καταθλιπτική προσωπικότητα

Ο σύγχρονος άνθρωπος οραματίζεται ένα μέλλον που αγγίζει την τελειότητα. Ένα αύριο απαλλαγμένο απο κάθε είδους προβληματική με συνοδοιπόρο την τεχνολογία και την επιστήμη. Τα αισθήματα του για τις σημερινές εξελίξεις θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν «αμφιθυμικά».

Από την μια αδημονεί να ατενίζει την τελειότητα δίχως τα «βάρη» της ανθρώπινης ύπαρξης όπως είναι το γήρας, οι ασθένειες και τα διάφορα άλλα προβλήματα. Απο την άλλη, βομβαρδισμένος από τα νέα δεδομένα και τις πληροφορίες ο ίδιος άνθρωπος αδυνατεί να προχωρήσει και αγγιστρώνεται στην ανάμνηση ενός «ιδανικού παρελθόντος», ενός παρελθόντος όπου εκείνος όριζε σίγουρα την εξέλιξή του σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Η καταθλιπτική προσωπικότητα

Αυτό λοιπόν είναι και το υπόστρωμα της καταθλιπτικής προσωπικότητας. Μίας προσωπικότητας της οποίας η φύση είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικά εύαλωτη λόγω τραυματικών παιδικών βιωμάτων.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά μια καταθλιπτικής προσωπικότητας;

Κύριο χαρακτηριστικό της καταθλιπτικής προοσωπικότητας είναι η έντονη λύπη.  Η λύπη είναι τόσο εμφανής στα άτομα με κατάθλιψη που οι «όροι» θλίψη και κατάθλιψη έχουν γίνει πλέον συνώνυμοι. Η θλίψη αυτή συνήθως σχετίζεται με μια έντονη απώλεια, όπως είναι ένα διαζύγιο, η απώλεια εργασίας, η αλλαγή περιβάλλοντος.

Ακόμη, τα άτομα με καταθλιπτική προσωπικότητα χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενδιαφέροντος για το εξωτερικό περιβάλλον,  αναστολή της δραστηριότητας τους και ανικανότητα για εκδήλωση συναισθημάτων αγάπης. Έχουν την εντύπωση οτι είναι ελλαττωματικά, ανάξια, κατώτερα ή μη αγαπητά. Εσωτερικεύουν δηλαδή τις παραπάνω αρνητικές ιδιότητες ως κομμάτι του εαυτού τους.

Όμως, τις περισσότερες φορές αυτές οι ιδιότητες ανήκουν στα αγαπημένα αντικείμενα της αγάπης τους που πλέον έχουν χάσει. Προτιμούν να θυμούνται με αγάπη τα χαρακτηριστικά του χαμένου αντικειμένου της αγάπης τους και να βιώνουν τις δυσάρεστες πτυχές τους ως ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Συνεπώς, τα χρόνια αιθήματα ντροπής κα ματαίωσης είναι εξαιρετικά οικεία για τον ψυχισμό τους. Η πεποίθηση τους αυτή ανακυκλώνεται και εδραιώνεται με την ίδια την συμπεριφορά τους καθώς από την στιγμή που τα ίδια τα άτομα υποτιμούν και δεν αγαπούν τον εαυτό τους επιτρέπουν και στους άλλους να τους υποτιμούν και να μην τους αγαπούν.

Δίχως να το ομολογούν νιώθουν πως είναι οι μόνοι που φταίνε για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Βιώνουν δηλαδή μια αδικαιολόγητη τάση για αυτομομφή. Δεν πιστεύουν όμως οτι έχουν το δικαίωμα να εκδηλώσουν τον θυμό τους αυθόρμητα στο περιβάλλον τους και βιώνουν έντονες συγκρούσεις. 

«Τα άτομα δηλαδή που βιώνουν καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως παρατήρησε ο Freud, αποσπούν το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών συναισθημάτων από τους άλλους στρέφοντας τα στον ίδιο τους τον εαυτό με αποτέλεσμα να μισούν τον εαυτό τους με τρόπο που δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές τους αδυναμίες».

Η αυτοεκτίμηση τους εξαρτάται κυρίως από εξωγενής παράγοντες αφου ο ψυχισμός τους δεν διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς που βοηθούν στην ρύθμιση της αυτοεκτίμησης.

Αυτός είναι και ο λόγος που επειδυκνύουν συνεχώς την ανάγκη στους γύρω τους για φροντίδα, αγάπη και θαυμασμό. Τα περισσότερα καταθλιπτικά άτομα εμπνέουν συμπάθεια. Επειδή συνήθως αυτομέμφονται και κατευθύνουν την επιθετικότητα προς τον ίδιο τους τον εαυτό παρουσιάζονται εξαιρετικά γεναιόδωροι και αλτρουιστές. Αγωνιούν συνεχώς να μην απογοητεύσουν τους άλλους, να μην υποπέσουν σε οποιοδήποτε «αμάρτημα» και να μην προβούν σε οποιαδήποτε εγωιστική σκέψη. Αυτό δεν συμβαίνει απο αλτρουσιμό αλλά κυρίως λόγω των έντονων τύψεων που βιώνουν.

Παρόλο που είναι άτομα σταθερά, αξιόπιστα, εργατικά και με αξιοζήλευτα επιτεύματα στο ενεργητικό τους εκτελούν ρομποτικά τις υποχρεώσεις τους αντλώντας λίγη ή και καθόλου ευχαρίστηση από τα κεκτημένα τους. Αυτό συμβαίνει διότι στοχεύουν στο να αποσπάσουν επαίνους από σημαντικά πρόσωπα για την ζωή τους. Προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους «εξιδανικευμένους άλλους» επειδή φοβούνται οτι οι τελευταίοι θα τους εγκαταλείψουν.

Πολλές φορές αφοσιώνονται σε υπέρμετρο βαθμό στην πραγματοποίηση κάποιου φανταστικού στόχου δίχως να δίνουν βάση στην άντληση ευχαρίστησης από άλλες πηγές. Θεωρούν οτι η ενασχόληση με άλλες άλλες δραστηριότητες που πιθανόν να τους προσφέρουν χαρά μπορεί να τους στερήσει την δυνατότητα επίτευξης αυτού τους του ονείρου.

Όταν τα άτομα με καταθλιπτική προσωπικότητα έρθουν αντιμέτωπα με την πραγματικότητα και καταλάβουν οτι ο στόχος τους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τότε συνήθως «βυθίζονται» στην κατάθλιψη.

Ένα άτομο όμως με καταθλιπτική προσωπικότητα δεν είναι απαραίτητο οτι θα εκδηλώσει Κατάθλιψη. Όμως, όπως περιγράφτηκε παραπάνω, οι ραγδαίοι και στρεσσογόνοι ρυθμοί της σημερινής «σύγχρονης» κοινωνίας φέρνουν στην επιφάνεια πιθανά παιδικά τραύματα συνηγορώντας στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Λαΐου
Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Επικοινωνία: 6986823375
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η κούραση ως ψυχοσωματικό σύμπτωμα
ψυχολογική εξουθένωση

Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων αναφέρει ότι υποφέρει από κούραση. Συνήθως εκείνοι που φτάνουν να επισκεφτούν έναν ψυχολόγο είναι αυτοί που υποφέρουν από έντονο στρες και εμφανή «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεσή τους. Τι είναι όμως η ψυχική κούραση ή εξουθένωση;

Κατάθλιψη, άγχος και ψυχοθεραπεία
Κατάθλιψη και ψυχοθεραπεία

Ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας σχετίζομαι πολύ συχνά με άτομα που υποφέρουν από καταθλιπτικές ή αγχώδεις συνδρομές. Τις περισσότερες φορές τα πρόσωπα αυτά παρουσιάζονται πολύ καλά διαβασμένα και έχοντας πληροφορηθεί, κυρίως από το διαδίκτυο, αναφέρονται στη συσχέτιση της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών και της αλλοίωσης των νευρωνικών κυκλωμάτων στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Συναισθηματική πείνα
Συναισθηματική πείνα

Πώς ορίζεται η συναισθηματική πείνα;

Ως συναισθηματική πείνα ορίζεται η κατανάλωση φαγητού που προκύπτει όχι από βιολογική πείνα, αλλά ως αποτέλεσμα διάφορων αρνητικών συναισθημάτων, όπως η λύπη, ο θυμός,το άγχος και η ανία. Συχνά, η συγκεκριμένη συμπεριφορά οδηγεί σε ενοχή, ένα ακόμα αρνητικό συναίσθημα και έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τί είδους επικοινωνιακές μπλόφες σκαρώνουμε οι άνθρωποι
επικοινωνιακές μπλόφες

Η έκφραση «τί παιχνίδι παίζεις;» είναι αυτή που χρησιμοποιείται συχνά, όταν κάποιος νιώθει ότι ξεγελάστηκε ή αδικήθηκε από ένα άλλο άτομο. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι o θεμελιωτής της Συναλλακτικής ανάλυσης, Eric Berne, υποστήριξε πως κάποτε όλοι μας υπήρξαμε πρωταγωνιστές σε ένα τέτοιο θεατρικό σανίδι, όπου η παράσταση, διέφερε κατά πολύ από το πραγματικό σενάριο των ζωών μας. 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares