Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που είναι σε δίαιτα είναι ο έλεγχος του «τσιμπολογήματος». Πολλοί δηλώνουν ότι ενώ είναι σε δίαιτα δεν μπορούν με τίποτα να μην τσιμπολογήσουν τα αγαπημένα τους σνακ καθώς είναι «πάνω απο τις δυνάμεις τους».
Τελικά αντί η δίαιτα που ακολουθούν να ελέγχει τη διατροφή τους, το φαγητό παίρνει τον έλεγχο.

Σε μία πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία (Nic Hooper, et al., 2011) αποδείχτηκε ότι όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε την πείνα μέσω της αποφυγής των σκέψεων για φαγητό ή με το να κάνουμε κάτι άλλο ώστε να ξεχαστούμε έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη ποσότητα της απαγορευμένης τροφής.

Στην έρευνα συμμετείχαν 52 άτομα τα οποία αρχικά ρωτήθηκαν πόσες σοκολάτες καταναλώνουν ανά εβδομάδα. Σε όλους δόθηκε η οδηγία να μην καταναλώσουν καθόλου σοκολάτες για διάστημα 6 ημερών και χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Στην πρώτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) δόθηκε η οδηγία κάθε φορά που θα ήθελαν να φάνε σοκολάτα να το αντιμετωπίσουν με όποιο τρόπο θεωρούσαν οι ίδιοι καλύτερο.

Στη δεύτερη ομάδα (ομάδα καταπίεσης των σκέψεων για σοκολάτα) δόθηκε η οδηγία κάθε φορά που σκέφτονται σοκολάτες να το καταπιέζουν κάνοντας κάτι για να ξεχνιούνται. Στην τρίτη ομάδα (ομάδα αποδοχής) δώθηκαν οδηγίες για το πως να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα πείνας και απλά να τα δέχονται και να τα παρατηρούν χωρίς να τα κρίνουν ως κάτι αρνητικό και να προσπαθούν να κάνουν κάτι για αυτό.

Μετα απο έξι ημέρες οι συμμετέχοντες ξεχωριστά συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σε ένα δωμάτιο με ένα κουτί γεμάτο σοκολάτες απο το οποίο μπορούσαν να φάνε όσες θέλουν.

Αποδείχτηκε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλοι οι συμμετέχοντες έφαγαν περίπου τον ίδιο αριθμό από σοκολάτες με μικρή διαφορά της ομάδας που καταπίεζε τις αρνητικές σκέψεις για φαγητό (κατανάλωσαν μικρότερο αριθμό). Αξιοσημείωτο ήταν το αποτέλεσμα ότι απο το κουτί που είχε τοποθετήσει η ερευνητική ομάδα η ομάδα ελέγχου κατανάλωσε τις περισσότερες σοκολάτες ενώ η ομάδα αποδοχής κατανάλωσε το μικρότερο αριθμό από όλους.

Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες. Οι παραπάνω δίαιτες μπορεί να έχουν ένα προσωρινό αποτέλεσμα αλλά μακροπρόθεσμα είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματικές. Η γνώση και συναίσθηση (mindfulness) των σημάτων του σώματος και γενικότερα η αποδοχή των αρνητικών σκέψεων αποτελεί σύμφωνα με τα νέα ερευνητικά δεδομένα έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης τόσο των διατροφικών διαταραχών όσο και των προβλημάτων παχυσαρκίας.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσληψης τροφής και γενικότερα των διατροφικών συμπεριφορών τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στη συνεργασία των κλάδων της διαιτολογίας, της ψυχολογίας, της φυσικής αγωγής και της γενικής ιατρικής. Καθώς η πολύπλευρη αντιμετώπιση ενδείκνυται για αποτελέσματα που έχουν διάρκεια στο χρόνο.

Εύη Νεοφώτιστου Μ.Sc.
Ψυχολόγος - Ανάλυση Συμπεριφοράς
Επιστημονική Συνεργάτης του ΚΕΑΔΔ
www.keadd.gr 
www.flexiblebehavior.gr 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

Συγγραφή Άρθρου

Εύη Νεοφώτιστου
Ψυχολόγος
Ανάλυση Συμπεριφοράς Επιστημονική Συνεργάτης του ΚΕΑΔΔ
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Αυτοέλεγχος

Ο αυτοέλεγχος είναι μία από τις εντυπωσιακότερες λειτουργίες της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς αποτελεί...

Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η Ψυχολογία της Διατροφής

Η επιστήμη της ψυχολογίας, όπως και κάθε επιστήμη, εξελίσσεται μέσω της έρευνας. Προχωράει σε νέα δεδομένα που απορρίπτουν τα προηγούμενα και κάνει βήματα προς την εύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων θεραπείας και παρέμβασης.

Ανάλυση και Θεραπεία Συμπεριφοράς
Θεραπεία Συμπεριφοράς

H ανάλυση συμπεριφοράς είναι η επιστημονική μελέτη της συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τους αναλυτές συμπεριφοράς, η συμπεριφορά είναι κάθε τι που κάνει ένα άτομο και μπορεί να παρατηρηθεί και να μετρηθεί.
Η ανάλυση της συμπεριφοράς καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα εφαρμογών, όπως η εκπαίδευση, η διατροφή, οι οργανωτικές δομές κ.α.

Τροποποίηση της Συμπεριφοράς Ενός Παχύσαρκου Παιδιού

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.
Το πρόβλημα είναι παγκόσμιας κλίμακας και επηρεάζει πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου βιοτικού επιπέδου, ιδιαίτερα τις αστικές περιοχές. Ο επιπολασμός έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares