«Αχ δεν μπορώ να πω όχι, θα τον/την στεναχωρήσω», «Δυσκολεύομαι να πω όχι και συχνά πιέζομαι, κάνοντας συνέχεια ό,τι θέλουν οι άλλοι», «Να πω όχι; Και αν με παρεξηγήσουν»;…. Και άλλες τόσες σκέψεις που κάνουν οι άνθρωποι καθημερινά στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τον ‘‘πόλεμο’’ που βιώνουν μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι», με το "ναι" να υπερνικά, πολλές φορές, το "όχι".
Το να λες «Όχι» δεν σε κάνει εγωιστή!
Σε κάνει να σέβεσαι τον εαυτό σου, να εκφράζεις ανοιχτά τα συναισθήματά σου και να γνωρίζεις τα όριά σου…
Γιατί δυσκολεύεσαι να πεις "όχι" και να θέσεις τα όριά σου;
Γιατί μπορεί να καταπιέζεις τον εαυτό σου παραπάνω από όσο πρέπει και αντέχεις;
Διότι, από τη μία χρειάζεσαι την αποδοχή από τους άλλους και από την άλλη, θέλεις να είσαι αρεστός και αγαπητός στον περίγυρό σου. Ακόμη, μπορεί να δυσκολεύεσαι να φέρεις αντίρρηση, καθώς θέλεις να παραμείνει η εικόνα του καλού παιδιού που προβάλλεις και γιατί αισθάνεσαι ότι το να είσαι μονίμως αρεστός στους άλλους θα το πετύχεις κάνοντας ό,τι σου ζητάνε, μη προβάλλοντας τα δικά σου θέλω!
Όμως, στην προσπάθεια να αρέσεις σε όλους, ξεχνάς κάτι πολύ βασικό…. Ξεχνάς τον ίδιο σου τον εαυτό και τις προσωπικές σου επιθυμίες. Δεν σου αξίζει!
Καθημερινά υπάρχουν καταστάσεις που θέλουμε να αποφύγουμε, αλλά δυσκολευόμαστε να πούμε «όχι» και στη θέση αυτού λέμε «ίσως», «ε, θα δούμε», «δεν ξέρω ακόμα» και άλλες παρόμοιες λέξεις-εκφράσεις, οι οποίες όμως, τις περισσότερες φορές, έχουν αρνητικό αντίτυπο και πρόσημο ως προς την ερμηνεία τους.
Πρώτον, όταν λες σε κάποιον «ε, να το δούμε» ή «δεν ξέρω ακόμη, το βλέπουμε» δηλώνεις αβεβαιότητα και δείχνεις ότι το σκέφτεσαι, ότι το συζητάς, δίνοντας ελπίδα στον άλλον ότι ίσως πεις και «ναι». Δεύτερον, καταπιέζεις τον εαυτό σου, τα θέλω και τις επιθυμίες σου, καθώς δεν μπορείς να πεις «όχι», γιατί θεωρείς ότι θα τον στεναχωρήσεις ή ότι θα παρεξηγηθεί. Δύο λανθασμένες σκέψεις, οι οποίες σε οδηγούν καθαρά σε αδιέξοδο.
Δώσε χρόνο και χώρο στον εαυτό σου να «αναπνεύσει», γιατί στο τέλος θα ζεις τη ζωή των άλλων και όχι τη δική σου, πραγματοποιώντας μόνο τις επιθυμίες των άλλων και όχι αυτές που εσύ λαχταράς!
Το «όχι» μας κάνει να συνδεόμαστε πραγματικά με τον εαυτό μας!
Μην ξεχνάς ότι, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σου να μπορούν να καταλάβουν και να αφουγκραστούν το «Ναι» και το «Όχι» σου, ιδίως όταν αρνηθείς κάτι, να μην θυμώσουν, να μην στεναχωρηθούν, ούτε να κάνουν παράπονα γιατί είπες «όχι».
6 ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ | Εισηγητής: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, συγγραφέας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για το σύνολο των σεμιναρίων.
Για να το πεις, θα είχες κάποιο λόγο, τον οποίον οφείλουν να σεβαστούν. Μη φοβάσαι να πεις «όχι» και να αρνηθείς κάτι το οποίο δεν θέλεις να κάνεις. Ζύγισε τις δικές σου επιθυμίες, πάρε τον χρόνο σου και ύστερα απάντησε στο άλλο άτομο, λέγοντας την απόφασή σου χωρίς δισταγμό. Στήριξε τις αποφάσεις σου!
Αναγνώρισε τις δικές σου ανάγκες, θέσε προτεραιότητες και φρόντισε να μην γίνει μία καθιερωμένη συνήθεια η συνεχής υποχώρηση στα θέλω και τις απαιτήσεις των άλλων.
Η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι οι δικές σου ανάγκες πρώτα και ύστερα των άλλων, όσο περίεργο και εγωιστικό και αν ακούγεται!
Να θυμάσαι ότι, το να είσαι μονίμως καλός με τους άλλους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα έχεις καλά με όλους και θα έχεις τις πιο επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις. Όχι, δεν συμβαίνει αυτό. Με το να λες μόνο «Ναι», αυτό που θα καταφέρεις είναι να δημιουργήσεις έναν άπληστο άνθρωπο που δεν θα έχει μάθει στο «Όχι» σου και δεν θα σέβεται τα όριά σου.
Τα αρνητικά συναισθήματα θα είναι αναπόφευκτα και οι σχέσεις σου θα χάσουν την αυθεντικότητά τους. Οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι στο «όχι» και την άρνηση. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να λέγεται με κατανοητό και ευπρεπή τρόπο.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Πώς μπορείς να πεις «όχι» σε κάποιον;
- Εκφράζεις την άρνησή σου με ήρεμο και σταθερό τόνο στη φωνή σου. Δεν είσαι υποχρεωμένος να εξηγείς πάντα γιατί δεν μπορείς ή δεν θέλεις κάτι. Οφείλει ο άλλος να κατανοήσει το «όχι» όπως θα κατανοούσε και το «ναι».
- Εάν κάποιος επιμένει, μπορείς να κερδίσεις λίγο χρόνο λέγοντας «Δώστε μου λίγο χρόνο να το σκεφτώ και θα σας απαντήσω» ή «όπως σου εξήγησα δεν γίνεται, γιατί…..».
- Ακόμη και εάν θέλεις να πεις τον πραγματικό λόγο γα τον οποίο λες «όχι», να πεις την αλήθεια, ναι. Δεν χρειάζεται να κρύβεσαι ούτε να βρίσκεις δικαιολογίες.
- Εάν κάποιος θυμώσει και σου μιλήσει άσχημα γιατί αρνήθηκες αυτό που σου ζήτησε, μην το πάρεις προσωπικά και μην αλλάξεις γνώμη, γιατί τότε θα καταπιέσεις τα δικά σου θέλω για τις επιθυμίες των άλλων. Αυτό είναι λάθος. Μην το επιτρέψεις να γίνει.
Εσύ λες και κανένα όχι;
Μήπως πρέπει να ξεκινήσεις να βάζεις τα όριά σου και να λες Όχι εκεί που θέλεις και εκεί που κρίνεται απαραίτητο, ώστε να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία;
Για σκέψου το πριν πεις πάλι ναι….!
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ιωάννα Σκλιάμη - Ψυχολόγος
Ιωάννα Σκλιάμη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Εγκληματολόγος, Πιστοποιημένη Επαγγελματίας HR.