Ακρόαση άρθρου......

Ο φόβος της απόρριψης είναι ένας φόβος παράλογος και ανυπόστατος. Αφορά την ιδέα ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν θα σας αποδεχτούν, δεν θα σας εγκρίνουν ή δεν θα τους είστε αρεστοί. Ότι δεν θα τους αρέσουν οι απόψεις σας, η εμφάνισή σας, η προσωπικότητά σας, οι αξίες σας, οι πεποιθήσεις σας ή η συμπεριφορά σας.  

Φόβος απόρριψης

Ο φόβος της απόρριψης υπάρχει στον άνθρωπο από την εποχή που ήταν νομάς και ζούσε σε φυλές. Για την ζωή και την επιβίωσή του ήταν απαραίτητο να παραμένει ως μέλος της φυλής του. Εάν η φυλή του τον απέρριπτε για κάποιον λόγο, τότε, θα έπρεπε να φροντίσει μόνος του τον εαυτό του και μπορούσε να πεθάνει από τις αντίξοες περιβαλλοντολογικές συνθήκες ή ακόμη και από πείνα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο φόβος της απόρριψης ως ασυνείδητη απόκριση έχει γίνει μέρος του μηχανισμού της επιβίωσής μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν τον φόβο της απόρριψης στην παιδική τους ηλικία. Μπορείτε να θυμηθείτε ότι όταν κάνατε καλά πράγματα οι γονείς σας, σας έδιναν αγάπη και προσοχή, ενώ όταν κάνατε κάτι λάθος, σας τιμωρούσαν, σας επέπλητταν ή σας επέβαλαν να αποσυρθείτε στο δωμάτιό σας.

Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να προκαλέσει πολλά ζητήματα τόσο κατά την διάρκεια της αναπτυξιακής διαδικασίας του παιδιού, όσο και στις κοινωνικές σχέσεις και καταστάσεις του ενήλικα πλέον ανθρώπου στη συνέχεια.

Αποκτήστε το βιβλίο Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και φόβος απόρριψης

Ο φόβος της απόρριψης, οδηγεί στην χαμηλή αυτοεκτίμηση η οποία εάν δεν φροντιστεί, ο άνθρωπος που την βιώνει αισθάνεται καταλήγει να αισθάνεται κολλημένος σε ένα φαύλο κύκλο.

Επειδή ο φόβος της απόρριψης προέρχεται από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι λογικό να συμπεράνετε ότι όταν φροντίζετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, φροντίζετε παράλληλα και τον φόβο της απόρριψης.

Όταν γνωρίζετε ποιοι είστε και αποδέχεστε αυτό που είστε, κανείς δεν μπορεί πραγματικά να σας απορρίψει ως άτομο.

Γιατί χρειάζεται να φροντίσετε τον φόβο της απόρριψης

1. Ο φόβος της απόρριψης μπορεί δυνητικά να σας εμποδίσει από το να είστε ανοιχτοί στις προκλήσεις της ζωής και τις νέες ευκαιρίες. Και πώς μπορείτε να είστε ανοιχτοί όταν πιστεύετε ότι οι άλλοι άνθρωποι σκέφτονται για εσάς με αρνητικό τρόπο, όταν αισθάνεστε ότι αδυνατείτε να εκπληρώσετε τα όνειρά σας;

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Όταν η εκτίμηση που τρέφετε για τον εαυτό σας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, κάνετε σκέψεις ότι δεν είστε αρκετά έξυπνοι, ταλαντούχοι, ότι δεν αξίζετε την προσοχή των άλλων ή ότι είστε ανεπαρκείς.

2. Ο φόβος της απόρριψης, μπορεί να προκαλέσει ζητήματα στις σχέσεις με τους συνανθρώπους σας, ακόμη και να σας οδηγήσει σε εθισμούς. Το χειρότερο όλων όμως είναι, όπως συμβαίνει και με κάθε φόβο, ότι θα μαγνητίζετε – αυτο-εκπληρώνετε τις προφητείες σας στην καθημερινότητά σας.

Συνοψίζοντας, οι κύριοι τομείς όπου οι άνθρωποι νιώθουν τον φόβο της απόρριψης αφορούν:

  • Την επαγγελματική σταδιοδρομία τους
  • Τις οικογενειακές, οικείες, φιλικές σχέσεις τους
  • Τις συναισθηματικές σχέσεις τους

Πώς βοηθά η κλινική ύπνωση στον φόβο της απόρριψης;

Η κλινική ύπνωση ασχολείται με τον υποσυνείδητο νου, εκεί που εδράζει και η πυρηνική – ριζική αιτία του φόβου της απόρριψης. Οι πιθανότητες είναι ότι ο υποσυνείδητος νου σας ενδέχεται να έχει μπλοκάρει και να μην θυμάστε τα γεγονότα ή το γεγονός που ζήσατε στο παρελθόν και που οδήγησε στον τρέχοντα φόβο σας. Ή ακόμα κι αν το θυμάστε, δε γνωρίζετε πώς να το ερμηνεύσετε.

Με την υπνοθεραπευτική διαδικασία μπορούμε να εξερευνήσουμε τα καθοριστικά εκείνα γεγονότα, να τα επαναπροσδιορίσουμε και να απο-ευαισθητοποιήσουμε τις έννοιες αυτών των γεγονότων. Μπορεί να υπήρχαν κάποια προηγούμενα ζητήματα εγκατάλειψης, είτε στην παιδική ηλικία είτε στην ενηλικίωση.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Μπορεί να υπάρχουν κάποια ασυνείδητα πρότυπα σκέψης που μπορούμε να εξετάσουμε. Μπορεί οποιαδήποτε γεγονότα να έχουν προκαλέσει τον πρωταρχικό φόβο της απόρριψης σε ασυνείδητο επίπεδο.  

Ο εξειδικευμένος θεραπευτής, μπορεί να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο ο υποσυνείδητος νους σας αντιλαμβάνεται αυτό το συμβάν, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση του φόβου και του άγχους σας.

Μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Να εξερευνήσετε από πού προήλθε το συναίσθημα της απόρριψης
  • Nα κατανοήσετε σε βαθύτερο επίπεδο ότι οι αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν σας δε χρειάζεται πλέον να σας επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο
  • Nα απελευθερωθείτε από την πεποίθηση ότι οι άλλοι σας απορρίπτουν
  • Να ελαχιστοποιήστε το μέγεθος της σημασίας που δίνετε στην απόρριψη
  • Να αντιμετωπίζετε το φόβο της απόρριψης
  • Να γνωρίζετε τι θέλετε μαζί με τους λόγους και τα οφέλη αυτών που θέλετε
  • Να οραματίζεστε πώς θέλετε να εξελιχθεί η κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζετε
  • Να εστιάζετε και να αντιλαμβάνεστε την ζωή με τρόπο θετικό
  • Να θυμάστε ότι η απόρριψη δεν είναι και το τέλος του κόσμου  

Με την βοήθεια της κλινικής ύπνωσης, όχι μόνο θα αντιμετωπίσετε τις αιτίες από τα διαφορετικά επίπεδα της ύπαρξής σας, αλλά θα επανασυνδεθείτε με τους εσωτερικούς σας πόρους, θα προσκαλέσετε τον εσωτερικό θεραπευτή σας για βοήθεια, θα ενεργοποιήσετε την εσωτερική σας δύναμη και θα ενδυναμώσετε πλήρως τον εαυτό σας.

Η κλινική ύπνωση μπορεί να σας βοηθήσει να επανα-εκπαιδεύσετε και να επανα-προγραμματίσετε το νου σας, έτσι ώστε να εξαλείψετε εντελώς τον φόβο της εγκατάλειψης, την χαμηλή αυτοεκτίμηση, τον φόβο της απόρριψης και να αλλάξετε την συμπεριφορά σας.

Εάν έρχεστε αντιμέτωποι με το φόβο της απόρριψης, είμαι στη διάθεσή σας να προγραμματίσουμε τη συνεδρία μας δια ζώσης, μέσω Viber ή Skype. Επίσης, εάν έχετε κάποιες απορίες, μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε για να σας βοηθήσω να τις διαλευκάνετε.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Πέππα - Ψυχοθεραπευτής

Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Κλινική Υπνοθεραπεία. Advanced Practitioner Diploma in Clinical Hypnotherapy.
Συστημικό Ψυχόδραμα Stress Management Coaching