Αυτοεκτίμηση

«Το μόνο που κερδίζεις όταν νοιάζεσαι συνέχεια τους άλλους, είναι να κάνεις άσκοπους σταθμούς… Προχώρα μανάρι μου και μην φλυαρείς… Αυτοί που δεν μπορούν να σε ακολουθήσουν είναι μάταιο να προσπαθείς να τους πείσεις... Και αν υποκριθούν μια στιγμή πως σε κατάλαβαν, αυτοί είναι που θα στην φέρουν χειρότερα... Να δίνεσαι, αλλά να μην σκορπίζεσαι…», Αλκυόνη Παπαδάκη.

Συχνά ξεχνάμε τον εαυτό μας... Τον αμελούμε... Τον παραμελούμε... και εστιάζουμε στους άλλους...

Οι άλλοι γίνονται το αντικείμενο του μόνιμου ενδιαφέροντός μας… Και συνήθως προσδοκάμε... Προσδοκάμε από τους άλλους ότι θα αλλάξουν... Σαν να θέλουμε να γίνουν κάτι που εμείς θέλουμε ή χρειαζόμαστε...

Άραγε όμως, εκείνοι μπορούν να γίνουν έτσι, θέλουν;

Νοιαζόμαστε λοιπόν για τον σύντροφό μας, την σύντροφό μας, φροντίζουμε, δίνουμε, εκφραζόμαστε... Και περιμένουμε...

Και συχνά δεν έρχεται αυτό που περιμένουμε... Ή έρχεται σε διαφορετικό βαθμό, με διαφορετικό τρόπο...

Ίσως γιατί περιμένουμε από τους λάθος ανθρώπους, ίσως γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία να εστιάζουμε μόνιμα στους άλλους...

Θα πρέπει όμως να θυμάσαι κάτι... ότι δεν μπορείς MONO εσύ να νοιάζεσαι..

Οι σχέσεις είναι διάδραση

Οι σχέσεις είναι αμφίδρομες... Οι σχέσεις χρειάζονται δύο για να λειτουργήσουν...

Και ούτε πρέπει να προσπαθείς να πείσεις… Γιατί οι σχέσεις δεν χρειάζονται πειθώ...

Δεν πρέπει να πείσεις τον άλλον για να νοιαστεί για σένα, δεν πρέπει να πείσεις τον άλλον για να γίνει εκφραστικός ή να σου δείξει το ενδιαφέρον του και τα συναισθήματά του, γιατί με αυτό τον τρόπο ο άλλος θα νιώθει καταπιεσμένος και εσύ θα ζητάς μόνιμα και συχνά θα νιώθεις ενοχικά που ζήτησες (για άλλη μία φορά).

Να θυμάσαι ότι οι σχέσεις είναι αποδοχή του άλλου γι’αυτό που είναι...

Οι σχέσεις δεν είναι υποκρισία... Ούτε μία μόνιμη επικοινωνία του ιδανικού και του εξειδανικευμένου...

Οι σχέσεις είναι να δώσουμε και να πάρουμε, χωρίς να το ζητήσουμε... Γιατί οι σχέσεις κατά βάθος είναι απλές... Εμείς τις κάνουμε σύνθετες... Δεν πρέπει όμως μόνο να δίνουμε...

«Να δίνεσαι, αλλά να μην σκορπίζεσαι...» λέει η Αλκυόνη Παπαδάκη

Να επιλέγεις που δίνεσαι... Να επιλέγεις αυτούς που θα είναι δίπλα σου... Μην επιλέγεις να είσαι με κάποιον, απλά για να είσαι... Μην επιλέγεις να είσαι με κάποιον για να καλύψεις μία βασική ανάγκη, όπως για παράδειγμα είναι η ασφάλεια... Γιατί όσο θα περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο, πιο δυσβάσταχτο θα σου είναι να το διαχειριστείς.

Να μην σκορπίζεσαι... Να μην κάνεις άσκοπους σταθμούς.. Συνήθως κάνουμε άσκοπους σταθμούς, λόγω της ανασφάλειάς μας και τη φοβίας μας μήπως χάσουμε τον άλλον ή μήπως μείνουμε μόνοι.

Αποκτήστε το βιβλίο Αυτοεκτίμηση, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου

Να τον φροντίζεις και να τον προστατεύεις, από σχέσεις που μόνο σου ζητάνε και από ανθρώπους που τους έμαθες να ζητάνε και να μην δίνουν...

Να τον προστατεύεις τον εαυτό σου από σχέσεις που σε κάνουν να αμφισβητείς εσένα. Γιατί αυτές οι σχέσεις δεν θα αλλάξουν... Γιατί κάποιος για να αλλάξει πρέπει να το επιλέξει... Οι άνθρωποι αλλάζουμε, πρέπει όμως να το θέλουμε και να έχουμε ισχυρό κίνητρο.

Εσύ λοιπόν θα προσπαθείς κάθε φορά να δίνεις ολοένα και περισσότερα… Γιατί εσύ θα προσπαθείς κάθε μέρα και περισσότερο... Και οι άλλοι θα βολεύονται, ολοένα και περισσότερο. Και αυτό θα γίνεται απλά ένας φαύλος κύκλος σχέσεων, ένας φαύλος κύκλος ζωής...

Δεν χρειάζεται λοιπόν να φλυαρείς. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να πείσεις. Δεν χρειάζεται να τάζεις. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να κινητοποιείς μόνιμα εσύ τον άλλον. Πρέπει και ο άλλος να προσπαθήσει.

Μην φοβάσαι... Γιατί αν ο άλλος δεν θέλει, δεν μπορείς να τον πείσεις... Το μόνο που κάνεις είναι απλά να αποφεύγεις την αλήθεια... Είναι γλυκιά η αποφυγή, αλλά όσο περνάει ο χρόνος γίνεται επώδυνη...

Να τον αγαπάς λοιπόν τον εαυτό σου... Να τον αγαπάς και να μην τον σκορπίζεις...

Και μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια, αν δεν τα καταφέρεις μόνος σου, μόνη σου...

Οι σύμμαχοι είναι δώρο στη ζωή μας.

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ψυχοσωματικά, καθημερινότητα & Κορωνοϊός
ψυχοσωματικά συμπτώματα

Μία περίοδος αλλαγών... μια στρεσογόνα περίοδος, που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει. Μια περίοδος η οποία θα φέρει πολλούς στα όρια των ψυχικών τους αντοχών. Μια περίοδος κατά την οποία θα μείνουμε μέσα στο σπίτι και πιθανώς θα επιβαρύνει τις σχέσεις μας, την οικονομική μας κατάσταση.

Άγχος και κορωνοϊός
Άγχος κορωνοϊός

Κορωνοϊός COVID-19... Ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Ένας ιός, που όπως κάθε ερέθισμα το οποίο δεν γνωρίζουμε μπορεί να προκαλέσει απουσία ελέγχου, έντονο άγχος, φόβο για το μέλλον.

Η κατάθλιψη μέσα από τα μάτια της Billie Eilish
κατάθλιψη

Διαταραχές διάθεσης, ανηδονία, άγχος, αίσθημα αναξιότητας... Κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, σωματική δυσμορφία... Μέσα από τα μάτια, τα τραγούδια και τις συνεντεύξεις της η Billie Eilish δε διστάζει να μιλήσει για το παρελθόν της και να κινητοποιήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους να μιλάνε και να μην φοβούνται να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους.

Οι σκέψεις των κρίσεων πανικού
κρίσεις πανιικού

Κρίσεις πανικού...ένα συχνό εμπόδιο στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, μία αιτία για να είμαστε δυσλειτουργικοί, μία αιτία για να κινητοποιούνται σκέψεις, αισθήματα αβοηθησίας, ανασφάλειας, απόγνωσης, αναξιότητας και φόβοι.

Πλήττεται η αυτοεικόνα μας, νιώθουμε ανίκανοι να διαχειριστούμε καταστάσεις, νιώθουμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και όταν αρχίζουμε μετά από κόπο να το κάνουμε, νιώθουμε ενοχές και προσπαθούμε να αποδεικνύουμε μόνιμα την αξία μας στους άλλους...

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares