τοξικοί άνθρωποι

Όλοι μας έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους που εκφράζουν και εκπέμπουν αρνητισμό και τοξικότητα τόσο λεκτικά, όσο και μέσω της συμπεριφοράς τους. Και το αναπάντεχο ερώτημα, αναδύεται ενστικτωδώς. Τι να κάνω με αυτούς τους ανθρώπους; Να τους απορρίψω ή να τους κρατήσω στη ζωή μου;

Ας πάρουμε την πρώτη εκδοχή, να τους απομακρύνω, δηλαδή, από τη ζωή μου για να μην έρχομαι σε επαφή με αυτήν την τοξικότητα.

Η επιστήμη της Ψυχολογίας μας εξηγεί ότι, αναγνωρίζουμε γύρω μας χαρακτηριστικά που έχουμε κι εμείς στη δική μας προσωπικότητα.

Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία όταν συναντάμε σε έναν άνθρωπο τοξικά συναισθήματα ή συμπεριφορά, να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αν επιλέξουμε αυτόν τον άνθρωπο να τον απομακρύνουμε, ίσως να χάνουμε αυτή την ευκαιρία. Από την άλλη, κρατώντας τον στη ζωή μας, χρειάζεται να έχουμε την ψυχολογική δύναμη να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Από προσωπική πείρα, έχω να παραθέσω ότι διώχνοντας τους ανθρώπους που θεωρείς ότι είναι τοξικοί από τη ζωή σου, στο τέλος μένεις μόνος/η και δεν πιστεύω ότι ζούμε για να απομονωνόμαστε, αλλά για να μαθαίνουμε διαρκώς τον εαυτό μας και να τον εξελίσσουμε.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να κρατήσω το αρνητικό, τοξικό άτομο στη ζωή μου και να προσπαθήσω να μάθω από αυτό. Αυτή η εκδοχή έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμένα. Δίνει τη δυνατότητα να δούμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας με άλλη ματιά και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε, όχι εκείνον, αλλά τον εαυτό μας. Κάντε ερωτήσεις, γνωρίστε καλύτερα τους λόγους για τους οποίους “βγάζει” αυτήν την αρνητικότητα. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε πολλά κοινά.

Και εάν, στην ιδανική περίπτωση, αποφασίσετε να βρείτε μαζί μια λύση, θα διαπιστώσετε ότι τα οφέλη είναι πολλαπλάσια, αφού τελικά βοηθώντας εκείνον, βοηθάτε και τον εαυτό σας.

Αν μη τι άλλο, η γνώση αυτή μας βοηθά να μην απορρίπτουμε εν ριπή οφθαλμού. Μας κάνει πιο συμπονετικούς και ανθρώπινους, με μεγαλύτερη ικανότητα να κατανοούμε και να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας με τις ιδιαιτερότητές τους, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να εξελιχθούμε με παρέα.

Συγγραφή Άρθρου

Αργύρης Σ. Μάρδας
Προέδρος του International Council of Expansion Method (ICEM), ψυχολογικής μεθόδου άμεσης συναισθηματικής απελευθέρωσης.
Ιστοσελίδα: ExpansionMethod | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Γυναικεία Κακοποίηση. Ενδυνάμωση με την Ψυχολογική Μέθοδο Expansion
Γυναικεία Κακοποίηση

Πολλά έχουν γραφτεί για τη γυναικεία καταπίεση και κακοποίηση ανά τους αιώνες μέχρι τις μέρες μας σε όλο σχεδόν τον πλανήτη. Όλοι οι απίστευτοι καταναγκασμοί που είχαν επιβληθεί στη γυναίκα ήταν σχεδιασμένοι από άνδρες, στη συνέχεια έγιναν νόμοι της πολιτείας και της εκκλησίας και έτσι επιβλήθηκαν διαχρονικά. Μόλις στις τελευταίες δεκαετίες αποκαταστάθηκε κάπως και μόνο σε ορισμένες χώρες η θέση της γυναίκας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει τελικά επικρατήσει ισότητα δικαιωμάτων.

Μειώνοντας το χρόνο της ψυχολογικής θεραπείας
ψυχολογική θεραπεία

Εδώ και καιρό έχει ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με το χρόνο που απαιτείται ώστε η ψυχολογική θεραπεία να εκφραστεί και να ολοκληρωθεί. Παρά το γεγονός ότι οι κλασσικές ψυχολογικές προσεγγίσεις προσφέρουν σημαντικά οφέλη, δεν είναι λίγοι οι θεραπευόμενοι οι οποίοι εκφράζουν παράπονα αναφορικά με το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εμφάνιση των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων.

 

Το facebook μας καταστρέφει την κοινωνική ζωή;
internet addiction

Στον τοίχο μου στο facebook βλέπω όλα τα τελευταία νέα από όλους τους φίλους μου και όχι μόνο. Από τις ειδήσεις στην πολιτική μέχρι άχρηστες πληροφορίες, που απορώ ποιοι τις διαβάζουν, σε ποιον κάνουν καλό. Και άλλες τέτοιες ανούσιες σκέψεις. Κάποια στιγμή άρχισα να καταλαβαίνω. 

Πως συνδυάζεται η Expansion Method με την πρακτική της ψυχολογίας. Συνέντεξη της Ψυχολόγου Γεωργίας Χατζηνικολάου.

«Όταν η θέληση είναι μεγάλη, οι δυσκολίες δεν μπορεί να είναι μεγάλες». Το ζητούμενο, κάθε φορά, είναι η εμφάνιση και ο καταλυτικός ρόλος, που μπορούν να διαδραματίσουν, άνθρωποι με θέληση. Η δύναμη είναι το αμέσως επόμενο βήμα. Κι έρχεται πάντα.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares