Ακρόαση άρθρου......

Στη σύγχρονη εποχή το άγχος είναι ένα συναίσθημα, που μπορεί κάποιος να εικάσει, πως το έχουν αισθανθεί όλοι. Όσοι το έχουν αισθανθεί λοιπόν, μπορούν με βεβαιότητα να σκεφτούν πόσο βάναυσο βίωμα είναι για την ζωή τους. Όμως είναι σημαντικό να σημειωθεί, πως έχει συμβάλει στην ιστορική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Προετοιμάζει το άτομο να εντοπίσει άμεσα κάποιον κίνδυνο και μπορεί να θεωρηθεί, ως ένας μηχανισμός επαγρύπνησης στην διάρκεια της ζωής του.

Αγχώδεις Διαταραχές

Όταν ένα άτομο βιώνει το συναίσθημα αυτό, νιώθει ταχυκαρδία, έντονα ένα αίσθημα ανησυχίας, οξύνονται οι αισθήσεις του και το σώμα του καθίσταται έτοιμο να αντιμετωπίσει και να αποφύγει τους κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα το άγχος προξενεί συναισθήματα στεναχώριας, ανησυχίας, φόβου και έντασης.

Όμως σημαντικό είναι να τονισθεί πως το άγχος μπορεί να λάβει και παθολογικές διαστάσεις. Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο ερμηνεύει κάποια ερεθίσματα επικίνδυνα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, δηλαδή είναι αποκύημα της φαντασίας του. Όταν το παθολογικό άγχος εμφανίζεται σταθερά στην συμπεριφορά του ατόμου, τότε μπορεί να οριστεί ως αγχώδης διαταραχή.

Ένα από τα βασικά συμπτώματα του παθολογικού άγχους είναι ο φόβος. Συνήθως ο φόβος εντοπίζεται συνοδευόμενος από αντικειμενικές και υποκειμενικές εκδηλώσεις. Επιπρόσθετα οι αγχώδεις διαταραχές είναι πιθανόν να επιφέρουν αρκετά προβλήματα στην επαγγελματική και την κοινωνική ζωή του ατόμου. Επίσης είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι είναι από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ψυχιατρικές διαταραχές και εντοπίζονται στο 10-30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Προσπαθούμε μανιωδώς να ορίσουμε το μέλλον μας και αγχωνόμαστε για αυτό, ξεχνώντας πάντα πως για να δημιουργήσουμε το μέλλον πρέπει πρώτα να ζήσουμε το παρόν.

Αποκτήστε το βιβλίο Νίκησε τον φόβο από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό βιβλίο γραμμένο από ψυχοθεραπευτές που σας προτείνουν ένα προσωπικό πρόγραμμα 21 ημερών για να μετατρέψετε τον φόβο σε σύμμαχό σας αποκρυπτογραφόντας πάνω από 24 φόβους.

Φοβίες

Διαχρονικά έχει μελετηθεί ένα πολύπλοκο φαινόμενο συμπεριφοράς που σχετίζεται άμεσα με το άγχος, η φοβία. Οι φοβίες συνήθως συνυπάρχουν με έντονο άγχος και συχνές κρίσεις πανικού. Είναι πιθανό να συνοδεύονται από παράλογο και υπερβολικό φόβο είτε λόγω υπερανάλυσης πιθανών ενδεχομένων είτε από έκθεση σε φοβογόνα ερεθίσματα. Τα άτομα που βιώνουν φοβίες νιώθουν αισθήματα ντροπής και αμηχανίας σε υψηλά επίπεδα λόγω της αντίδρασης που εκδηλώνουν και της επικριτικής αντιμετώπισης των γύρω τους.

Όταν εντοπίζουν το φοβογόνο ερέθισμα αισθάνονται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα περιβάλλον, από όπου η διαφυγή είναι πολύ δύσκολη ή αδύνατη. Ένας φόβος μπορεί να είναι παράλογος ή υπερβολικός και να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Μάλιστα συνεχίζει να υπάρχει ο φόβος ακόμη κι όταν δεν υφίσταται κίνδυνος ή το ερέθισμα. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως φοβία, οι συνέπειες που προκαλούνται στο άτομο είναι έντονα συναισθήματα άγχους όταν συναντά το φοβογόνο ερέθισμα και την διαρκή προσπάθεια να ξεφύγει από αυτό. Το άτομο συχνά καταλαβαίνει ότι η φοβία που αισθάνεται είναι παράλογη και υπερβολική, όμως δεν καταφέρνει να την αντιμετωπίσει. Με αποτέλεσμα να γίνεται τροχοπέδη στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του.

«Φόβος είναι η ψυχική ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού.»

Ειδικές Φοβίες

PSYVERSITY: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Παρακολουθήστε τα σεμινάρια, ασύγχρονα, στον χρόνο που εσείς επιλέγετε. Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.

Η ειδική φοβία μπορεί να οριστεί ως ένας επίμονος, έντονος φόβος παράλογος ή υπερβολικός, που έγκειται στην σκέψη ή την εμφάνιση μιας κατάστασης ή ενός αντικειμένου. Το φοβογόνο ερέθισμα, μια σκέψη ή ένα αντικείμενο, μπορεί να πυροδοτήσει στο άτομο τόσο άγχος, που «αγγίζει» τα επίπεδα πανικού ενώ πολλές φορές μάλιστα μπορεί να πυροδοτήσει κρίση πανικού. Στις ειδικές φοβίες το άτομο καταλαβαίνει το αίτιο, το λόγο δηλαδή της εμφάνισης των συμπτωμάτων του και συνειδητοποιεί την φύση τους.

Καταλήγοντας εκτός από τις πιο συχνές φοβίες που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων υπάρχουν και άλλες διαφορετικές. Έτσι διαπιστώνεται πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο παρουσιάζουν προβλήματα και στην καθημερινότητα τους αφού αφήνουν τις όποιου είδους φοβίες έχουν να τους καταβάλλουν μέσα από τις αρνητικές σκέψεις που κάνουν.

Όταν τα μοτίβα σκέψης του ατόμου γίνονται αρνητικά εστιάζοντας στον επαναλαμβανόμενο αρνητικό στοχασμό, ακολουθούμε πολύ πιο εύκολα και αυτόματα αυτά τα πρότυπα σκέψης. Αυτά τα μοτίβα σκέψεις είναι πιθανόν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στην υγεία μας αλλά να τροποποιήσουν και καθημερινές μας συνήθειες. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Δανέζη - Ψυχολόγος

Μαρία Δανέζη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Απόφοιτη Ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Συμπεριφορική Γνωσιακή Θεραπεία του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (SCG-Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος).