Ακρόαση άρθρου......

Να σε φροντίζεις! Στόχος 2022; Στόχος της ζωής μας;
Μάλλον το δεύτερο προφανέστατα, όμως δεδομένων των συνθηκών θα πρότεινα να εστιάσουμε στο 2022 αρχικά και να πειραματιστούμε για όλα όσα μας έλειψαν, για όλα όσα δεν είχαμε το περιθώριο να κάνουμε και σταδιακά να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Όμως, η αλλαγή είναι μία διαδικασία που αυτόματα προκαλεί stress στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οπότε ας οργανωθούμε και ας σχεδιάσουμε την αλλαγή μας, την εξέλιξή μας.

Ας μην αναδιπλωθούμε όμως όπως συνηθίζουμε να κάνουμε, ας μην κάνουμε μόνο διορθωτικές κινήσεις.

Ας βάλουμε το νέο, ας βάλουμε το διαφορετικό, ας εστιάσουμε στις προτεραιότητές μας.

Ας εστιάσουμε σε όλα όσα θέλουμε να αλλάξουμε και ας μας φροντίσουμε με αυτό τον υγιή τρόπο, με αυτό τον υγιή εγωισμό, με αυτή την υγιή συμπεριφορά, την οποία συχνά και εμείς οι ίδιοι μας την αμφισβητούμε και νιώθουμε ενοχικά όταν την κάνουμε πράξη.

Να σε φροντίζεις λοιπόν και να με φροντίζω.

Να φροντίζεις το σώμα και τη διατροφή σου, να φροντίζεις το σπίτι σου και την καθημερινότητά σου μα πάνω από όλα να φροντίζεις την αυτοεικόνα και τις σκέψεις που έχεις για τον εαυτό σου.

Αυτό-εικόνα, αυτό-εκτίμηση, αυτοπεποίθηση, σκέψεις... έχεις αναλογιστεί πόση σημασία έχει στη ζωή μας η εικόνα που έχουμε για εμάς τους ίδιους;

Η δύναμη της αυτό-εικόνας

Αν θεωρείς τον εαυτό σου ότι δεν θα τα καταφέρει σε μία συνέντευξη πρόσληψης, ποτέ δεν θα σκεφτείς ότι αξίζεις να πάρεις τη δουλειά και ακόμα και αν τα καταφέρεις θα το αποδώσεις σε εξωγενείς παράγοντες όπως η σύμπτωση, ο χρόνος, η ανικανότητα των άλλων υποψηφίων.  

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Αν θεωρείς ότι δεν θα πάει καλά το πρώτο ραντεβού που θα βγεις με κάποιον, τότε θα έχεις τόσο έντονο άγχος που δεν θα το απολαύσεις, που δεν θα ξέρεις τι θα φορέσεις, που δεν θα νιώθεις αυτοπεποίθηση, που δεν θα νιώθεις όμορφος, που δεν θα νιώθεις όμορφη γιατί θα νιώθεις μόνιμα ένα αίσθημα ματαίωσης, ένα αίσθημα ανεπάρκειας.

Αν θεωρείς ότι δεν θα τα καταφέρεις στο project που σου αναθέσανε, επίσης το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρεις γιατί ουσιαστικά θα εστιάζεις στο να αποδείξεις στους άλλους ότι μπορείς και δεν θα το κάνεις απολαμβάνοντάς το και πιστεύοντας στις πραγματικές σου ικανότητες.

Αν θεωρείς ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά τα θέλω σου, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσεις να μην το κάνεις, γιατί κάθε φορά που θα χρειάζεται να επικοινωνείς, εσύ θα αγχώνεσαι και θα πανικοβάλλεσαι και θα νιώθεις ότι δεν έπεισες κανέναν.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Να σε φροντίζεις λοιπόν για να έχεις την αυτό-εικόνα που σου αξίζει και να μην αμφισβητείς τον εαυτό σου, αλλά αντίθετα να σε θαυμάζεις, να σέβεσαι εσένα και τις επιλογές σου.

Να σε φροντίζεις τόσο ώστε να έχεις το θάρρος να ζητήσεις βοήθεια όταν δεν θα μπορείς να τα καταφέρεις μόνος/ μόνη.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Να σε φροντίζεις τόσο ώστε να βάζεις όρια στις συμπεριφορές των άλλων, χωρίς να νιώθεις ότι σε προσβάλλουν και χωρίς να ζεις με το μόνιμο φόβο της απώλειάς τους ή της απόρριψής τους.

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε να νιώθεις ότι σε αγαπάς τόσο που θα το βλέπεις στις επιλογές σου καθημερινά.

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε να μην αγγίζουν οι αντοχές σου τα όρια των ανοχών σου.

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε να μην φοβάσαι να πεις όχι και δεν μπορώ, εστιάζοντας πάντα στις ανάγκες των άλλων και στις προτεραιότητές τους.

Να σε φροντίζεις τόσο, που να αξιώνεις το σεβασμό και τη διάδραση στις σχέσεις σου, ακόμα και αν μέσα σου πιστεύεις ότι οι άλλοι θα πρέπει να σου δίνουν χωρίς να ζητάς.

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε όταν νιώθεις εγκλωβισμένος, εγκλωβισμένη μέσα σε μία σχέση, να έχεις τη δύναμη να αναρωτηθείς: πότε είσαι καλύτερα; όταν είσαι μόνος/όταν είσαι μόνη ή όταν είσαι μέσα στη σχέση;

Να σε φροντίζεις τόσο, ώστε να μάθεις να μην φοβάσαι τον εαυτό σου και να του το δείχνεις με κάθε τρόπο.

Να μας φροντίζουμε λοιπόν και να το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας από τις σκέψεις μας, μέσα από τα συναισθήματα και μέσα από τις συμπεριφορές μας.

Να μας φροντίζουμε γιατί πραγματικά ποτέ δεν είναι αργά και γιατί όλοι οι άνθρωποι αξίζουμε τον καλύτερο εαυτό μας!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.