Αυτοεκτίμηση

«Το μόνο που κερδίζεις όταν νοιάζεσαι συνέχεια τους άλλους, είναι να κάνεις άσκοπους σταθμούς… Προχώρα μανάρι μου και μην φλυαρείς… Αυτοί που δεν μπορούν να σε ακολουθήσουν είναι μάταιο να προσπαθείς να τους πείσεις... Και αν υποκριθούν μια στιγμή πως σε κατάλαβαν, αυτοί είναι που θα στην φέρουν χειρότερα... Να δίνεσαι, αλλά να μην σκορπίζεσαι…», Αλκυόνη Παπαδάκη.

Συχνά ξεχνάμε τον εαυτό μας... Τον αμελούμε... Τον παραμελούμε... και εστιάζουμε στους άλλους...

Οι άλλοι γίνονται το αντικείμενο του μόνιμου ενδιαφέροντός μας… Και συνήθως προσδοκάμε... Προσδοκάμε από τους άλλους ότι θα αλλάξουν... Σαν να θέλουμε να γίνουν κάτι που εμείς θέλουμε ή χρειαζόμαστε...

Άραγε όμως, εκείνοι μπορούν να γίνουν έτσι, θέλουν;

Νοιαζόμαστε λοιπόν για τον σύντροφό μας, την σύντροφό μας, φροντίζουμε, δίνουμε, εκφραζόμαστε... Και περιμένουμε...

Και συχνά δεν έρχεται αυτό που περιμένουμε... Ή έρχεται σε διαφορετικό βαθμό, με διαφορετικό τρόπο...

Ίσως γιατί περιμένουμε από τους λάθος ανθρώπους, ίσως γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία να εστιάζουμε μόνιμα στους άλλους...

Θα πρέπει όμως να θυμάσαι κάτι... ότι δεν μπορείς MONO εσύ να νοιάζεσαι..

Οι σχέσεις είναι διάδραση

Οι σχέσεις είναι αμφίδρομες... Οι σχέσεις χρειάζονται δύο για να λειτουργήσουν...

Και ούτε πρέπει να προσπαθείς να πείσεις… Γιατί οι σχέσεις δεν χρειάζονται πειθώ...

Δεν πρέπει να πείσεις τον άλλον για να νοιαστεί για σένα, δεν πρέπει να πείσεις τον άλλον για να γίνει εκφραστικός ή να σου δείξει το ενδιαφέρον του και τα συναισθήματά του, γιατί με αυτό τον τρόπο ο άλλος θα νιώθει καταπιεσμένος και εσύ θα ζητάς μόνιμα και συχνά θα νιώθεις ενοχικά που ζήτησες (για άλλη μία φορά).

Να θυμάσαι ότι οι σχέσεις είναι αποδοχή του άλλου γι’αυτό που είναι...

Οι σχέσεις δεν είναι υποκρισία... Ούτε μία μόνιμη επικοινωνία του ιδανικού και του εξειδανικευμένου...

Οι σχέσεις είναι να δώσουμε και να πάρουμε, χωρίς να το ζητήσουμε... Γιατί οι σχέσεις κατά βάθος είναι απλές... Εμείς τις κάνουμε σύνθετες... Δεν πρέπει όμως μόνο να δίνουμε...

«Να δίνεσαι, αλλά να μην σκορπίζεσαι...» λέει η Αλκυόνη Παπαδάκη

Να επιλέγεις που δίνεσαι... Να επιλέγεις αυτούς που θα είναι δίπλα σου... Μην επιλέγεις να είσαι με κάποιον, απλά για να είσαι... Μην επιλέγεις να είσαι με κάποιον για να καλύψεις μία βασική ανάγκη, όπως για παράδειγμα είναι η ασφάλεια... Γιατί όσο θα περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο, πιο δυσβάσταχτο θα σου είναι να το διαχειριστείς.

Να μην σκορπίζεσαι... Να μην κάνεις άσκοπους σταθμούς.. Συνήθως κάνουμε άσκοπους σταθμούς, λόγω της ανασφάλειάς μας και τη φοβίας μας μήπως χάσουμε τον άλλον ή μήπως μείνουμε μόνοι.

Αποκτήστε το βιβλίο Αυτοεκτίμηση, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου

Να τον φροντίζεις και να τον προστατεύεις, από σχέσεις που μόνο σου ζητάνε και από ανθρώπους που τους έμαθες να ζητάνε και να μην δίνουν...

Να τον προστατεύεις τον εαυτό σου από σχέσεις που σε κάνουν να αμφισβητείς εσένα. Γιατί αυτές οι σχέσεις δεν θα αλλάξουν... Γιατί κάποιος για να αλλάξει πρέπει να το επιλέξει... Οι άνθρωποι αλλάζουμε, πρέπει όμως να το θέλουμε και να έχουμε ισχυρό κίνητρο.

Εσύ λοιπόν θα προσπαθείς κάθε φορά να δίνεις ολοένα και περισσότερα… Γιατί εσύ θα προσπαθείς κάθε μέρα και περισσότερο... Και οι άλλοι θα βολεύονται, ολοένα και περισσότερο. Και αυτό θα γίνεται απλά ένας φαύλος κύκλος σχέσεων, ένας φαύλος κύκλος ζωής...

Δεν χρειάζεται λοιπόν να φλυαρείς. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να πείσεις. Δεν χρειάζεται να τάζεις. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να κινητοποιείς μόνιμα εσύ τον άλλον. Πρέπει και ο άλλος να προσπαθήσει.

Μην φοβάσαι... Γιατί αν ο άλλος δεν θέλει, δεν μπορείς να τον πείσεις... Το μόνο που κάνεις είναι απλά να αποφεύγεις την αλήθεια... Είναι γλυκιά η αποφυγή, αλλά όσο περνάει ο χρόνος γίνεται επώδυνη...

Να τον αγαπάς λοιπόν τον εαυτό σου... Να τον αγαπάς και να μην τον σκορπίζεις...

Και μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια, αν δεν τα καταφέρεις μόνος σου, μόνη σου...

Οι σύμμαχοι είναι δώρο στη ζωή μας.

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο αγχώδης σου εαυτός
Αγχώδης εαυτός

Όσα άρθρα και αν γράψουμε για το άγχος, νομίζω ότι λίγα θα είναι καθώς για πολλούς από μας είναι ένας ύπουλος εχθρός, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε, κάτι που μας προκαλεί φόβο, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και των σκέψεών μας.

Υπογονιμότητα και Ψυχολογικές Διαστάσεις
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα.. Μία πολύ συχνή κατάσταση, πολύ πιο συχνή από ότι πολλά ζευγάρια θέλουν να παραδεχτούν, με την οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο ένα ζευγάρι.

Το 10-15% των ζευγαριών σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας (Deka & Sharma, 2010), με ένα επιπλέον 20% να αντιμετωπίζει αναίτια υπογονιμότητα (Anderson et al, 2010).

Να μάθεις να φεύγεις
Να φεύγεις

Να μάθεις να φεύγεις από σχέσεις και από καταστάσεις που σε θίγουν...
Να μάθεις να φεύγεις από σχέσεις και καταστάσεις που θίγουν την αξιοπρέπειά σου και σε κάνουν να κλαις...
Να μάθεις να φεύγεις και να διεκδικείς το καλύτερο για σένα...

15 πρακτικές συμβουλές διαχείρισης άγχους
Διαχείριση άγχους

Άγχος.. Ανησυχία.. Γενικευμένη ανησυχία.. Φόβος..

Συχνά έννοιες που προκαλούν σύγχυση και συχνά έννοιες που λειτουργούν συμπληρωματικά η μία στην άλλη και μας προκαλούν ένα αίσθημα χάους και απόγνωσης. Καταστάσεις μέσα στις οποίες εγκλωβιζόμαστε και μπορεί να μας καταστήσουν δυσλειτουργικούς, τόσο στην προσωπική μας όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares