Ακρόαση άρθρου......

Στο παρασκήνιο της κοινής ύπαρξης όλων των έμβιων όντων, υπάρχει μία ημέρα που ξεπερνά όρια, γλώσσες και πολιτισμούς. Μία ημέρα που είναι αφιερωμένη στην ουσία που μάς ενώνει ως ανθρώπινα όντα: την αγάπη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης αποτελεί τον φάρο που φωτίζει την αλήθεια ότι ανάμεσα στα διαφορετικά νήματα της ζωής, η αγάπη πλέκει ένα κοινό νήμα, συνδέοντας καρδιές και καλλιεργώντας μία αίσθηση ενότητας και κατανόησης.

Είναι μία ημέρα που άτομα από όλο το κόσμο γιορτάζουν τη δύναμη της αγάπης στις ποικίλες μορφές της- είτε πρόκειται για οικογενειακή, είτε για φιλική είτε για ερωτική. Η Ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Δεκεμβρίου και διαφοροποιείται από την 14η Φεβρουαρίου κατά την οποία γιορτάζουν οι ερωτευμένοι.

Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η υπενθύμιση ότι η αγάπη είναι αναμφίβολα το πιο όμορφο συναίσθημα και πόσο επιτακτική ανάγκη αποτελεί να την εκφράζουμε στους ανθρώπους που μας δημιουργούν όμορφα και αγνά συναισθήματα.

Ακολουθούν 20 +2 επιστημονικά δεδομένα για την αγάπη

Έχοντας μία νευροχημική βάση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη κατά τη διάρκεια μίας εμπειρίας αγάπης. Πιο συγκεκριμένα, η ντοπαμίνη είναι συνδεδεμένη με την ευχαρίστηση, η ωκυτοκίνη με το δέσιμο και η σεροτονίνη με τη ρύθμιση της διάθεσης.

Σχετικά με την δραστηριότητα του εγκεφάλου, ορισμένες μελέτες λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια που κάποιος άνθρωπος ερωτεύεται ενεργοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτές περιλαμβάνουν την κοιλιακή τμηματική περιοχή (VTA) , τον κερκοφόρο πυρήνα και τη νήσο.

Κατά τον ψυχολόγο Robert Sternberg, η Τριγωνική Θεωρία της Αγάπης κατηγοριοποιεί την αγάπη σε τρεις συνιστώσες: οικειότητα, πάθος και δέσμευση. Οι διαφορετικοί συνδυασμοί αυτών των συστατικών οδηγούν σε διάφορους τύπους αγάπης όπως η ρομαντική αγάπη, η συντροφική αγάπη και η ολοκληρωμένη αγάπη.

Μία άλλη θεωρία, η Θεωρία της Προσκόλλησης του ψυχολόγου John Bowlby διερευνά πώς οι πρώιμες σχέσεις με τους φροντιστές επηρεάζουν τις μεταγενέστερες σχέσεις και τα στυλ προσκόλλησης. Τα ασφαλή, αγχώδη και αποτρεπτικά στυλ προσκόλλησης μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα βιώνουν και εκφράζουν την αγάπη τους.

Ορμονικές αλλαγές: έκκριση οξυτοκίνης (ή ωκυτοκίνης). Συχνά αναφέρεται ως “ορμόνη της αγάπης” ή “ορμόνη σύνδεσης”, η λεγόμενη ωκυτοκίνη/οξυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η αγκαλιά, το φιλί και η σωματική οικειότητα. Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται, επίσης, κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και του θηλασμού. Για το λόγο αυτό, θεωρείται ότι ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς.

Συμβουλευτική Γονέων: 3 Ημέρες, 8 Σεμινάρια
Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Διεξαγωγή: Online - Zoom | Γενική Είσοδος: 35 €

Κατά την εξελικτική ψυχολογία μερικοί ερευνητές προσεγγίζουν την αγάπη από μια εξελικτική προοπτική, υποδηλώνοντας ότι η αγάπη και η προσκόλληση έχουν εξελιχθεί ως προσαρμοστικοί μηχανισμοί για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των απογόνων και τη διαιώνιση του είδους.

Όσον αφορά το γάμο και τους μακροπρόθεσμους δεσμούς γενικότερα μελέτες έχουν διερευνήσει τους παράγοντες που συμβάλλουν σε επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις και γάμους. Φυσικά, καθοριστικό παράγοντα διαδραματίζουν η επικοινωνία, ο αμοιβαίος σεβασμός και οι κοινές αξίες.

Διαπολιτισμικές Προσεγγίσεις: Η δυναμική της αγάπης και των σχέσεων μπορεί να διαφέρει μεταξύ των πολιτισμών. Οι ερευνητές έχουν διερευνήσει πολιτισμικές παραλλαγές στην έκφραση και την εμπειρία της αγάπης δια των λαών.

Πεταλούδες στο στομάχι: Η αίσθηση των “πεταλούδων στο στομάχι” που οι άνθρωποι συχνά συνδέουν με το να είναι ερωτευμένοι είναι στην πραγματικότητα μια απάντηση στο άγχος. Προκαλείται από την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία μπορεί να κάνει το στομάχι να αισθάνεται “φτερούγισμα”.

Η “επιστήμη” του φιλιού: Η πράξη του φιλιού έχει μελετηθεί επιστημονικά και πιστεύεται ότι το φιλί βοηθά στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ,παράλληλα, ένας τρόπος αξιολόγησης ενός πιθανού συντρόφου.

Συμβουλευτική Γονέων: 3 Ημέρες, 8 Σεμινάρια
Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Διεξαγωγή: Online - Zoom | Γενική Είσοδος: 35 €

Η αγάπη μπορεί να είναι εθιστική: Οι σαρώσεις εγκεφάλου έχουν δείξει ότι οι νευρικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται όταν κάποιος είναι ερωτευμένος είναι παρόμοιοι με αυτούς που σχετίζονται με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Η αγάπη μπορεί να είναι τόσο εθιστική όσο κάποιες ουσίες όπως, για παράδειγμα, η κοκαΐνη.

Αγάπη και μακροζωία: Μελέτες έχουν δείξει ότι μια σχέση αγάπης και αφοσίωσης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία και τη μακροζωία. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, τα παντρεμένα ζευγάρια έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι ζουν περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνα που δεν είναι παντρεμένα.

Η αγάπη έχει χρώμα: Σε διάφορους πολιτισμούς, το κόκκινο θεωρείται το χρώμα της αγάπης και του πάθους. Συχνά συνδέεται με έντονα συναισθήματα και είναι μια δημοφιλής επιλογή για ρομαντικές χειρονομίες και δώρα.

Η αγάπη δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους: Τα ζώα μπορούν να βιώσουν την αγάπη και να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς. Για παράδειγμα, ορισμένα είδη ζευγαρώνουν εφ’ όρου ζωής και ορισμένα ζώα εμφανίζουν στοργικές συμπεριφορές προς τους απογόνους και τους συντρόφους τους.

Προέλευση συμβόλου καρδιάς: Το σχήμα της καρδιάς που συνήθως συνδέεται με την αγάπη δεν μοιάζει με την ανθρώπινη καρδιά. Πιστεύεται ότι προέρχεται από αρχαίες απεικονίσεις φύλλων κισσού, που συνδέονταν στον ρωμαϊκό πολιτισμό με την πιστότητα.

Έρωτας με την πρώτη ματιά: Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η έννοια “έρωτας με την πρώτη ματιά” μπορεί να έχει κάποια βάση στην πραγματικότητα. Ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την αγάπη και την έλξη μπορούν να απελευθερωθούν γρήγορα όταν συναντήσετε κάποιον νέο που σας ελκύει.

Η αγάπη κάνει καλό στην υγεία: Το να είσαι ερωτευμένος έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα στρες, βελτιωμένη διάθεση ακόμα και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν μοναδικούς τρόπους έκφρασης της αγάπης. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, υπάρχει μια παράδοση να δίνουν “σοκολατένιες εξομολογήσεις” την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπου οι γυναίκες εκφράζουν τα συναισθήματά τους δίνοντας σοκολάτες στους άνδρες.

Συγχρονισμός καρδιακών παλμών: Όταν οι ερωτευμένοι κοιτάζουν ο ένας στα μάτια του άλλου, οι παλμοί της καρδιάς τους τείνουν να συγχρονίζονται, ένα φαινόμενο γνωστό ως διαπροσωπική φυσιολογική συνοχή.

Η αγάπη είναι τυφλή: Η ρήση «η αγάπη είναι τυφλή» έχει επιστημονική βάση. Μελέτες έχουν βρει ότι όταν τα άτομα είναι ερωτευμένα, τα κέντρα κρίσης του εγκεφάλου είναι λιγότερο ενεργά, οδηγώντας στην εξιδανίκευση του αγαπημένου.

Η αγάπη είναι διαχρονική: Μελέτες του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν τα άτομα ανακαλούν έντονα συναισθήματα αγάπης, ανεξάρτητα από το αν η εμπειρία συνέβη πρόσφατα ή πριν από πολλά χρόνια.

Στυλ αγάπης και προσκόλλησης: Η αγάπη μπορεί να επηρεαστεί από τα στυλ προσκόλλησης που αναπτύχθηκαν στην παιδική ηλικία, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα συνδέονται και δεσμεύονται στις ρομαντικές σχέσεις.

Όπως αναφέρει ,άλλωστε, και ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε
“Ό,τι γίνεται από αγάπη είναι πέρα από το καλό και το κακό.”

 Αυτή η μέρα, που είναι αφιερωμένη στην αγάπη σε όλες τις μορφές της, έχει ως σκοπό να υπενθυμίσει ότι η αγάπη δεν αποτελεί απλώς ένα φευγαλέο συναίσθημα, αλλά μια δύναμη που έχει την δυνατότητα να μεταμορφώσει τον κόσμο με μία πράξη τη φορά.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελένη Μισιρλή

misirli eleniΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΑΠΘ.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR