ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μαγικό ταξίδι, ένας δρόμος που βοηθάει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, μία σχέση με τον θεραπευτή του, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ουσιαστική επικοινωνία..

Η ψυχοθεραπεία όμως, συχνά αποφεύγεται από τους φόβους του θεραπευόμενου, τις αποφυγές και τα άγχη του..

Τι φοβόμαστε άραγε συχνά, πριν πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία;

Αποκτήστε το βιβλίο Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι από το εξεδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας Psychology.gr

Ο φόβος της έκθεσης

Οι ερωτήσεις όμως δεν είναι δύσκολες, αν το σκεφτούμε καλύτερα. Οι ερωτήσεις απλά κρύβουν τις δικές μας αποφυγές, που συντηρούνται από τα δικά μας λάθη..

Η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα και αν αποφεύγουμε την ψυχοθεραπεία, αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγουμε τα λάθη προφανέστατα. Απλά αποφεύγουμε χρονικά τη συνειδητοποίηση τους και αποφεύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας.

Αυτό πρακτικά, όμως, μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με χαμηλή αυτό-εικόνα, με σωματοποίηση λόγω άγχους, με θλίψη γιατί θεωρούμε ότι μένουμε στάσιμοι και με ένα φαύλο κύκλο συμπεριφορών.

Ο φόβος της αντιμετώπισης του εαυτού μας

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και η αλήθεια είναι ότι η ψυχοθεραπεία θα μας βοηθήσει να δούμε τα θετικά μας, τις αδυναμίες μας, τα λάθη μας. Ο λόγος που απλά εμείς την φοβόμαστε είναι γιατί δεν είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε..

Ας σκεφτούμε όμως ότι «ακόμα και αν τους ξεγελάσουμε όλους, υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που τον εαυτό μας δεν μπορούμε να τον ξεγελάσουμε, όσο και αν προσπαθήσουμε». Είναι οι στιγμές που ερχόμαστε ουσιαστικά αντιμέτωποι με τις λάθος επιλογές μας..

Ο φόβος του θεραπευτή και της κριτικής

Υπάρχουν φορές που μας συστήνουν έναν θεραπευτή, άλλες που μπορεί να τον δούμε στα social media ή να διαβάσουμε ένα άρθρο του, αλλά δεν τον ξέρουμε, δεν τον ξέρουμε ουσιαστικά.. Δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει θεραπευτική συμμαχία, φοβόμαστε ότι θα μας κρίνει και πως θα σχολιάσει τις επιλογές μας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο θεραπευτής δεν βρίσκεται απέναντί μας για να μας κρίνει. Στην πραγματικότητα είναι δίπλα μας και βρίσκεται εκεί για να μας ακούσει και να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα λάθη μας και να μας βοηθήσει στην αυτό-βελτίωσή μας..

Γιατί αυτό είναι η ψυχοθεραπεία.. χτίσιμο της αυτό-εικόνας μας, δημιουργία υγιών συμπεριφορών και διαχείριση των λαθών μας..

Ο φόβος της λήψης αποφάσεων και της αλλαγής

Συχνά την αποφεύγουμε την ψυχοθεραπεία γιατί φοβόμαστε ότι θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση και να αλλάξουμε.. Άλλες φορές φοβόμαστε ότι κανένας δεν αλλάζει, ακόμα και με την ψυχοθεραπεία..

Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι τρόποι για να αποφύγουμε την ψυχοθεραπεία..

Ο θεραπευτής δεν βρίσκεται σε αυτό το ταξίδι για να καθοδηγήσει κάποιον στη λήψη μιας απόφασης, που δεν είναι έτοιμος να πάρει, ούτε θα πάρει εκείνος την απόφαση για τον θεραπευόμενό του.

Στην πραγματικότητα ο θεραπευτής βρίσκεται εκεί για να ακούσει και να δει πράγματα που ο θεραπευόμενος δεν μπορεί να δει ή να εντοπίσει.

Ο φόβος της δημόσιας εικόνας μας

Συχνά φοβόμαστε ότι η ψυχοθεραπεία θα πλήξει τη δημόσια εικόνα μας, θα μας προσδώσει ένα στίγμα και μπορεί να νιώθουμε ότι απολογούμαστε σε κάποιον μιλώντας για την ψυχοθεραπεία.

Στην πραγματικότητα όμως η ψυχοθεραπεία είναι ένα όπλο.. ένα όπλο για την καθημερινότητα και την αυτοεικόνα, ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα λάθη μας, τον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα όπλο που συχνά αποφεύγουμε και μεταθέτουμε χρονικά και για το οποίο περιμένουμε μία αφορμή για να το ξεκινήσουμε: έναν χωρισμό, ένα πένθος, μία σωματοποίηση..

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι, στο οποίο θα έχουμε έναν σύμμαχο, το θεραπευτή μας, και θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας και θα κατανοήσουμε τις συμπεριφορές των άλλων και του εαυτού μας..

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Υπαρξιακά αδιέξοδα και κορωνοϊός
υπαρξιακά ερωτήματα

Επίμονη κινητοποίηση σκέψεων, εγκλωβισμός μέσα στο σπίτι, υπερένταση, θυμός, ιεροτελεστίες καθαριότητας, άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον, αδυναμία ελέγχου ή πρόβλεψης όσων πρόκειται να συμβούν, οικονομικές ανησυχίες, εμμονική παρακολούθηση ειδήσεων και αίσθημα ανηδονίας για κάποιους.

Ψυχοσωματικά, καθημερινότητα & Κορωνοϊός
ψυχοσωματικά συμπτώματα

Μία περίοδος αλλαγών... μια στρεσογόνα περίοδος, που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει. Μια περίοδος η οποία θα φέρει πολλούς στα όρια των ψυχικών τους αντοχών. Μια περίοδος κατά την οποία θα μείνουμε μέσα στο σπίτι και πιθανώς θα επιβαρύνει τις σχέσεις μας, την οικονομική μας κατάσταση.

Άγχος και κορωνοϊός
Άγχος κορωνοϊός

Κορωνοϊός COVID-19... Ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Ένας ιός, που όπως κάθε ερέθισμα το οποίο δεν γνωρίζουμε μπορεί να προκαλέσει απουσία ελέγχου, έντονο άγχος, φόβο για το μέλλον.

Η κατάθλιψη μέσα από τα μάτια της Billie Eilish
κατάθλιψη

Διαταραχές διάθεσης, ανηδονία, άγχος, αίσθημα αναξιότητας... Κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, σωματική δυσμορφία... Μέσα από τα μάτια, τα τραγούδια και τις συνεντεύξεις της η Billie Eilish δε διστάζει να μιλήσει για το παρελθόν της και να κινητοποιήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους να μιλάνε και να μην φοβούνται να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares