Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας η ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας επέλεξε και σας παρουσιάζει κορυφαία βιβλία για την σεξουαλική υγεία. Ο σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τον ρόλο της σεξουαλικότητας στην υγεία καθώς και την προάσπιση των σεξουαλικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ως σεξoυαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξoυαλικότητα του ατόμου. Όταν μιλάμε για τη σεξoυαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας.

Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Σεξoυαλικών Δικαιωμάτων

Υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεξoλογίας που έγινε το 1999 στο Χονγκ Κονγκ και περιλαμβάνει 11 επί μέρους δικαιώματα.

  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ελευθερία.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική αυτονομία, τη σεξoυαλική ακεραιότητα, και την ασφάλεια του σεξoυαλικού σώματος.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιδιωτικότητα.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ισότητα.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ευχαρίστηση.
  • Δικαίωμα στη συναισθηματική σεξoυαλική έκφραση.
  • Δικαίωμα του ελευθέρως συνεταιρίζεσθαι σεξoυαλικά.
  • Δικαίωμα στις ελεύθερες και υπεύθυνες αναπαραγωγικές επιλογές.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική πληροφόρηση βασισμένη στην επιστημονική έρευνα.
  • Δικαίωμα στη στοιχειώδη σεξoυαλική αγωγή.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιατρική φροντίδα.

Το σεξ μετράει

Ασφαλώς ΤΟ ΣΕΞ ΜΕΤΡΑΕΙ! Αναλύοντας την ερωτική πράξη, την πεμπτουσία της ζωής, το Σεξ που οδηγεί στην Υπερενσυναίσθηση, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει μια ολική εικόνα της συνουσίας, του σεξ που όταν είναι υγιές, είναι φυσικό, είναι αθώο και απαλλαγμένο από κάθε ενοχή, αναστολή και καταπίεση. Ενώ άλλα βιβλία παρέχουν απλώς τεχνικές και "παιχνίδια" για την βελτίωσή του, η συγκεκριμένη προσέγγιση προσφέρει βαθιά γνώση της ψυχολογικής και πνευματικής διάστασης αυτής καθαυτής της ερωτικής πράξης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που τίθενται από ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων, ο Όσσο μας δείχνει με εκπληκτική ενάργεια πώς μπορούμε, εφόσον δεχτούμε το σεξ ως ένα δώρο της Φύσης, να αρχίσουμε να το αντιλαμβανόμαστε σαν ένα πολύτιμο σκαλοπάτι σε ένα μακρύ ταξίδι προς μια μεγαλύτερη αυτοεπίγνωση και χαρά.

Αποκτήστε το βιβλίο Το σεξ μετράει, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Σταμάτα να φέρεσαι σαν πίθηκος!

  • Πώς επιλέγουμε ερωτικό σύντροφο;
  • Τι σχέση έχει το σεξ με την ομελέτα;
  • Πόσο πολυγαμικοί τελικά είμαστε;
  • Πάνε οι καλές γυναίκες στον Παράδεισο;
  • Τι τρέχει με τους άνδρες και τη δέσμευση;

Το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το βιβλίο αυτό είναι οι ερωτικές σχέσεις ανδρών και γυναικών. Όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα; Όχι!

Στο βιβλίο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε την εξελικτική ψυχολογία και πιο συγκεκριμένα τη θεωρία της φυσικής επιλογής που διατύπωσε ο Δαρβίνος το 1859, για να εξηγήσουμε πώς και γιατί συμπεριφερόμαστε μ' αυτό τον τρόπο στους συντρόφους μας σήμερα.

Μάθε λοιπόν γιατί ίσως ήρθε η στιγμή να σταματήσεις "να φέρεσαι σαν πίθηκος"!

Αποκτήστε το βιβλίο Σταμάτα να φέρεσαι σαν πίθηκος, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

100 μικρές σεξουαλικές αλήθειες

Ένας χρήσιμος οδηγός για να ανακαλύψετε άγνωστες πτυχές της σεξουαλικής σας υγείας, γραμμένος από την έγκριτη ψυχολόγο Εύη Κυράνα. Δομημένος με απλό και άμεσο τρόπο, αναδεικνύει 100 μικρές σεξουαλικές αλήθειες που μας απασχολούν όλους.
100 ερωτήματα που απασχόλησαν την επιστήμη της σεξολογίας κατά τα τελευταία δέκα χρόνια απαντώνται μέσα από επιστημονικές μελέτες και τον σχολιασμό τους από τη συγγραφέα.

Το βιβλίο αυτό ενθαρρύνει τον αναγνώστη να επανεξετάσει τις πεποιθήσεις του γύρω από το σεξ, να διαμορφώσει ρεαλιστικές προσδοκίες και του προτείνει ωφέλιμες συμπεριφορές για τη σεξουαλική του ζωή.

Η συγγραφέας αποτυπώνει τον συναρπαστικό κόσμο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, μέσα από τη σύγχρονη σεξολογία και την κλινική της εμπειρία, βασισμένη όμως στην επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση.

Αποκτήστε το βιβλίο 100 μικρές σεξουαλικές αλήθειες, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Όταν η αγάπη ξενοκοιμάται

Ένας ευτυχισμένος γάμος είναι το διαχρονικό ζητούμενο, το οποίο στις ημέρες μας έχει καταστεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Στις σύγχρονες κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από πολλαπλές επιλογές σε όλους τους τομείς, από σεξουαλική απελευθέρωση και από υπερτονισμένα εγωιστικά στοιχεία του καθενός μας, η συντήρηση και η μακροημέρευση του γάμου ή/και της συντροφικότητας, παρουσιάζει τεράστια προβλήματα. Η απιστία, η παράλληλη σχέση, η εξωσυζυγική σχέση αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες διαζυγίου, διάλυσης της σχέσης. Αυτό το θέμα διαπραγματεύεται το παρόν βιβλίο.

Στη ζωή μας, στον κύκλο γνωστών, συγγενών και συναδέλφων πάντα θα βρίσκονται ερωτεύσιμοι άνδρες, αρρενωποί, έξυπνοι, κοινωνικά και οικονομικά αποκατεστημένοι. Στο περιβάλλον μας πάντα θα κυκλοφορούν γυναίκες έξυπνες, πλούσιες, νέες, όμορφες, τρυφερές, υγιείς, πρόθυμες. Πάντα θα υπάρχουν γύρω μας πειρασμοί, ελκυστικές προτάσεις πρόθυμων αρσενικών και θηλυκών, που θα επιχειρήσουν να τονώσουν τον εγωισμό μας, θα εκμαυλίσουν την ηθική μας, θα αποδομήσουν τις αρχές και τις αξίες μας, θα μας συγκλονίσουν ερωτικά. Τουλάχιστον θα το προσπαθήσουν. Στο χέρι του καθένα μας είναι να δώσει τις απαντήσεις του είτε από τη θέση του θύματος, είτε από τη θέση του θύτη, είτε από τη θέση του τρίτου προσώπου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που αρκετοί οικογενειακοί σύμβουλοι και ψυχοθεραπευτές θεωρούν τη συζυγική πίστη ως μορφή ψυχοθεραπείας, ως μια υψηλή άσκηση αυτοελέγχου, αυτοσεβασμού, αυτοσυγκράτησης, ως μια ένδειξη ότι αιώνες πολιτισμού έχουν αφήσει το στίγμα τους στον αλληλοσεβασμό και στα δημοκρατικά δικαιώματα του άλλου.

Φαίνεται ωστόσο και πάλι ότι στην κόντρα κοινωνίας με τη βιολογία, νικήτρια σε πολλές περιπτώσεις βγαίνει η δεύτερη.

Αποκτήστε το βιβλίο Όταν η αγάπη ξενοκοιμάται, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Οι ομόκεντροι κύκλοι του έρωτα

  • Γιατί οι σχέσεις των δύο φύλων γίνονται όλο και πιο δύσκολες;
  • Γιατί η απόσταση μεταξύ τους μεγαλώνει χωρίς να γεφυρώνεται από την καλύτερη παιδεία, την ενημέρωση και την ευκολία επικοινωνίας που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
  • Ποια είναι η ιδανική απόσταση μεταξύ των δύο συντρόφων για μια υγιή ερωτική σχέση;
  • Τι κάνουμε όταν από εραστές γινόμαστε ξένοι στο ίδιο σπίτι;
  • Κι επιτέλους τι φταίει και καταλήγουμε συνήθως μόνοι;
  • Γιατί η σεξουαλικότητα απογοητεύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων;
  • Γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να δώσουν και να πάρουν χαρά;
  • Κι όταν το σεξ «απογειώνει» γιατί εξανεμίζεται τόσο γρήγορα;
  • Γιατί τα παιδιά μοιάζουν να μη χωράνε στην ελληνική οικογένεια;
  • Γιατί συχνά φαντάζουν σαν πολίτες από άλλο πλανήτη;

Να μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρεί να πραγματευτεί αυτό το βιβλίο, προσπαθώντας να συμβάλει στην κατανόησή τους. Ένα βιβλίο αποτύπωμα της ελληνικής και παγκόσμιας πραγματικότητας, πολυχρηστικό και πολυδιάστατο όπως και ο κόσμος που ζούμε!

Αποκτήστε το βιβλίο Οι ομόκεντροι κύκλοι του έρωτα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

10 άντρες απαντούν σε 100 κρίσιμα γυναικεία ερωτήματα

10 άντρες απαντούν σε 100 κρίσιμα γυναικεία ερωτήματα για όλα εκείνα που δεν τολμάς να ρωτήσεις, γύρω απ’ τον έρωτα, τις σχέσεις και το σεξ.

Ερωτήσεις αμήχανες και προκλητικές. Απαντήσεις ωμές κι αποκαλυπτικές.

Ένα χρήσιμο λυσάρι που θα σε μυήσει στον αντρικό νου, θα σταματήσει τη σπαζοκεφαλιά, θα σε κάνει να γελάσεις, να προβληματιστείς και να βρεις τον δρόμο που οδηγεί στην καρδιά τους.

Απορίες όπως...

  • Πώς από ελεύθερη σχέση να τον κάνω να θέλει σχέση;
  • Όσο πιο σπάνια αναφέρεται στην πρώην του τόσο τη σκέφτεται ακόμα ή το αντίθετο;
  • Θα ‘θελα να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί. Πώς να του το εμπνεύσω χωρίς να του το ζητήσω;
  • Έχω πληγωθεί πολύ στο παρελθόν και φοβάμαι να τον εμπιστευτώ. Ξέρω ότι δε φταίει σε κάτι αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει να με κερδίσει. Να είμαι ειλικρινής μαζί του;
  • Στο σεξ κοιτάει μόνο την πάρτη του και αναγκάζομαι να προσποιούμαι οργασμό. Ψάχνω τρόπο να του το πω.
  • Γιατί θυμήθηκε κι επέστρεψε μετά από μήνες; Ανασφάλεια ή μεταμέλεια;
  • Όσο πιο έξυπνη τόσο πιο επικίνδυνη;
  • Αν όντως θέλει να είμαστε μαζί θα τον πτοήσει άραγε η απόσταση;
  • Πώς καταλαβαίνω αν το παίζει επίτηδες αδιάφορος;
  • Είμαστε κολλητοί αλλά εγώ είμαι ερωτευμένη μαζί του. Πώς του το λέω χωρίς το ρίσκο να τον χάσω από φίλο μου;
    ... κι άλλες 90, λύθηκαν!

Αποκτήστε το βιβλίο 10 άντρες απαντούν σε 100 κρίσιμα γυναικεία ερωτήματα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Γιατί οι άντρες θέλουν σεξ και οι γυναίκες χρειάζονται αγάπη

Ο Allan και η BarbaraPease, συγγραφείς του διεθνούς bestseller "Το απόλυτο βιβλίο για τη γλώσσα του σώματος", επιστρέφουν με το σημαντικότερο μέχρι τώρα βιβλίο τους. Σε αυτόν τον πρακτικό, ευκολοδιάβαστο, έγκυρο αλλά και χιουμοριστικό οδηγό, οι συγγραφείς απλά αποκαλύπτουν την αλήθεια για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Αξιοποιώντας τις σύγχρονες επιστήμες και τα ευρήματα πρωτοποριακών ερευνών, ο Allan και η Barbara Peaseπαρουσιάζουν ένα διαφωτιστικό βιβλίο που ξεκαθαρίζει, με εξαιρετικά διασκεδαστικό τρόπο, τις έμφυτες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και ανοίγει νέους ορίζοντες στον τρόπο με τον οποίον ο άνδρας και η γυναίκα κατανοούν τη σχέση τους.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να βοηθήσει όσους είναι μόνοι και αναζητούν τον έρωτα, όσους έχουν ήδη μια σχέση και πραγματικά χρειάζονται συμβουλές αλλά και εκείνους που επιθυμούν να διατηρήσουν την αρμονία με τον σύντροφό τους και να δρέψουν τα εκπληκτικά οφέλη μιας μακρόχρονης σχέσης.

Σε αυτό το βιβλίο αποκαλύπτεται: Τί θέλουν πραγματικά οι άνδρες και οι γυναίκες από τον έρωτα και το σεξ - Πώς να βρείτε και να κρατήσετε τον ιδανικό σύντροφο - Τί να κάνετε όταν δεν ταιριάζει η "χημεία" σας - Τί ενθουσιάζει και τι απωθεί τους άνδρες και τις γυναίκες - Πώς να αντιμετωπίσετε έναν άπιστο σύντροφο - Πώς να αλλάξετε την ερωτική σας ζωή για πάντα - Πώς να ξαναβρείτε τον ενθουσιασμό σας

Αποκτήστε το βιβλίο Γιατί οι άντρες θέλουν σεξ και οι γυναίκες χρειάζονται αγάπη, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τι έλεγε ο Λακάν για τις γυναίκες

Είναι γνωστό ότι η ψυχανάλυση κάνει το ασυνείδητο να μιλάει. Το ότι το ασυνείδητο μιλά για τη σεξουαλικότητα δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν, τώρα που πέρασε ο εικοστός αιώνας. Όμως, ό,τι λέει για τους άντρες και τις γυναίκες εξακολουθεί να είναι αγκάθι για τη θεωρία· αλλά και πέτρα του σκανδάλου, όταν υπεισέρχονται οι προκαταλήψεις.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φεμινιστής για να αντιληφθεί τις φροϋδικές προκαταλήψεις, με έντονη άλλωστε τη σφραγίδα του τέλους του 19ου αιώνα. Οι μετα-φροϋδικές συζητήσεις του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, θέλοντας να περιφρουρήσουν την ισοτιμία των φύλων, δεν συνέβαλαν στην πρόοδο του ζητήματος. Η καλή πρόθεση δεν συνιστά θεωρία.

Έπρεπε να φτάσουμε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, και στον Ζακ Λακάν, ώστε να ακουστεί κάτι καινούριο. Καιρός ήταν. Διότι γινόταν αισθητό ότι μία σεξουαλική ανατροπή βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη μέσα στον πολιτισμό - εξέλιξη που είναι πλέον αδύνατον να παραβλέψουμε στις αρχές πλέον του 21ου αιώνα και που παραλίγο να την χάσει η ψυχανάλυση.

Αποκτήστε το βιβλίο Τι έλεγε ο Λακάν για τις γυναίκες , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ο γκατζετ-Eros

Το βιβλίο αυτό έχει για κεντρικό ήρωα τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Η πλοκή του ξετυλίγεται από τα χρόνια της πατριαρχίας μέχρι τα χρόνια που ζούμε σήμερα. Υπάρχει μία συθέμελη ανατροπή: η ανατομία παύει πια να είναι πεπρωμένο και η διαφορά των φύλων γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη.

Οι άντρες εκθηλύνονται και οι γυναίκες αρρενοποιούνται. Στο παρελθόν πυξίδα για όλη τη διαδρομή στη ζωή ήταν το καθήκον απέναντι στην κοινωνία. Σήμερα ζούμε σε έναν άλλον κόσμο, στον οποίο η απόλαυση έχει γίνει υποχρέωση και η νέα ηθική φόρμουλα είναι "Ζήσε τη δική σου ζωή". Με την απελευθέρωση των ηθών, καθένας καλείται να ορίσει μόνος του το σενάριο της απόλαυσής του και τα δύο φύλα δεν έχουν παρά να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου.

Οι σχέσεις έχουν μεταμορφωθεί σε έναν λαβύρινθο παρεξηγήσεων - άλλωστε κάθε φύλο απολαμβάνει με τον δικό του αυτοερωτικό τρόπο. Στη συναισθηματική αυτή άβυσσο συνάπτονται υβριδικές σχέσεις, που αντιστέκονται στη σταθερότητα του χθες. Σε ένα σύμπαν σεξουαλικής κατανάλωσης, αλλάζει το καθεστώς για τον ερωτικό παρτενέρ. Αντί να ενδώσω στις προκλήσεις της επιθυμίας και τα πάθη του έρωτα, αρκούμαι και μόνο στην απόλαυσή μου.

Μέσα, καθώς βρίσκομαι στο ναρκισσιστικό μου κέλυφος, ο παρτενέρ μου τείνει να μεταλλαχθεί σε ένα γκάτζετ. Άλλωστε, βρισκόμαστε σε μία εποχή στην οποία καθένας μπορεί να απολαύσει αυτο-ερωτικά. Κι αντί να βρεθώ υπό την επήρεια του έρωτος με τον έτερο, αυτός που συναντώ τελικά είναι ο γκατζετ-Eros. Είναι ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο γκάτζετ - eros , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η γυναικεία σεξουαλικότητα

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Αυστριακός Σίγκμουντ Φρόυντ, φυσιολόγος και ψυχίατρος, έθεσε με τις μελέτες του τις βάσεις της ψυχανάλυσης ως θεραπευτικής μεθόδου και έφερε επανάσταση στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται έννοιες όπως η συνείδηση και η σεξουαλικότητα.

Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι η προσπάθεια του Φρόυντ να κατανοήσει τα άδυτα της γυναικείας φύσης. Με αφετηρία την παιδική ηλικία, μελετά τη μαύρη ήπειρο της γυναικείας σεξουαλικότητας, θέλοντας να δώσει απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα:

Τι είναι τελικά αυτό που θέλουν οι γυναίκες;

Αποκτήστε το βιβλίο Η γυναικεία σεξουαλικότητα , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τι σημαίνει σήμερα να είσαι άντρας

Ζούμε στην εποχή που ο ρόλος του άντρα είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί, σε μια ταχύτατα μεταβαλλόμενη κοινωνία που οι ρόλοι ανατρέπονται και παλιές-ισορροπίες χάνονται.

Το βιβλίο αυτό έρχεται ως καίρια και επιστημονική απάντηση στις ακραίες και ενίοτε άδικες φεμινιστικές θέσεις, για να βάλει τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση. Αναλύονται διεξοδικά οι γονιδιακές διαφορές των φύλων, οι κοινωνικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τον άντρα και τη γυναίκα, οι ομοιότητες και οι διαφορές των φύλων στον έρωτα, στο σεξ, στον γάμο, στο επάγγελμα, στις φιλίες. Ο ρόλος του άντρα πατέρα, παιδαγωγού και συζύγου εξετάζεται εμπεριστατωμένα, ενώ δίνεται μια ψύχραιμη, αντικειμενική και επιστημονική τεκμηρίωση απέναντι στους ευρέως διαδεδομένους μύθους και στις προκαταλήψεις-στερεότυπα που θέλουν το αρσενικό να ρέπει προς τη βία, τον βιασμό, τα ναρκωτικά, τη διαστροφή, την ομοφυλοφιλία, την παιδεραστία.

Ένα βιβλίο χρήσιμο για όλους, σε μια ιδιαίτερα προβληματική και απαιτητική εποχή, από έναν ειδικό του είδους.

Αποκτήστε το βιβλίο Τι σημαίνει σήμερα να είσαι άντρας , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Σεξουαλική αλχημεία

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε άτομα με διάθεση για επέκταση στη ζωή, πέρα από τα προκαθορισμένα πλαίσια. Απευθύνεται σε "δημιουργικούς επαναστάτες", που έχουν βάλει σκοπό τους να μετασχηματίσουν τον τρόπο που συμμετέχουν στη ζωή -που θέλουν να ζήσουν με πληρότητα και αληθινή χαρά. Σε προετοιμάζω, ότι μετά την ανάγνωση του υλικού αυτού και την εμπέδωση όσων γράφονται, μπορεί να θεωρηθείς "διαφορετικός" για κάποιους, καθώς οι πληροφορίες που θα γνωρίζεις -και μόνο αν εσύ το επιθυμείς- θα καταφέρουν να επηρεάσουν θετικά όλη σου τη ζωή.

Αποκτήστε το βιβλίο Σεξουαλική αλχημεία , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Οι ψυχοσεξουαλικές αλλαγές στην εφηβεία


Η εφηβεία αποτελεί αδιαμφισβήτητα την κρισιμότερη και δυσκολότερη περίοδο της ζωής ενός παιδιού, αλλά και των γονέων του. Στο στάδιο αυτό ο έφηβος καλείται να αποδεχθεί τις αλλαγές στο σώμα του, την «σεξουαλική» του ανάπτυξη αλλά και την ολοκλήρωση της ταυτότητας του εαυτού του.

Πώς όμως οι γονείς μπορούν να σταθούν δίπλα στον έφηβο, πως μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις καταστάσεις που πολλές φορές μοιάζουν ακραίες;

Πώς αισθάνεται μία μητέρα όταν η κόρη της παύει να την ακούει και προτιμά τις φίλες της αλλά και πώς νιώθει η κόρη όταν την ανταγωνίζεται η ίδια η μητέρα της; Τι σημαίνει για έναν πατέρα να βλέπει τον γιό του να μεγαλώνει αλλά και να απορρίπτει ταυτόχρονα αυτόν που μέχρι τώρα θαύμαζε;

Το βιβλίο αποτελεί καταγραφή έξι συναντήσεων με γονείς, κατά τη διάρκεια των οποίων μοιράστηκαν με τους συγγραφείς, αγωνίες, προβληματισμούς και σκέψεις για το μεγάλωμα των παιδιών που διανύουν την εφηβεία.

Γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά της εφηβείας, στις σχέσεις γονιού - παιδιού και στο πως ο κάθε ένας στον ρόλο του ως πατέρας ή μητέρα μπορεί να στηρίξει τον έφηβο, αλλά και να του δώσει την συναισθηματική στήριξη που χρειάζεται. Επίσης αναφέρονται παραδείγματα ακραίων καταστάσεων όπως εθισμός, διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, παραβατικότητα κ.ά.

Αποκτήστε το βιβλίο Οι ψυχοσεξουαλικές αλλαγές στην εφηβεία , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τι θέλει μια γυναίκα;

Τι θέλει μια γυναίκα; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος μ' ένα αναπόφευκτο κενό, με μια ελλειμματική γνώση, με το αδύνατο να ειπωθεί -στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει το γυναικείο φύλο. Εξ ου η αμφιθυμία ανάμεσα στη λατρεία της γυναίκας σαν μυστήριο και στο μίσος προς τη γυναίκα σαν απάτη.

Από τον Φρόιντ ως τον Λακάν, ο Serge Andre διερευνά το αίνιγμα της θηλυκότητας στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ψυχαναλυτικής γνώσης και της ανθρώπινης εμπειρίας.

Στη σκιά υποθέσεων, θεωριών και ανατομικών διακρίσεων, ο συγγραφέας εξετάζει τη γυναικεία σεξουαλικότητα, την επιθυμία και το όνειρο του υστερικού υποκείμενου, τη σχέση μητέρας-κόρης, την Άλλη απόλαυση. Σκιαγραφεί το γίγνεσθαι-γυναίκα ως μία αέναη πρόκληση, ως τον τόπο μιας ασύλληπτης αλήθειας. Αλήθεια πολυσήμαντη, προφυλαγμένη πίσω από το άυλο πέπλο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στη γυναίκα και στον εαυτό της, στην ταυτότητά της και στο σώμα της, στο ρητό της επιθυμίας της και στο άρρητο της απόλαυσής της.

Αποκτήστε το βιβλίο Τι θέλει μια γυναίκα; , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Πέρα από την αρχή της ηδονής

Είχε διαπιστώσει πως όλα ανεξαίρετα τα άτομα τείνουν στην αναζήτηση της ηδονής, από τον εγωιστή στον οποίο η στάση αυτή είναι έκδηλη, αφού χρησιμοποιεί τους άλλους για την ικανοποίηση των επιθυμιών του, ως τον αλτρουιστή που βρίσκει τη δική του ικανοποίηση στην απάρνηση των παρορμήσεών του για χάρη του αγαπημένου προσώπου ή στο όνομα μιας αφηρημένης αρχής, όπως η τιμή και το καθήκον.

Από ψυχολογική άποψη, φαινόταν τελικά σάμπως κι οι δυο ακραίες περιπτώσεις -τύποι, ο εγωιστής που χρησιμοποιεί τους ομοίους του κι ο αλτρουιστής που θυσιάζεται γι' αυτούς, να 'χαν τον ίδιο σκοπό- την ευχαρίστησή τους, με ολότελα διαφορετικούς τρόπους ο καθένας. Συναντάμε άλλωστε κάτι παρόμοιο και στο καθαρά σεξουαλικό πεδίο, με το σαδιστή, που κακομεταχειρίζεται και ταπεινώνει το αγαπημένο αντικείμενο, και τον μαζοχιστή που επιδιώκει την επιβολή στον εαυτό του αυτής της μεταχείρισης: δύο αντιθετικές εκδηλώσεις της ίδια αναζήτησης της ηδονής από το άτομο.

Από ορισμένες κλινικές παρατηρήσεις, ο Φρόυντ έφτασε να διαβλέψει πως ο μεγαλύτερος αριθμός των ψυχικών φαινομένων υπόκειται στην αρχή της ηδονής.

Αποκτήστε το βιβλίο Πέρα από την αρχή της ηδονής, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η βιολογία της ομοφυλοφιλίας

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των περισσότερων ανθρώπων είναι ετεροφυλοφιλικός: το ερωτικό τους ενδιαφέρον αφορά άτομα του αντίθετου φύλου. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ανθρώπων, όμως, συνήθως γύρω στο 5-10%, έχουν ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε τι οφείλεται τελικά το φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας;

Την αναζήτηση απαντήσεων συσκότιζαν ανέκαθεν προκαταλήψεις και παρανοήσεις, π.χ. ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια ασθένεια που μπορούμε να θεραπεύσουμε ή μια στάση ζωής που επιλέγουμε. Η πρώτη προσπάθεια ορθολογικής προσέγγισης του φαινομένου στηρίχτηκε στην ιδέα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός στον άνθρωπο διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία από τη διαπαιδαγώγηση και το κοινωνικό περιβάλλον. Τούτη η άποψη είναι η πλέον διαδεδομένη στις μέρες μας.

Ωστόσο, η πρόσφατη ανάπτυξη της βιολογίας και των νευροεπιστημών επέτρεψε μια ολότελα διαφορετική προσέγγιση. Τα ομοφυλόφιλα άτομα, κατά την εμβρυϊκή τους ζωή και αμέσως μετά τη γέννηση, αντιμετώπισαν ένα ασυνήθιστο ενδοκρινικό περιβάλλον, το οποίο οδήγησε όχι μόνο στον ιδιαίτερο σεξουαλικό προσανατολισμό τους, αλλά και σε διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία. Για τον Jacques Balthazart, συγγραφέα του βιβλίου και κορυφαίο εκφραστή της συγκεκριμένης άποψης, η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί θέμα επιλογής, δεν είναι ασθένεια ή διαστροφή, ούτε οφείλεται σε αδιάφορους γονείς ή σε προβληματικό κοινωνικό περιβάλλον. Είναι ακόμη μία εκδοχή του φαινομένου της βιολογικής ποικιλότητας.

Αποκτήστε το βιβλίο Η βιολογία της ομοφυλοφιλίας , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Πρόωρη (γρήγορη) εκσπερμάτιση

Η πρόωρη (γρήγορη) εκσπερμάτιση αποτελεί μια κατάσταση που απασχολούσε τον άνθρωπο ήδη από αιώνες, σήμερα προβληματίζει πολλούς άνδρες, πολλά ζευγάρια και επιστήμονες. Όπως κάθε ζήτημα που άπτεται της σεξουαλικής συμπεριφοράς, αποτελεί κι αυτή αντικείμενο εύκολης και πρόχειρης συζήτησης στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, όπου ακούγονται και εμπορεύονται εκατοντάδες γνώμες και λύσεις που συχνά δεν έχουν σχέση με την επιστημονική πραγματικότητα.

Το παρόν βιβλίο παρουσιάζει μια έγκυρη κριτική ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας γύρω από το ζήτημα, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τη νοσολογία από τους μύθους, και έχει ως στόχο να παράσχει ακριβή και ευρεία ενημέρωση στο κοινό και στους επαγγελματίες υγείας, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να κατατοπίζουν κατάλληλα τους ανθρώπους που νομίζουν ότι βρίσκονται ή πράγματι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Αποκτήστε το βιβλίο Πρόωρη (γρήγορη) εκσπερμάτιση , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η λειτουργία του οργασμού: Η ανακάλυψη της οργόνης

Το βιβλίο "Η λειτουργία του οργασμού" αποτελεί τον πρώτο τόμο του δίτομου έργου με τίτλο "Η ανακάλυψη της οργόνης", ενώ ο δεύτερος τόμος που θα ακολουθήσει, με τίτλο "Η βιοπάθεια του καρκίνου", περιέχει τα πειράματα φυσικής και βιολογίας που αποδεικνύουν την ύπαρξη της οργόνης και τη σχέση της με την ασθένεια του καρκίνου.

Η παρούσα ελληνική έκδοση αποτελεί πιστή μετάφραση του πρωτοτύπου γερμανικού κειμένου (συμπεριλαμβανομένων των διορθώσεων του Ράιχ) και ελεγμένη από το Καταπίστευμα Νηπίων Βίλχελμ Ράιχ το οποίο έχει την παγκόσμια εποπτεία της έκδοσης των βιβλίων του Ράιχ. Δεν είναι επιλεκτική, όπως η πρώτη ελληνική έκδοση της δεκαετίας του 1970, η οποία συνοδευόταν από τα αυθαίρετα σχόλια του μεταφραστή που απηχούσαν της προσωπικές του απόψεις και αντιμάχονταν τον συγγραφέα. Είναι επιστημονικά επιμελημένη ώστε να αποδίδονται σωστά οι τεχνικοί όροι της οργονομίας και σε αρμονική αντιστοίχιση με το νοηματικό τους περιεχόμενο, σε αντίθεση με τη δεύτερη έκδοση των αρχών της δεκαετίας του 1980 η οποία, ενώ ήταν πλήρης, υστερούσε όχι μόνο σε μεταφραστική ακρίβεια αλλά και σε απόδοση όρων.

Στον παρόντα τόμο, ο Ράιχ περιγράφει την επιστημονική του πορεία στην ψυχανάλυση, τις θεωρητικές και πρακτικές διαφορές τής δικής του προσέγγισης από τις τότε επικρατούσες τάσεις της και την ανακάλυψη ενός καινοτόμου τρόπου διεξαγωγής της ψυχοθεραπείας. Εγκαταλείποντας τον παραδοσιακό τρόπο του καναπέ, μετακίνησε την καρέκλα του βλέποντας καταπρόσωπο τον ασθενή, παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο αμυνόταν στη θεραπεία και τον χρησιμοποίησε για την κινητοποίηση των καταπιεσμένων συγκινήσεων.

Κυρίως όμως συνειδητοποίησε τον κεφαλαιώδη ρόλο που παίζει η δια του οργασμού εκφόρτιση της ψυχικής ενέργειας στην υγεία του ανθρώπου, καθιστώντας αυτή την παρατήρηση κεντρικό άξονα της προσέγγισής του. Οι αντιδράσεις των ασθενών του στις πανίσχυρες συγκινήσεις που αναμοχλεύονταν με τη μέθοδό του, οδήγησαν τον Ράιχ να συσχετίσει τις ψυχολογικές αντιδράσεις του ανθρώπου με τη φυσιολογία του οργανισμού και να ανακαλύψει την ύπαρξη στενής σύνδεσης των συγκινήσεων με τη δράση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, αποκαλύπτοντας έτσι μια ψυχοσωματική αλληλεπίδραση που εξηγεί πολλές από τις συνηθισμένες παθήσεις του σύγχρονου ανθρώπου.

Στην αρχή του βιβλίου, ο Ράιχ περιγράφει την κατάσταση της βιολογίας και της σεξολογίας στην εποχή του Φρόιντ, αναφέρεται στα κενά της θεωρίας της σεξουαλικότητας και της ψυχολογία στην εποχή του μεσοπολέμου και στη συνέχεια αρχίζει να ξεδιπλώνει το νήμα των ερευνών που τον οδήγησε πρώτα στη διατύπωση της θεωρίας του οργασμού, και κατόπιν στην εδραίωση μιας ειδικής ψυχοθεραπευτικής τεχνικής την οποία ονόμασε "χαρακτηρανάλυση". Συνέδεσε το πρόβλημα της σεξουαλικής δυστυχίας των μαζών με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής και ανακάλυψε την κοινωνική προέλευση της σεξουαλικής καταπίεσης, διεισδύοντας και στο ζήτημα του φασισμού που εκείνη την εποχή εξαπλωνόταν στην Ευρώπη.

Η περαιτέρω διερεύνηση αυτών των προβλημάτων τον οδήγησε στη σύνδεση του ψυχισμού του ανθρώπου με το αυτόνομο νευρικό (νευροφυτικό) σύστημα, εδραιώνοντας έτσι τη βιολογική βάση της ψυχολογίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η διατύπωση του κανόνα του οργασμού, η διαπίστωση του ρόλου που παίζει το αντανακλαστικό του οργασμού στην υγεία του ανθρώπου και η βελτίωση της τεχνικής του που ονομάζεται πλέον "χαρακτηραναλυτική νευροφυτοθεραπεία". Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τα πρώτα βιοηλεκτρικά πειράματα που αποδεικνύουν την ψυχοσωματική σχέση συναισθημάτων και βιοηλεκτρικών ρευμάτων του.

Αποκτήστε το βιβλίο Η λειτουργία του οργασμού: Η ανακάλυψη της οργόνης , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.