Ακρόαση άρθρου......

«Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιέρωσε την 15η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων», γεγονός το οποίο αποτελεί αφενός μεν μία ακόμη σημαντική ευκαιρία ανάδειξης ενός παγκόσμιου προβλήματος, όπως αυτό της κακοποίησης ηλικιωμένων, αφετέρου δε, άλλη μία εξαιρετική ευκαιρία ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών απέναντι σε αυτό, σε κάθε σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία» αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Όπως επισημαίνει, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, η «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων» αποκτά ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι η δεκαετία 2020-2030 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως «Δεκαετία της Υγιούς Γήρανσης» (2020-2030: Decade of Healthy Aging), ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες των κρατών και των κοινωνιών των πολιτών για την υγιή γήρανση του πληθυσμού, καθώς και μία οργανωμένη και συντονισμένη ανάληψη παγκόσμιας δράσης, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ζωής όλων των ηλικιωμένων.

Το φαινόμενο της κακοποίησης ηλικιωμένων

«Δυστυχώς, η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά παραμένει εν πολλοίς ένα "κρυφό" κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο για πολλούς λόγους δεν αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μόλις το 4% των περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων αναφέρεται και γίνεται γνωστό.

Η σοβαρότητα του κοινωνικού φαινομένου της κακοποίησης των ηλικιωμένων, αλλά και η δυσκολία της αποκάλυψής του, σχετίζεται στενά με το γεγονός ότι οι θύτες είναι συνήθως πρόσωπα εμπιστοσύνης και φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς, όπως αναφέρεται από τον ΠΟΥ, το 90% όλων όσων κακοποιούν ηλικιωμένους είναι μέλη της οικογένειάς τους και, επομένως, έχουν στενή σχέση μαζί τους» σημειώνει το ΕΚΚΑ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων, οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι είναι σημαντικό να επιδιώκουν να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, να μην απομονώνονται από φίλους και γνωστούς, αλλά και διατηρούν την επαφή τους με το ευρύτερο συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον. Επίσης, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα, εφόσον αντιληφθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις κακομεταχείρισης κάποιου ηλικιωμένου, να το αναφέρει άμεσα σε επαγγελματίες υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών».

Ψυχολογική υποστήριξη κακοποιημένων ηλικιωμένων

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζει ότι παρέχει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να ενημερωθεί, να λάβει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική, αναφορικά με το θέμα της κακοποίησης ηλικιωμένων, αλλά και να αναφέρει πιθανή παραμέληση ή κακοποίηση ηλικιωμένου, καλώντας την τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197», χωρίς χρέωση, σε 24ωρη βάση, «προκειμένου να γίνουμε όλοι αρωγοί στην προσπάθεια για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου της κακοποίησης ηλικιωμένων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.