Ακρόαση άρθρου......

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.

Ο Πύργος και η Ρόδος είναι οι πρώτες πόλεις που φιλοξενούν νέες μονάδες του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2014-2020). Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στις 2 πόλεις λειτουργούν τα 4 πρώτα προγράμματα από τα 35 συνολικά που έχει σχεδιάσει και καταθέσει το ΚΕΘΕΑ σε περιφέρειες όλης της Ελλάδας, για να ανταποκριθεί σε νέες ανάγκες.

Τόσο στον Πύργο όσο και στη Ρόδο έχουν ανοίξει Πολυδύναμα Κέντρα, τα οποία λειτουργούν σε εξωτερική βάση για ανθρώπους με διαφορετικές μορφές κατάχρησης ή εθισμού (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο), αλλά υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας, καθώς και τις οικογένειές τους.

Στο νησί της Ρόδου λειτουργεί, επίσης, Κινητή Μονάδα, για την υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων στον δρόμο ή εκτός αστικού ιστού με αδυναμία πρόσβασης σε θεραπευτικές υπηρεσίες, καθώς και των οικογενειών τους.

Στον Πύργο το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ανθρώπων που λαμβάνουν υπηρεσίες από εγκεκριμένες δομές απεξάρτησης της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης για 23 ακόμα μονάδες του ΚΕΘΕΑ. Έτσι, τους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον 10 Πολυδύναμα Κέντρα, 8 Κινητές Μονάδες, 2 Μονάδες Διπλής Διάγνωσης, 3 Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης, 1 Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης με Κινητή Μονάδα και 1 Δομή Έγκαιρης Παράβασης και Φιλοξενίας για Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες. Οι πόλεις που θα εδράζονται οι νέες μονάδες είναι ο Αγ. Νικόλαος, η Αλεξανδρούπολη, η Άρτα, ο Βόλος, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Λαμία, η Μυτιλήνη, το Ναύπλιο, τα Χανιά και η Χίος. Το ΚΕΘΕΑ έχει επίσης υποβάλει προτάσεις για 6 μονάδες στις Περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων (Αθήνα, Πειραιάς, Κέρκυρα και Κεφαλλονιά).

Στα τέλη του 2019 άρχισε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και η λειτουργία της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα». Η μονάδα, με την ονομασία «Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης αλκοολικών και κρίσης των χρηστών ναρκωτικών», είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, και αποτελεί το μόλις δεύτερο δημόσιο πρόγραμμα Detox σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα.

Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Σκοπός της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι επίσης ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, ομάδες με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και τις τοπικές κοινωνίες. Το ΚΕΘΕΑ είναι, επίσης, ένας από τους κύριους ελληνικούς φορείς έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα των εξαρτήσεων, με προγράμματα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr