Αλκοολισμός

Αλκοόλ και οργανισμός
Ο οργανισμός ενός ανθρώπου και συγκεκριμένα το πεπτικό σύστημα, απορροφά το αλκοόλ ή αλλιώς την αιθυλική αλκοόλη με μεγάλη ευκολία. Η διαδικασία απορρόφησης, μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, αν έχει προηγηθεί πρόσληψη τροφής, καθώς καθορίζει την ταχύτητα προώθησης του αλκοόλ προς το έντερο.

Καθώς πίνει λοιπόν κάποιος ένα ποτό που περιέχει αλκοόλ, αυτό φιλτράρεται από το συκώτι. Το φιλτράρισμα αυτό όμως, μπορεί να συμβεί όταν το αλκοόλ είναι σε μικρές ποσότητες. Στις μεγάλες ποσότητες, το συκώτι μπορεί να παρουσιάσει βλάβες, καθώς δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Όταν συμβαίνει αυτό και οι βλάβες είναι παρατεταμένες, μπορεί να προκύψει η νόσος αλκοολική ηπατίτιδα.

Η αιθανόλη, η χημική σύνθεση δηλαδή του αλκοόλ, δεν ανήκει στις διεγερτικές, αλλά στις κατασταλτικές ουσίες. Στα αρχικά στάδια, μπορεί να προκληθεί -φαινομενικά- ψυχική διέγερση, επειδή καταστέλλονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες. Έπειτα όμως, μπορεί να επέλθει καθολική εγκεφαλική καταστολή, που μπορεί να φτάσει σε σημείο παράλυσης των ζωτικών οργάνων.      

Αλκοόλ ανά τον κόσμο

Ενώ στην Ιταλία και Κύπρο οι έφηβοι σημείωσαν μειωμένα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, σε χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπάρχει αισθητή αύξηση κατανάλωσης μεταξύ μαθητών. Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν αυξήσει το ποσοστό κατανάλωσης διεθνώς κατά 300%.

Συνέπειες χρήσης αλκοόλ

Το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσει μια πληθώρα διαταραχών λόγω του αλκοόλ. Περιλαμβανόμενες είναι η δυσαρθρία, ασυντόνιστες κινήσεις και επιβράδυνση των αντανακλαστικών.

Όσο ανεβαίνει το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα, τόσο επιδεινώνονται τα συμπτώματα του οργανισμού.

Όταν η ποσότητα αλκοόλ ξεπερνάει το 5% μπορεί να προξενήσει ακόμη και κατάπτωση του αναπνευστικού και να επιφέρει μέχρι και θάνατο. Φυσικά, η εκδήλωση των νευρολογικών συμπτωμάτων είναι σχετικές με την αντοχή και την εξοικείωση του οργανισμού με το αλκοόλ.     

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσανθακοπουλου Μαρία

xrysanthakopoulou mariaΕφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Ειδίκευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική ενηλίκων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τί θεωρείται ελκυστικό;
ελκυστικότητα

Ο καθένας θεωρεί κάτι ελκυστικό με βάση την υποκειμενική του αντίληψη. Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο, ένας άνθρωπος ή μια φωτογραφία μπορεί να εμπνέει διαφορετικά κάποιον και διαφορετικά κάποιον άλλον. 

Άγχος: Χρήσιμος σύμμαχος ή σημαντικός αντίπαλος (Μέρος Ά)
άγχος

Το άγχος είναι ένα αίσθημα που δείχνει σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς κατά την πάροδο των χρόνων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Η λέξη "άγχος" προέρχεται ετυμολογικά από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ἄγχω, που σημαίνει πιέζω, πνίγω. Αναφέρεται σε μια ψυχική κατάσταση που προκαλείται από έναν μεγάλο αριθμό αιτιών και αφορά τόσο στον αρνητικό όσο και στον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε έναν άνθρωπο.  

Σεμινάριο Ψυχολογίας και Gaming στη Digital Expo 2018
Ψυχολογία, Gaming

H μεγαλύτερη συνάντηση Τεχνολογίας και Gaming επιστρέφει στις 29-30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Digital Expo 2018

Μέσα στον εκθεσιακό χώρο θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες και σεμινάρια σχετικές με τα βιντεοπαιχνίδια και τη τεχνολογία από την ομάδα του DEX! Ένα από τα σεμινάρια επιστημονικού τύπου, είναι η παρουσίαση του θέματος "Ψυχολογία και Gaming" από την ψυχοθεραπεύτρια Χρυσανθακοπούλου Μαρία.

Ψυχική υποστήριξη για τα παιδιά σε καταστάσεις κρίσεων
παιδιά, κρίσεις

Κρίση ονομάζεται οποιαδήποτε κατάσταση "κινδύνου και μεγάλης δυσκολίας", η οποία συχνά έχει έναν αντίκτυπο τόσο στους πάσχοντες όσο και στον κοινωνικό περίγυρο. Η εμπειρία μιας κρίσης και η αντιμετώπιση αυτής, μπορεί να γίνει ακόμη και καθοριστική για συγκεκριμένα σημεία της ζωής ενός ανθρώπου.

Πρώτα σε πωλήσεις βιβλία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares