Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να κινητοποιηθούμε και να ξεκινήσουμε μια διαδικασία αλλαγής, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου η διάθεση μας είναι πεσμένη. Οποτεδήποτε έχουμε είτε δυσάρεστα συναισθήματα, είτε μια διαταραχή διάθεσης, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναλάβουμε δράση, να διατηρήσουμε μια προσπάθεια και να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο κι ενθαρρυντικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό προτείνεται η προσέγγιση S.P.E.A.K. ως ένα καλό ξεκίνημα ή συμπλήρωμα της ψυχοθεραπείας ή και ως μέθοδος αυτοβοήθειας. Η μέθοδος αυτή έχει γνωσιακή-συμπεριφοριστική προέλευση και είναι κατάλληλη για όλους, ιδίως όμως για άτομα που βίωσαν πρόσφατα τραύμα ή απώλεια, που έχουν έντονα συναισθήματα θλίψης-απελπισίας ή διάφορες μορφές κατάθλιψης.

Το S της μεθόδου αυτής, προέρχεται από τη λέξη Schedule = Πρόγραμμα.

Πάρα πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται, εάν η ημέρα μας είναι οργανωμένη, αν υπάρχει μια συγκεκριμένη δομή στην καθημερινότητα. Το πνεύμα διατηρείται σε εγρήγορση και το σώμα συνηθίζει να κινείται. Βοηθά στην απόσπαση της προσοχής, στην επίτευξη στόχων και την αίσθηση ότι ανακτάμε τον έλεγχο (κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για φάσεις που αισθανόμαστε «αβοήθητοι»).

Το P είναι για Pleasure = Ευχαρίστηση.

Χρειάζεται να εντάξουμε στο πρόγραμμα μας αρκετές ευχάριστες δραστηριότητες. Αυτές μπορεί να είναι οτιδήποτε είναι πιθανό να μας αρέσει ή το έχουμε συνδυάσει με θετικά συναισθήματα. Είναι βέβαια κατανοητό κι αναμενόμενο πως αρχικά δεν θα νιώθουμε μεγάλη χαρά, ούτε θα είναι εύκολο να σπρώξουμε τον εαυτό μας να ξεκινήσει. Στην πορεία όμως θα νιώθουμε λιγότερο κουρασμένοι, θα σκεφτόμαστε πιο καθαρά και θα αρχίσει να υπάρχει στόχος, νόημα και θετικά συναισθήματα.

Το Ε σημαίνει Exercise = Άσκηση.

Μια από τις ευχάριστες δραστηριότητες που θα βάλουμε στο πρόγραμμα μας, μπορεί να είναι και οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης. Δεν χρειάζεται να είναι εντατική γυμναστική, αλλά και οποιαδήποτε σωματική εργασία μέσα ή έξω από το σπίτι, ή μπορούμε απλά να περπατήσουμε, είτε για βόλτα, είτε με κάποιο σκοπό. Η άσκηση χρειάζεται να είναι χαμηλής έντασης και μακράς διάρκειας (περίπου μισή ώρα ή παραπάνω), ώστε να διευκολύνει την υγιή λειτουργία του νευρομυϊκού μας συστήματος και να προάγει μακροπρόθεσμα την ισορροπία στον οργανισμό.

Το Α αναφέρεται σε Assertiveness = Διεκδικητικότητα.

Η διεκδικητική συμπεριφορά συνίσταται στο να ζητάμε αυτά που επιθυμούμε, χωρίς να γινόμαστε επιθετικοί, χειριστικοί, ή αμυντικοί. Βοηθά όχι μόνο στο να έχουμε καλύτερη επικοινωνία και καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και να νιώσουμε καλύτερα, ότι είμαστε εντάξει απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και να μη χάσουμε το δίκιο μας.

Και τέλος το Κ μας λέει για Kindness = Καλοσύνη.

Η καλοσύνη αναφέρεται κυρίως σε θετικές σκέψεις για τον εαυτό μας. Τα άτομα με πεσμένη διάθεση είναι συνήθως αυστηροί κριτές του εαυτού τους, αλλά και των άλλων. Είναι καλό να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο επιεικείς και λιγότερο απόλυτοι, να μην κατηγορούμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας, να μην αναλαμβάνουμε παραπάνω ευθύνες απ όσες πράγματι έχουμε, να μην τρέφουμε αρνητικά συναισθήματα και χαρακτηρισμούς για εμάς ή άλλους.

Στην ουσία λοιπόν, η μέθοδος S.P.E.A.K. μας δείχνει 5 τρόπους με τους οποίους θα προσπεράσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και θα αναπτύξουμε θετικά χαρακτηριστικά και καλύτερη διάθεση.

Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα εφαρμόσουμε με τη βοήθεια του θεραπευτή και μπορούν να αποτελέσουν έναν άξονα οργάνωσης κάποιων συνεδριών. Επίσης μπορούμε να τα κάνουμε παράλληλα ή συμπληρωματικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική ή άλλη θεραπευτική – συμβουλευτική διαδικασία.

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εμπόδια στην Επικοινωνία
Εμπόδια, Επικοινωνία

Οι απαντήσεις μας στους άλλους κατά τη διάρκεια της μεταξύ μας επικοινωνίας, δημιουργούν μερικές φορές εμπόδια ή φραγμούς στην επικοινωνία, αντί να τη διευκολύνουν.Έτσι ο συνομιλητής αισθάνεται μπλοκαρισμένος σαν να συναντά ένα εμπόδιο στο δρόμο του και να μην υπάρχει άλλη διέξοδος.

Να χωρίσουμε ή να προσπαθήσουμε;
χωρισμός

Συνηθίζουμε να λέμε ότι στις σχέσεις πάντα φταίνε και οι δύο. Το ποσοστό όμως δεν είναι πάντα 50-50. Αν νιώθουμε ότι εμείς έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, χρειαζόμαστε δουλειά με τον εαυτό μας.

Τοξικότητα και bullying στη σχέση του ζευγαριού
τοξικότητα, σχέσεις

Όταν μιλάμε για «νταήδες» και «τραμπούκους» το μυαλό μας πηγαίνει σε σχολικό ή εργασιακό περιβάλλον, όμως μπορεί να υπάρχει εκφοβισμός και ψυχολογική βία και μέσα στις προσωπικές μας σχέσεις. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι να νιώθουμε δυστυχισμένοι, πληγωμένοι, παραμελημένοι, ανικανοποίητοι. Έτσι, δημιουργούμε και συντηρούμε μια τοξική σχέση.

Γνωσιακή θεραπεία στην κατάθλιψη
γνωσιακή θεραπεία, κατάθλιψη

Η γνωσιακή θεραπεία, βασίζεται στη σημασία της ερμηνείας, καθώς ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και κατανοεί με διαφορετικό τρόπο. Ο στόχος είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης (γνωστική αλλαγή), των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και των αυτόματων σκέψεων, με τελικό αποτέλεσμα τη συναισθηματική και συμπεριφορική αλλαγή. 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares