Αλκοολισμός

Αλκοόλ και οργανισμός
Ο οργανισμός ενός ανθρώπου και συγκεκριμένα το πεπτικό σύστημα, απορροφά το αλκοόλ ή αλλιώς την αιθυλική αλκοόλη με μεγάλη ευκολία. Η διαδικασία απορρόφησης, μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, αν έχει προηγηθεί πρόσληψη τροφής, καθώς καθορίζει την ταχύτητα προώθησης του αλκοόλ προς το έντερο.

Καθώς πίνει λοιπόν κάποιος ένα ποτό που περιέχει αλκοόλ, αυτό φιλτράρεται από το συκώτι. Το φιλτράρισμα αυτό όμως, μπορεί να συμβεί όταν το αλκοόλ είναι σε μικρές ποσότητες. Στις μεγάλες ποσότητες, το συκώτι μπορεί να παρουσιάσει βλάβες, καθώς δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Όταν συμβαίνει αυτό και οι βλάβες είναι παρατεταμένες, μπορεί να προκύψει η νόσος αλκοολική ηπατίτιδα.

Η αιθανόλη, η χημική σύνθεση δηλαδή του αλκοόλ, δεν ανήκει στις διεγερτικές, αλλά στις κατασταλτικές ουσίες. Στα αρχικά στάδια, μπορεί να προκληθεί -φαινομενικά- ψυχική διέγερση, επειδή καταστέλλονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες. Έπειτα όμως, μπορεί να επέλθει καθολική εγκεφαλική καταστολή, που μπορεί να φτάσει σε σημείο παράλυσης των ζωτικών οργάνων.      

Αλκοόλ ανά τον κόσμο

Ενώ στην Ιταλία και Κύπρο οι έφηβοι σημείωσαν μειωμένα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, σε χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπάρχει αισθητή αύξηση κατανάλωσης μεταξύ μαθητών. Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν αυξήσει το ποσοστό κατανάλωσης διεθνώς κατά 300%.

Συνέπειες χρήσης αλκοόλ

Το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσει μια πληθώρα διαταραχών λόγω του αλκοόλ. Περιλαμβανόμενες είναι η δυσαρθρία, ασυντόνιστες κινήσεις και επιβράδυνση των αντανακλαστικών.

Όσο ανεβαίνει το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα, τόσο επιδεινώνονται τα συμπτώματα του οργανισμού.

Όταν η ποσότητα αλκοόλ ξεπερνάει το 5% μπορεί να προξενήσει ακόμη και κατάπτωση του αναπνευστικού και να επιφέρει μέχρι και θάνατο. Φυσικά, η εκδήλωση των νευρολογικών συμπτωμάτων είναι σχετικές με την αντοχή και την εξοικείωση του οργανισμού με το αλκοόλ.     

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσανθακοπουλου Μαρία
Εφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ψυχική υποστήριξη για τα παιδιά σε καταστάσεις κρίσεων
παιδιά, κρίσεις

Κρίση ονομάζεται οποιαδήποτε κατάσταση "κινδύνου και μεγάλης δυσκολίας", η οποία συχνά έχει έναν αντίκτυπο τόσο στους πάσχοντες όσο και στον κοινωνικό περίγυρο. Η εμπειρία μιας κρίσης και η αντιμετώπιση αυτής, μπορεί να γίνει ακόμη και καθοριστική για συγκεκριμένα σημεία της ζωής ενός ανθρώπου.

Διαταραχή Πανικού (Μέρος 2ο)
Διαταραχή Πανικού

Αίτια Διαταραχής Πανικού:
Η διαταραχή πανικού, έχει υψηλά ποσοστά συννοσηρότητας με την κατάθλιψη, που αγγίζουν το 70%. Για την συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια, η συννοσηρότητα που αφορά την κατάθλιψη, φαίνεται να προέρχεται από την κοινή ορμόνη που προκαλεί τις διαταραχές αυτές στον εγκέφαλο, την σεροτονίνη.

Διαταραχή Πανικού (Μέρος 1ο)
Διαταραχή Πανικού

Στην Ελλάδα, η διαταραχή πανικού είναι εμφανής στο 6% του πληθυσμού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αυτό το ποσοστό ανεβαίνει και μετρήσεις υποδεικνύουν ότι 1 στους 73 ανθρώπους πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Το γυναικείο φύλο, συγκρατεί υψηλότερα ποσοστά από ότι το αντρικό. Παρόλα αυτά, οι άνδρες που εμφανίζουν διαταραχή πανικού, αυξάνονται συνεχώς.

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Η Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή εμφανίζεται σε πληθυσμό που αγγίζει τα 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης αγχώδης διαταραχής σημειώνει το γυναικείο φύλο. Ωστόσο, μόνο το 1/3 των ατόμων θα αναγνωρίσουν την διαταραχή και θα αναζητήσουν θεραπεία.

Η πιο σκοτεινή στιγμή της ταινίας: Μπάτμαν Ο σκοτεινός Ιππότης
Μπάτμαν

Έχει συζητηθεί ξανά, στο άρθρο που αφορά το ‘Shutter Island’ και στο σχετικό άρθρο με το ‘Fight Club’ για το πόσο πολύ χρησιμοποιείται η ψυχολογία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και σήμερα, ενσαρκώνοντας συγκεκριμένες θεωρίες και πειράματα της πραγματικότητας στον φανταστικό κόσμο του Μπάτμαν.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).