Επί σειρά ετών η κλινική ψυχολόγος Mona Delahooke συμβουλεύει γονείς που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Οι οικογένειες αυτές εύλογα εστιάζουν στο να διορθώσουν τα συναισθηματικά ξεσπάσματα, τις κρίσεις οργής και άλλες «ανεξέλεγκτες» συμπεριφορές των παιδιών. Αυτό που χρειάζεται όμως, όπως εξηγεί η συγγραφέας, είναι να αλλάξουν οπτική.

Η συμπεριφορά, όσο δύσκολη κι αν είναι, δεν είναι το πρόβλημα αλλά το σύμπτωμα – ένα στοιχείο που δείχνει τι συμβαίνει στη μοναδική φυσιολογία του παιδιού.

Το βιβλίο αυτό δείχνει μια νέα προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών με βάση την κλινική εμπειρία της συγγραφέως και τις πιο πρόσφατες έρευνες στη νευροεπιστήμη και στην παιδοψυχολογία.

Αντί για μια προσέγγιση της συμπεριφοράς που εστιάζει στον εγκέφαλο, προτείνει μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τον ρόλο ολόκληρου του νευρικού συστήματος, το οποίο δημιουργεί τα συναισθήματα και οδηγεί τη συμπεριφορά των παιδιών.

Όταν οι γονείς αλλάζουν τρόπο διαπαιδαγώγησης και λαμβάνουν υπόψη την ισορροπία σώματος-εγκεφάλου, επιτυγχάνουν μια βαθύτερη κατανόηση του παιδιού τους, πιο ήρεμη συμπεριφορά, πιο αρμονική δυναμική μέσα στην οικογένεια και ισορροπημένα, ευτυχισμένα παιδιά.

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

megaloste to paidi sas me to mualo''Πριν από λίγο καιρό έβλεπα κάποια παλιά οικογενειακά βίντεο και μια συγκεκριμένη στιγμή μου έκανε εντύπωση. Έδειχνε τον άντρα μου κι εμένα στην αυλή να παίζουμε με τα τρία μικρά παιδιά μας. Ξαφνικά το πιο μικρό άρχισε να τσιρίζει. Η μεγαλύτερη αδερφή της, ένα ευαίσθητο και ήσυχο παιδί που σπάνια φώναζε, της έβαλε τις φωνές. Τότε έκανα κάτι που με φρίκαρε καθώς το έβλεπα τόσα χρόνια αργότερα.«Είσαι απαράδεκτη», ούρλιαξα δυνατά και έντονα.

Μετά έστειλα την τετράχρονη κόρη μου (εκείνη που είχε φωνάξει) να κάνει ένα διάλειμμα. Σοκαρισμένη η κόρη μου με κοίταξε με ορθάνοιχτα μάτια, ολοφάνερα απορώντας τι λάθος είχε κάνει. Παρατηρώντας τον εαυτό μου στο βίντεο, είδα μια αγχωμένη, απορρυθμισμένη μητέρα που ανυσηχούσε πολύ μήπως οι γείτονες την κρίνουν αρνητικά, επειδή είχα φωνακλάδικα παιδιά. Και είδα ένα κοριτσάκι που αντιδρούσε λογικά και τη δική μου υπερβολική αντίδραση στη συμπεριφορά της. Ολοφάνερα δεν είχα ιδέα πως επηρέαζαν οι ενέργειές μου το παιδί μου...''

''Πολλοί γονείς υποθέτουν ότι τα παιδιά είναι -η θα έπρεπε να είναι- ικανά να κάνουν πράγματα που το μυαλό τους απλώς δεν είναι ακόμα έτοιμο. Παρότι αρχίζουμε να αποκτούμε έλεγχο στα συναισθήματα και στις συμπεριφορές μα ως νήπια, η τελειοποίηση της ικανότητας αυτής είναι μια μακρά διαδικασία, που συνεχίζεται μέχρι την αρχή της ενήλικης ζωής και καλλιεργείται μέσα από τις σχέσεις.

Ωστόσο, όπως όλοι ξέρουμε, η αυτορρύθμιση δεν είναι ένα απλό αναπτυξιακό ορόσημο, το οπόιο φτάνουμε σε μια ορισμένη ηλικία. Αν ήταν, τότε δε θα χάναμε ποτέ την ψυχραιμία μας και δεν θα γινόμασταν ποτέ έξαλλοι ως ενήλικες.

Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τη δική τους ικανότητα να ελέγχουν τον τρόπο που λειτουργούν σε σχέση με τα συναισθήματά τους...''

Περιεχόμενα βιβλίου

Δείτε τα περιεχόμενα του Μεγαλώστε το παιδί σας με το μυαλό και την καρδιά

1. Εξατομικεύστε τον τρόπο που λειτουργείτε ως γονείς
2. Κατανοήστε τη διαπαιδαγώγηση νου-σώματος
3. Πώς θα κατανοήσετε τη φυσιολογία του παιδιού σας - και γιατί αυτό είναι σημαντικό
4. Η νευροδεκτικότητα και η αναζήτηση για ασφάλεια και αγάπη
5. Οι τρεις οδοί και ο έλεγχος
6. Λύσεις
7. Καλλιεργήστε την ικανότητα των παιδιών για αυτορρύθμιση
8. Φροντίστε τον εαυτό σας
9. Κατανοήστε τις αισθήσεις
10. Ο πρώτος χρόνος
11. Νήπια και κρίσεις οργής
12. Παιδιά σχολικής ηλικίας
13. Άνθηση και ευημερία

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.