Σας έχει συμβεί ποτέ να νιώσετε απίστευτα αποκαρδιωμένοι και εξαντλημένοι… με το που ξυπνήσετε; Σκέφτεστε τι έχετε να κάνετε και σας φαίνεται βουνό και έτσι πριν καν ξεκινήσει η μέρα, εσείς είστε ήδη κουρασμένοι. Σα να χρειάζεστε επειγόντως διακοπές, να φύγετε μακριά από όλους και από όλα για λίγο. Ένα διάλειμμα.

Η συγγραφέας του best seller Ο Κανόνας των 5 δευτερολέπτων ομιλήτρια TEDx Mel Robbins είχε πολλά τέτοια πρωινά στη ζωή της. Ακόμα και ένας κορυφαίος life coach μπορεί να αισθανθεί συναισθηματικά φορτισμένος από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Όλοι μας βιώνουμε άσχημα συναισθήματα, κανείς δεν είναι υπεράνω των αρνητικών συναισθημάτων, ειδικά σε μια εποχή γεμάτη άγχος και αβεβαιότητα.

Στο νέο της βιβλίο της Η συνήθεια των 5 μας αφηγείται την ιστορία της και το πως μια απλή καθημερινή συνήθεια κατάφερε να της αλλάξει τη ζωή.

Ξεκίνα τη μέρα με ένα «κόλλα πέντε»! Ναι, καλά διάβασες.

Πόσες φορές μοιράστηκες ένα «κόλλα πέντε» με ένα φίλο ή ένα συνάδελφο στη δουλειά ύστερα από μια επιτυχία ή απλά για να δείξεις την υποστήριξη σου; Γιατί λοιπόν να μη ξεκινήσεις τη μέρα σου δηλώνοντας υποστηρικτής του εαυτού σου; Ό,τι και αν συμβεί μέσα στη μέρα, μπορείς να το αντιμετωπίσεις γιατί πάνω από όλα πιστεύεις σε ‘σένα.

Πώς ακριβώς ξεκινώ να το εφαρμόζω; Γράφει η Mel Robbins: «Κάθε πρωί, πριν ακόμα κοιτάξετε το τηλέφωνό σας ή ανοίξετε την πόρτα στον κόσμο, αφιερώστε μια στιγμή στο είδωλό σας στον καθρέφτη, μια προσωπική στιγμή για εσάς.

Έχει δυο απλά, αλλά δυνατά, βήματα:

1. Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και μείνετε απλώς με τον εαυτό σας για μια στιγμή. Μην εστιάσετε στην εμφάνισή σας. Κοιτάξτε βαθύτερα. Δείτε το άτομο που κατοικεί σε αυτό το σώμα. Το πνεύμα κάτω από το δέρμα και την ψυχή πίσω από το πρόσωπο.

2. Όταν νιώσετε έτοιμοι, κάντε «κόλλα πέντε» με το είδωλό σας στον καθρέφτη. Παρατηρήστε πώς το μυαλό σας ηρεμεί. Μπορεί να νιώσετε ένα κύμα ενέργειας. Μπορεί να νιώσετε μια αίσθηση ανακούφισης: Θα πάνε όλα καλά. Μη βιαστείτε. Απολαύστε το. Αυτή η στιγμή σάς ανήκει».

Η συνήθεια που έγινε viral

i sinitheia ton 5 02Η Mel Robbins μοιράστηκε την ιδέα αυτή με το κοινό της σε ένα Instagram story. Η αντίδραση ήταν εντυπωσιακή. Αμέσως εκατοντάδες άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη άρχισαν να μοιράζονται τις δικές τους «κόλλα πέντε» φωτογραφίες.

Η ζωή μπορεί να γίνει σκληρή και άδικη μερικές φορές.

Είτε τα προβλήματά σου είναι απλώς ενοχλητικά είτε είναι από αυτά που τσακίζουν την ψυχή και το ηθικό σου, είναι υπαρκτά και στέκονται εμπόδια στον δρόμο σου. Κανείς άλλος δεν μπορεί να μπει στη θέση σου πέρα από εσένα.

Γι’ αυτό, πρέπει να εξασκηθείτε να είστε καλοί με τον εαυτό σας και να του δείχνετε την αγάπη, την υποστήριξη και την επιδοκιμασία που χρειάζεται. Έχετε τη δύναμη να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα και να αλλάξετε τη ζωή σας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε πράγματα του παρελθόντος, όμως μπορείτε να χαράξετε μια διαφορετική πορεία για το μέλλον.

Η Mel Robbins μας επισημαίνει ότι τον παν είναι η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Σε αυτές τις στιγμές που αισθανόμαστε άσχημα ψυχολογικά, πρέπει να μας αγκαλιάσουμε και να μας δώσουμε κουράγιο. Ακόμα και αν βρισκόμαστε σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, αν εμείς ασκούμε διαρκώς σκληρή κριτική στον εαυτό μας η διάθεση μας δε θα βελτιωθεί.

Μας καθοδηγεί ώστε να αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο τρόπο σκέψης μας ώστε να σπάσουμε τα μοτίβα που μας κρατούν καθηλωμένους και μας εμποδίζουν να φτάσουμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να σκεφτόμαστε θετικά. Θα χρειαστεί να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά και να παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις. Και όλα αυτά μπορούνε να ξεκινήσουν με μια απλή καθημερινή συνήθεια. Με ένα λιτό «κόλλα πέντε» στον καθρέφτη.

Το βιβλίο Η συνήθεια των 5 της Mel Robbins κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.