Αλκοολισμός

Αλκοόλ και οργανισμός
Ο οργανισμός ενός ανθρώπου και συγκεκριμένα το πεπτικό σύστημα, απορροφά το αλκοόλ ή αλλιώς την αιθυλική αλκοόλη με μεγάλη ευκολία. Η διαδικασία απορρόφησης, μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, αν έχει προηγηθεί πρόσληψη τροφής, καθώς καθορίζει την ταχύτητα προώθησης του αλκοόλ προς το έντερο.

Καθώς πίνει λοιπόν κάποιος ένα ποτό που περιέχει αλκοόλ, αυτό φιλτράρεται από το συκώτι. Το φιλτράρισμα αυτό όμως, μπορεί να συμβεί όταν το αλκοόλ είναι σε μικρές ποσότητες. Στις μεγάλες ποσότητες, το συκώτι μπορεί να παρουσιάσει βλάβες, καθώς δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Όταν συμβαίνει αυτό και οι βλάβες είναι παρατεταμένες, μπορεί να προκύψει η νόσος αλκοολική ηπατίτιδα.

Η αιθανόλη, η χημική σύνθεση δηλαδή του αλκοόλ, δεν ανήκει στις διεγερτικές, αλλά στις κατασταλτικές ουσίες. Στα αρχικά στάδια, μπορεί να προκληθεί -φαινομενικά- ψυχική διέγερση, επειδή καταστέλλονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες. Έπειτα όμως, μπορεί να επέλθει καθολική εγκεφαλική καταστολή, που μπορεί να φτάσει σε σημείο παράλυσης των ζωτικών οργάνων.      

Αλκοόλ ανά τον κόσμο

Ενώ στην Ιταλία και Κύπρο οι έφηβοι σημείωσαν μειωμένα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, σε χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπάρχει αισθητή αύξηση κατανάλωσης μεταξύ μαθητών. Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν αυξήσει το ποσοστό κατανάλωσης διεθνώς κατά 300%.

Συνέπειες χρήσης αλκοόλ

Το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσει μια πληθώρα διαταραχών λόγω του αλκοόλ. Περιλαμβανόμενες είναι η δυσαρθρία, ασυντόνιστες κινήσεις και επιβράδυνση των αντανακλαστικών.

Όσο ανεβαίνει το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα, τόσο επιδεινώνονται τα συμπτώματα του οργανισμού.

Όταν η ποσότητα αλκοόλ ξεπερνάει το 5% μπορεί να προξενήσει ακόμη και κατάπτωση του αναπνευστικού και να επιφέρει μέχρι και θάνατο. Φυσικά, η εκδήλωση των νευρολογικών συμπτωμάτων είναι σχετικές με την αντοχή και την εξοικείωση του οργανισμού με το αλκοόλ.     

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσανθακοπουλου Μαρία

xrysanthakopoulou mariaΕφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Ειδίκευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική ενηλίκων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ψυχολογία: Η έρευνα και η σημασία της
ποιοτική ποσοτική έρευνα

Όπως σε κάθε κλάδο που χρησιμοποιεί ερευνητικές μεθόδους, έτσι και στη ψυχολογία, χρειάζονται τρόποι προσέγγισης δεδομένων. Ο ερευνητής λοιπόν, μέσω της συνεχούς τριβής του με το πεδίο ενδιαφέροντος, πιθανόν να δημιουργήσει ένα ερώτημα στο πώς ή γιατί κάτι συμβαίνει.

Split: Διχασμένοι ή πολλές φωνές που ζητούν βοήθεια;
διασχιστική διαταραχή

Η ταινία ‘Split’ έχει χαρακτηριστεί ως ψυχολογικό θρίλερ και αναφέρεται σε έναν άνδρα πρωταγωνιστή, που απαγάγει τρία έφηβα κορίτσια. Ο James McAvoy υποδύεται έναν άνδρα που εμφανίζεται ως φρενοβλαβής, καθώς αναδύονται 23 διαφορετικές προσωπικότητες από εκείνον. Μια από αυτές  που δεν εμφανίζεται παρα μόνο στο τέλος της πλοκής, παρουσιάζεται από τις υπόλοιπες προσωπικότητες ως η πιο επικίνδυνη.

Ψυχολογία: Δεν έχει βάση, αφού δεν υπάρχει η ψυχή πραγματικά
Ψυχολογία

Συχνά ακούγεται η λέξη ψυχολογία, σε μια ποικιλία εκφράσεων. Από πού προέρχεται όμως πραγματικά; Τι είναι; Έχει πρακτική υπόσταση ή περιέχει μόνο θεωρητικές ρίζες; Με ποιον τρόπο μπορεί να σχετίζεται με την ψυχική υγεία; Είναι πράγματι επιστήμη;
Πολλές φορές, οι άνθρωποι αναρωτιούνται και κυρίως αμφισβητούν την έννοια της ψυχολογίας και συνεπώς των ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων που υπάρχουν.

Τί θεωρείται ελκυστικό;
ελκυστικότητα

Ο καθένας θεωρεί κάτι ελκυστικό με βάση την υποκειμενική του αντίληψη. Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο, ένας άνθρωπος ή μια φωτογραφία μπορεί να εμπνέει διαφορετικά κάποιον και διαφορετικά κάποιον άλλον. 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares