Ακρόαση άρθρου......

Νέο δελτίο τύπου δημοσίευσε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, σχετικά με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Υγείας, Δ.Βαρτζόπουλου. 
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Το τελευταίο διάστημα μέσα από διάφορα δημοσιεύματα επιχειρείται μία συστηματική δυσφήμιση και απαξίωση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

Δυστυχώς, ο κ. Βαρτζόπουλος, αν και Υφυπουργός Υγείας, φαίνεται να μην γνωρίζει ότι το επάγγελμα του Ψυχολόγου είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα από το 1979.

Αντί λοιπόν να προστατέψει, όπως εκ του θεσμικού του ρόλου είναι υποχρεωμένος να κάνει, τους επαγγελματίες Ψυχολόγους που νόμιμα εργαζόμαστε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και φορολογούμαστε αντιστοίχως για την επαγγελματική μας δραστηριότητα, έχει από μόνος του υποβαθμιστεί σε porte-parole της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας – ΕΛ.Ψ.Ε. Πρόκειται για ένα σωματείο που έχει ως καταστατικό σκοπό την προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας της ψυχολογίας στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπεί τους επαγγελματίες Ψυχολόγους.

Από την στιγμή, που η παρούσα κυβέρνηση όρισε τον κ. Βαρτζόπουλο Υφυπουργό Υγείας, είναι υποχρεωμένος θεσμικά να δηλώσει ότι το επάγγελμα είναι νομοθετικά ρυθμισμένο σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα από το 1979. Εκτός εάν, από μόνος του θεωρεί ότι οι άδειες άσκησης επαγγέλματος που χορηγεί η Πολιτεία (νόμοι Ν991/79, 2646/98), τις οποίες έχουμε όλοι Ψυχολόγοι, δεν είναι νόμιμες και ως εκτούτου εργαζόμαστε παράνομα στην χώρα μας.

Όσο δεν προβαίνει σε αντίστοιχη δήλωση, προσβάλλει βάναυσα το κύρος του επαγγέλματός μας και όλους εμάς τους επαγγελματίες Ψυχολόγους, διότι δημιουργεί δυσπιστία και σύγχυση στους πολίτες για το επάγγελμα του ψυχολόγου στην χώρα μας.

Οι επαγγελματίες Ψυχολόγοι θεωρούμε ότι η συστηματική παραπληροφόρηση σχετικά με το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει το επάγγελμά μας αποσκοπεί στην εξόντωση του κλάδου μας και εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.

Σχετικά με τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων είναι ο αντιπροσωπευτικός επαγγελματικός-επιστημονικός φορέας των Ψυχολόγων της χώρας μας, θεσμικός εταίρος της Πολιτείας για τον κλάδο των Ψυχολόγων σύμφωνα με τους νόμους 991/79-άρθρο 8, 2646/98, την Κοινοτική Οδηγία 2005/36, την γνωμάτευση του Υπουργείου Παιδείας (15404/ΙΑ/14-2-2012).

Αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων – EFPA από το 1988. Η EFPA αποτελεί επίσημο συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετέχουν 37 ευρωπαϊκές χώρες, όπου εκπροσωπούνται περισσότεροι από 400.000 Ψυχολόγοι

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.