Ακρόαση άρθρου......

Έφερες στον κόσμο έναν ή και περισσότερους ανθρώπους. Είσαι μητέρα και είναι ένας ρόλος, ένα λειτούργημα, μια κατάσταση απίστευτα σημαντική. Από εσένα εξαρτώνται πολλά. Και για τα καλά και για τα άσχημα έχεις τον πρώτο λόγο.

Έχεις δίπλα σου, έναν σύντροφο όπου τελικά, δεν ήταν ο πρίγκιπας του παραμυθιού και η πραγματικότητά σου, είναι πολύ διαφορετική και αληθινή.

Δε μοιάζει με τα παραμύθια και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα κακό όνειρο που εσύ ζεις. Ήθελες οικογένεια και τελικά έχεις χωρίσει και είσαι μέσα σε ένα σπίτι μόνη σου και απατημένη με ένα, δυο ή και περισσότερα παιδιά. Δε θα σου αναλύσω, ότι στη ζωή μας είναι σημαντικό, πριν ρίξουμε ευθύνες, να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και το δικό μας μερίδιο. Αυτά, θεωρητικά τουλάχιστον τα θεωρώ πως σου είναι γνωστά.

Μαζί, θα κάνουμε μέσα από αυτό το γράμμα ένα ταξίδι, ένα ταξίδι στον χώρο και στο χρόνο. Θα σου περιγράψω εικόνες με τα παιδιά σου, σε στιγμές που δεν τα βλέπεις. Θα σε μεταφέρω νοητά να είσαι παρούσα σε καταστάσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σου, που δεν τις έχεις φανταστεί.

Πάμε λοιπόν μαζί να κάνουμε αυτό το ταξίδι.

Εκδίκηση για την απιστία

Κάθε φορά που κατηγορείς τον πρώην άντρα σου, εσύ νιώθεις μέσα σου μια δικαίωση, αλλά στο παιδί σου στερείς με τον πιο βάναυσο τρόπο, το δικαίωμα να έχει την δική του εικόνα για τον πατέρα του.

Εσύ έχεις θυμό και μίσος για το σύντροφο που σε απάτησε και που σε πρόδωσε. Γιατί πρέπει να βάλεις μέσα σε αυτή την κατάσταση τα παιδιά;

Κάνε την ερώτηση αυτή στον εαυτό σου και η απάντηση είναι μια. Η εκδίκηση. Εκδικείσαι, την απιστία του πατέρα των παιδιών σου καλλιεργώντας, το μίσος μέσα στην ψυχή τους. Κάνε ερώτηση στον εαυτό σου πάλι. Αυτός ο άνθρωπος που σε απάτησε, πώς νοιώθει για τα παιδιά σας; Τα αγαπάει, τα νοιάζεται;

Αν η απάντηση είναι θετική, τότε εσύ τι ακριβώς κάνεις; Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε δυο φορές παραπάνω, οφείλεις, εσύ να καλύψεις αυτό το κενό στην ψυχή του παιδιού σου. Μέχρι να μεγαλώσει και να έχει την δική του σχηματισμένη άποψη, εσύ που είσαι η μάνα, οφείλεις, όχι να δικαιολογείς και να καλύπτεις, αλλά να μη μεγεθύνεις, να μην υπερτονίζεις τα κακώς κείμενα που πηγάζουν από την συμπεριφορά του πατέρα.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ξέρεις γιατί; Για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να μεγαλώνεις παιδιά με πολλά προβλήματα στην ψυχή τους. Σίγουρα σε ενδιαφέρει αυτό. Όσο και αν θέλεις πάλι, να φωνάξεις, πως αυτός φταίει για τα προβλήματα, το σίγουρο είναι πως δεν θέλεις τα παιδιά σου να έχουν δυσλειτουργικές συμπεριφορές και να παλεύουν να σταθούν.

Πώς η εκδίκηση και η απιστία επηρεάζουν τα παιδιά

Κάθε φορά που εσύ μιλάς άσχημα για τον πατέρα τους, ο γιος σου ευνουχίζεται. Κάθε φορά που περιγράφεις με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, με πόσες σε απάτησε και να του δείχνεις και ντοκουμέντα, ο γιος σου στοιχειώνεται από αυτά. Είναι γεγονότα που αφορούν εσένα και την προσωπική σου σχέση με τον πατέρα και δυστυχώς, αυτό το παιδί μεγαλώνοντας, θα έχει μέσα του ανασφάλεια και πολλές συμπεριφορές που θα είναι τροχοπέδη στην εξέλιξη του.

Εσύ έχεις καταφέρει, να «μισήσει τον μπαμπά που στεναχώρησε την μαμά του», αλλά γνωρίζεις πώς επιδρά μέσα στην ψυχή του η ατάκα «μην μοιάσεις του πατέρα σου»;

Καλλιεργείς εκ προοιμίου, το έδαφος για να μεγαλώσει με κόμπλεξ κατωτερότητας. Του δείχνεις το δρόμο για να έχει προβληματική συμπεριφορά γεμάτη ανασφάλεια και ντροπή. Και αυτή η ανασφάλεια θα εκφράζεται στις διαπροσωπικές του σχέσεις, με ένταση και κακή συμπεριφορά.

Αυτό το έχεις σίγουρα πετύχει, μαζί με το μίσος. Το μίσος είναι δηλητήριο για την ψυχή κάθε ανθρώπου. Και εσύ το προσέφερες, στο δικό σου το παιδί για να το πιει. Δεν έχει σημασία, ότι ο στόχος σου ήταν, να μισήσει το παιδί τον πατέρα του. Τελικά θα σου πω, ότι θα μισήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Και αν στο τέλος της ημέρας, δε ζητήσει την βοήθεια κάποιου ειδικού, η ζωή του θα είναι γεμάτη αγκάθια, που εσύ η μάνα, τα καλλιέργησες.

Συντροφικές επιλογές και γονεϊκά πρότυπα

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Μην σκεφτείς πως στη ψυχή του κοριτσιού τα πράγματα, είναι διαφορετικά. Ενδεχομένως, να είναι και πιο πολύπλοκα, γιατί το κορίτσι που αργότερα θα γίνει μάνα έχει αρνητικά πρότυπα. Ναι και εσύ είσαι αρνητικό πρότυπο, γιατί ο μανδύας του θύματος, δεν σε καθιστά ούτε Αγία, ούτε στο απυρόβλητο ως παράδειγμα προς μίμηση. Το μίσος, που έχει μέσα στην ψυχή της, έχει πολλές πιθανότητες να είναι ένας κακός σύμβουλος ανυπέρβλητου φόβου.

Αθροιστικά, ο φόβος αυτός, μαζί με τα αντικειμενικά προβλήματα της ζωής, σμιλεύει το κορίτσι σου και το μεταμορφώνει σε έναν άνθρωπο με ανασφάλειες και εξαρτώμενο ίσως.

Ο αναστεναγμός σου σαν μάνα, κάθε φορά την οδηγεί στα δυο άκρα: ή στην απόλυτη μοναξιά, από φόβο να μην μπλέξει και αυτή όπως και εσύ, με τον «λάθος άνθρωπο» ή στη δημιουργία σχέσεων εξάρτησης, μιας και αυτό έμαθε πάλι από εσένα ότι η ευτυχία της εξαρτάται από την επιλογή του «σωστού» συντρόφου.

Το μίσος οδηγεί σε προβληματικές συμπεριφορές

Ξέρω πως αγαπάς τα παιδιά σου. Ξέρω πως νοιάζεσαι για το καλό τους. Δε φτάνει μόνο να το λες. Πρέπει να το καλλιεργείς μέσα στην ψυχή τους. Εγώ θέλω να στο πω γιατί το μυστικό είναι απίστευτα απλό και συνάμα τόσο δύσκολο. Πρέπει να μείνει πίσω ο εγωισμός και μπροστά να μπει η δύναμη της Αγάπης.

Εσύ μπορείς να απορρίψεις τον σύντροφο, τον άντρα, αλλά τον πατέρα του παιδιού σου δεν έχεις δικαίωμα, ούτε να τον απορρίψεις ούτε να τον χρησιμοποιήσεις.

Έχεις δύναμη σαν μητέρα και το ξέρεις καλά αυτό. Μπορεί να χαίρεσαι, βλέπεις την επιρροή που ασκείς, αλλά σκέψου ότι τα παιδιά σου είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και εσύ με την δύναμη που έχεις, μπορείς να τους οδηγήσεις να έχουν προβληματικές συμπεριφορές. Το μίσος δε βοηθάει. Γίνε φάρος αγάπης και άφησε να σχηματίσουν μόνοι τους άποψη για τον πατέρα τους.

Με εκτίμηση μια κοινωνική ανθρωπολόγος την οποία επισκέφτηκε το παιδί σου για να αρχίσει να βρίσκει τη χαμένη του ισορροπία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ευαγγελία Βεργανελάκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ευαγγελία Βεργανελάκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Πτυχιούχος της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.  Εξειδίκευση Association for Coaching Accredited.