ασφαλές διαδίκτυο παιδιά

Ασφαλές "Σερφάρισμα" στο Διαδίκτυο: Για Γονείς!

Όταν ήταν μικρό το παιδί σας, του μάθατε πως χρειάζεται να κοιτάξει δεξιά και αριστερά πριν διασχίσει το δρόμο, να μη μιλάει σε αγνώστους, να μην ακουμπήσει το καυτό μάτι στον φούρνο.

Τώρα, που τα μικρά παιδιά είναι έφηβοι, ακόμα σας ανησυχεί η ασφάλειά τους, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, εάν ενδιαφέρει τον έφηβο σας να ασχολείται με το διαδίκτυο, τότε είναι σημαντικό να του μάθετε πως να είναι διασκεδαστική η χρήση του υπολογιστή και του διαδικτύου και όχι επικίνδυνη. Έτσι, αναλογιστείτε τα παρακάτω:

1. Αποφυγή του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μπορεί να θεωρείτε πως τα παιδιά σας είναι ακόμη νέα για να γίνουν θύματα ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας ατομικής ταυτότητας και προσωπικών στοιχείων "LifeLock notes", αυτό ακριβώς θέλουν οι "κακοί" να νομίζετε. Μερικές φορές, οι διαδικτυακοί εγκληματίες θεωρούν εύκολα θηράματα τα νέα παιδιά και αποσπούν προσωπικές πληροφορίες όπως το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας ώστε να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εγκληματικές ενέργειες. Για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται να εξηγήστε στα παιδιά σας για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικό να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα σε κανέναν όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο και για κανέναν λόγο χωρίς τη συναίνεση των κηδεμόνων τους. Διδάξετε τους ότι εάν μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή ιστοσελίδα διαδικτυακού παιχνιδιού τους ζητήσει να παραθέσουνε προσωπικά στοιχεία όπως όνομα, διεύθυνση κτλ., πως χρειάζεται να απευθυνθούν σε εσάς αμέσως.

2. Σχετικά με το Cyberbullying - Διαδικτυακό Εκφοβισμό

Όπως αναφέρει η εταιρεία "Parental Software Review", ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι η πιο συχνή απειλή που αντιμετωπίζουν τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν υπολογιστές. Όταν τα παιδιά υποστούν εκφοβισμό καταλήγουν να νιώθουν κατάθλιψη, άγχος, και απομόνωση. Ευτυχώς, υπάρχουν εφαρμογές διαδικτυακής αλληλογραφίας όπως το Block Sender που θα μπλοκάρουν την αποστολή κακόβουλων μηνυμάτων από συγκεκριμένες διευθύνσεις καθώς επίσης μπλοκάρονται μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις. Με αυτές τις εφαρμογές, εάν κάποιος προσπαθεί να εκφοβίσει το παιδί σας, δε θα γίνει δέκτης αυτού καθώς το παιδί σας δε θα λάβει ποτέ γνώση για την αποστολή των μηνυμάτων.

3. Αποφυγή Κακόβουλων Ιών

Οι νέοι είναι μερικές φορές "αφελείς" και συχνά θεωρούν πως όντως θα λάβουν ένα δωρεάν παιχνίδι μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού ή δηλώνοντας συμμετοχή σε χρηματικούς διαγωνισμούς. Επισημάνετε στο παιδί σας πως "εάν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι", και διαμορφώστε τον κανόνα πως κανένας δεν μπορεί να "κλικάρει" σε διαφημίσεις χωρίς την συμβολή όλων των μελών του σπιτιού. Εξηγήστε πως εάν πατήσει πάνω σε διαφήμιση, τότε εκθέτει τον υπολογιστή σας σε ηλεκτρονικούς ιούς οι οποίοι βλάπτουν σοβαρά και μολύνουν τον υπολογιστή και μπορούν να τον χαλάσουν εντελώς. Εάν γνωρίζουν τα παιδιά ότι οι διαδικτυακές τους κινήσεις και επιλογές μπορούν να καταλήξουν στο να μην υπάρχει καθόλου υπολογιστής που λειτουργεί στο σπίτι, τότε θα τους βοηθήσει να αντισταθούν στον πειρασμό μερικών "κλικ".

4. Απομακρύνετε τους Πειρασμούς

Το διαδίκτυο είναι πλούσια πηγή πληροφοριών, όμως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά. Για να αποτρέψετε το παιδί σας από το να σερφάρει σε αμφισβητήσιμες ιστοσελίδες, το "Safe Surfing Kids" προτείνει να τοποθετείται ο υπολογιστής ή το λάπτοπ σε προσιτό χώρο στο σπίτι, όπου μπορείτε να έχετε άμεση επαφή και παρέμβαση. Χρησιμοποιείστε διαδικτυακά φίλτρα και γονικούς ελέγχους για να σιγουρευτείτε πως τα παιδιά σας δεν επισκέπτονται ανεπιθύμητες ιστοσελίδες, και δημιουργείστε ένα γραπτό συμφωνητικό με το παιδί σας που θα αναγράφει τι είναι και τι δεν είναι επιτρεπτό να κάνουν στο σερφάρισμά τους στο διαδίκτυο.

Μάθετε στα παιδιά σας να είναι λειτουργικοί γνώστες του διαδικτυακού σερφρίσματος!

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσάννα Μαστοράκη - Ψυχοθεραπευτής

Χρυσάννα Μαστοράκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

MSc. στην Κλινική Ψυχολογία, Λογικό-Θυμική Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια, Σπουδάστρια PhD Ψυχολογίας

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τα οφέλη του κλάματος
Κλάμα

Τα βρέφη κλαίνε κι αυτός είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουν. Κλαίγοντας, επικοινωνούν τη δυσαρέσκεια τους, ότι πεινάνε, ότι νυστάζουν, ότι θέλουν αγκαλιά ή άλλαγμα πάνας. Σαφώς, το κλάμα του βρέφους συνήθως συνοδεύεται με κραυγές και υψηλό τόνο που δυσκολεύει τους ενήλικες κηδεμόνες, όμως δεν παύει να είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν.

Η απώλεια και το πένθος κατοικίδιου
Απώλεια κατοικιδίου

Εάν έχεις χάσει ένα αγαπημένο κατοικίδιο, ξέρεις πως είναι ένα απίστευτα οδυνηρό βίωμα. Εξάλλου, ένα κατοικίδιο δεν είναι απλώς ένα ζώο, το θεωρείς μέλος της οικογένειας. Συνήθως, δημιουργείται μία ιδιαίτερη σχέση με το κατοικίδιο μας, και γίνεται ο καλύτερος μας φίλος, σύντροφος. Ο χαμός ενός κατοικίδιου επιφέρει μία βαθιά θλίψη.

Με πονάει το στομάχι μου - Τι λένε τα παιδιά όταν νιώθουν άγχος
Παιδικό άγχος

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, βιώνουν πολλαπλές συναισθηματικές αντιδράσεις και μεταπτώσεις, τις οποίες αναγνωρίζουν ως αρνητικές, όμως δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την εμπειρία για να τις διαχειριστούν κατάλληλα. Γενικά βέβαια, τα παιδιά θα μας ενημερώσουν εμάς τους μεγάλους όταν κάτι τους συμβαίνει, κι ας μην ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που τους ενοχλεί.

Σε πενθώ, ενώ ζεις: Μία αφήγηση
πένθος, σχέση

Συνήθως απογοητευόμαστε από τις προσδοκίες μας. Μερικές φορές, ενώ αναμένουμε πράξεις και λόγια ανθρώπων, τελικά απογοητευόμαστε. Αγαπάμε ανθρώπους ανεξαρτήτως των ελαττωμάτων τους. Επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στα θετικά της σχέσης και στο πως αισθανόμαστε μέσα σε αυτή και αποφεύγουμε την πραγματικότητα. Δημιουργούμε στο μυαλό μας ένα προφίλ ανθρώπου, ενώ όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε πως αυτός ο άνθρωπος δεν υπήρξε ποτέ όπως τον φανταζόμασταν. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares