“Τα πάντα ρει και ουδέν μένει”, όλα αλλάζουν και τίποτε δεν παραμένει το ίδιο όπως έλεγε και ο αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Ηράκλειτος ( 544-484 π.Χ.), από την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι να πεθάνουμε, η ζωή μας υπόκειται σε μια διαρκής μεταβλητή, σε μια συνεχόμενη αλλαγή που είναι απαραίτητη και ουσιώδης για την εξέλιξή μας.

Οι αλλαγές στη πορεία ζωής ενός ανθρώπου

Οι αλλαγές που επέρχονται στην πορεία της ζωής ενός ανθρώπου επηρεάζουν σημαντικά όλους τους τομείς της ζωής του, υπάρχει πάντοτε μια διαρκής σχέση αλληλεπίδρασης συνυφασμένη με γεγονότα που εκτυλίσσονται άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά και που επηρεάζουν την οικογένεια, τις ανθρώπινες σχέσεις, το εργασιακό περιβάλλον, το οικονομικό πλαίσιο, την ψυχική και σωματική υγεία και κυρίως την προσωπική ανάπτυξη του καθενός ξεχωριστά μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε.

Αυτό που κάνει την ειδοποιό διαφορά σε κάθε αλλαγή είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν και πως εμείς βλέπουμε τον κόσμο.

Η Αλλαγή ως μια Νέα Κατάσταση

Η αλλαγή ακόμη και αν είναι θετική αλλαγή, πολλές φορές είναι δύσκολο να την διαχειρισθεί κανείς λόγω του ότι δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια νέα κατάσταση είτε λόγω συνήθειας, είτε έχοντας αυτή την αίσθηση της ασφάλειας από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, είτε λόγω έλλειψης θάρρους και αλήθειας που πηγάζει εκ των έσω, αποδεικνύοντας πως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι, να υποστούν μια νέα κατάσταση.

Όταν έρχεται αυτή η αλλαγή βιώνεται διαφορετικά από τον καθένα μέσα από ανάμικτα συναισθήματα ανησυχίας, φόβου, αγωνίας σ’ αυτή την νέα πρόκληση που δέχθηκε από τον άλλο, δείχνοντας αδυναμία να ανταποκριθεί ουσιαστικά. Απαιτείται ο σχετικός χρόνος ωρίμανσης του καθενός και είναι απολύτως σεβαστός.

Υπάρχουν βέβαια και σημαντικές αλλαγές που είναι αναπόφευκτες και σηματοδοτούν την πορεία της ζωής ενός ανθρώπου και που έχουν να κάνουν με την προσωπική και επαγγελματική του ανάπτυξη (Σπουδές, Γάμος, Οικογένεια, Εργασία) ως σημείο αναφοράς και ως αναπόσπαστο μέρος της διαδρομής του.

Επιλέγοντας την Αλλαγή

Πολλές από τις κύριες αλλαγές στη ζωή μας είναι αυτές που εμείς επιλέγουμε και που εμείς πιστεύουμε ότι μας ταιριάζουν. Ωστόσο, έρχεται μια στιγμή που πρέπει να πάρει κανείς την απόφαση να αλλάξει.

Σε άλλες περιπτώσεις, η αλλαγή επέρχεται ως φυσικό επακόλουθο απόρροιας σημαντικών γεγονότων που καθιστούν αυτή την αλλαγή.

Τις περισσότερες φορές κοιτάζοντας πίσω και εκτιμώντας συνολικά μια κατάσταση συνειδητοποιούμε πως εμείς με την στάση μας αλλάζουμε τα γεγονότα και δημιουργούμε εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες που θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ευελιξία αποτελεί το κλειδί στην αντιμετώπιση και στον τρόπο που έχει ο καθένας από εμάς, να διαχειρισθεί αυτές τις σημαντικές αλλαγές που πολλές φορές έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και που επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής μας.

Όταν σχεδιάζετε σημαντικές αλλαγές , δώστε τον κατάλληλο χρόνο εξετάζοντας κάθε παράμετρο που οδηγεί σε μια απόφαση εξετάζοντας όλες τις πιθανές λύσεις που ενδεχομένως θα σας φέρουν σ’ αυτή την νέα κατάσταση και που θα σας επηρεάσει σημαντικά στον τρόπο ζωής σας.

Κάντε μια γενναία συζήτηση με τον εαυτό σας. Το «Γνώθι σ’ αυτόν» θα σας δώσει την δυνατότητα να είστε απόλυτα ειλικρινής με αυτό που πραγματικά θέλετε.

Η Διαδικασία της Προσαρμογής

Όταν βρίσκεστε σε μια διαδικασία σημαντικών γεγονότων και αλλαγών στη ζωή σας, θα πρέπει να είστε πρώτα απ’ όλα υπομονετικοί με τον εαυτό σας. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυσκολίες κατά την διάρκεια προσαρμογής σας, καθώς απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε μια θεμελιώδη αλλαγή.

Μπορεί να αισθανθείτε ανασφάλεια ή και πανικό σε κάποιες περιπτώσεις θέλοντας να επανέλθετε στους παλαιούς τρόπους της ζωής σας, γιατί μέχρι τότε αυτό θεωρούσατε ως σωστό και ασφαλές.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν τέτοιου είδους συναισθήματα και τα οποία με την σειρά τους ωριμάζουν σταδιακά καθώς η επεξεργασία των νέων δεδομένων απαιτεί χρόνο σ’ αυτή την νέα πραγματικότητα.

Προκειμένου να εδραιώσετε αυτή την θεμελιώδη αλλαγή και να την προσαρμόσετε στα δικά σας μέτρα επικεντρωθείτε στην θετική πλευρά των πραγμάτων που θα σας δώσει εκείνη την ώθηση που χρειάζεστε για να νιώσετε έτοιμοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση για την απόφασή σας.

Τα Στάδια της Αλλαγής

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιες αλλαγές λαμβάνουν χώρα «εν μια νυκτί» και άλλες που περιλαμβάνουν μια πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία και η οποία έγκειται στο κέντρο λήψης αποφάσεων του καθενός.

Η εξερεύνηση του εαυτού μας και η αναγνώριση του τι πραγματικά κανείς θέλει σ’ αυτή την ζωή μπορεί να είναι μόνο το πρώτο βήμα;

Τα επόμενα βήματα ποικίλλουν αναλόγως με την ιδιοσυγκρασία του καθενός και έχει να κάνει με συγκεκριμένους τρόπους αντίληψης και συμπεριφοράς στο γνωστικό του επίπεδο και βάσει των εμπειριών που έχει αποκτήσει κατά την διάρκεια της εξέλιξης του.
Ο Ινδός λογοτέχνης Ταγκόρ (1861-1941- Νόμπελ 1913) έλεγε:
«Με τη δύναμη της θέλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του. Με τη δύναμη της αγάπης αλλάζει τους άλλους. Με τη δύναμη της σκέψης αλλάζει τον κόσμο.»

1. Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας
Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης για τα πράγματα, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βιώνετε τον κόσμο και γενικότερα όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις, είναι εξαιρετικά απίθανο να πραγματοποιηθούν και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα καταλήξετε να αισθάνεστε απογοητευμένος ή και αδικημένος.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι θα πρέπει πάντα να αισθάνονται εντελώς άνετα, γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο στις μέρες μας, λόγω της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων σχέσεων με αποτέλεσμα στην πρώτη δυσκολία που εμφανίζεται να αισθάνονται απογοήτευση ή συναισθηματική δυσφορία και έτοιμοι να το βάλουν στα πόδια με την πρώτη δυσκολία εάν δεν τα καταφέρουν, αυτό έχει οδηγήσει τους ανθρώπους στο να είναι δυστυχισμένοι, εγκαταλείποντας τα όπλα και βέβαια αυτό δείχνει το μέγεθος της ανωριμότητας που επικρατεί στις μέρες μας.

Μια άλλη παράδοξη αντίληψη που επικρατεί στην εποχή μας είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε τον συναισθηματικό πόνο με κάθε κόστος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποστασιοποίηση των ανθρώπων σε άβολες ή και δύσκολες καταστάσεις προκειμένου να ελέγξουν τον φόβο της απόρριψης που μπορεί να αισθανθούν και δείχνοντας έτσι σοβαρή αδυναμία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής τους.

Άλλοι πάλι προκειμένου να μην αισθανθούν απολύτως τίποτε που θα τους πληγώσει συναισθηματικά αποκλείουν τους εαυτούς τους σε τέτοιου είδους συναισθήματα και οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους άλλους που έχουν απέναντί τους ως ανθρώπους με πάθη και αδυναμίες, όμως κλείνοντας τον εαυτό τους απ’ έξω, στερούν από τον εαυτό τους την πραγματική χαρά και ευτυχία.

Σ’ αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβαθύνουμε όσον αφορά τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες που έχουμε. Να αξιολογήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και να εξηγήσουμε πώς αισθανθήκαμε και πως ενεργήσαμε την δεδομένη στιγμή και κάτω από ποιες συνθήκες.

2. Αφήστε το Παρελθόν Πίσω Σας
Όλοι γεννιόμαστε με τη δική μας ξεχωριστή προσωπικότητα και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ωστόσο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός είναι εκείνα που διαφέρουν και που αργότερα διαμορφώνονται κατά την πάροδο της ζωής του, ανάλογα με τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει μέσα στον οικογενειακό του περίγυρο και μέσα στην κοινωνία που ζει.

Ένα άτομο που προέρχεται από δυστυχισμένο περιβάλλον θα έχει σαφώς πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στο να αλλάξει τις αντιλήψεις του από κάποιον του οποίου η ζωή του φέρθηκε ευγενικά και δεν συνάντησε εμπόδια.

Αλλά όποιες και αν είναι οι συνθήκες που βιώνει ο καθένας θα πρέπει να έχει την κριτική ικανότητα να σκέφτεται λογικά για να μπορέσει να επιφέρει θετικές αλλαγές στην πορεία του.

Όσον αφορά τις αρνητικές επιρροές που στιγμάτισαν το παρελθόν σας, θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θα αποδεχθείτε με πλήρη ευθύνη την δική σας στάση που χαρακτήρισε την δική σας ομαλή πορεία ή μη. Η ενδεχόμενη απόρριψη εκ μέρους σας ότι δεν φταίγατε εσείς αλλά οι άλλοι θα φανερώσει την πραγματική σας αδυναμία να αντισταθείτε ως δέσμιος σε ένα φαύλο κύκλο του παρελθόντος που αναβιώνετε συνεχώς και κάνοντας και τους γύρω σας δυστυχισμένους με αυτή σας την παθητική στάση.
Να είστε πρόθυμοι και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Θα πρέπει να μάθετε από τα λάθη σας ως μέσο μιας διαδικασίας εξυγίανσης, γιατί μέσα από αυτή θα μπορέσετε να βελτιωθείτε και να γίνεται καλύτερος άνθρωπος χωρίς παρωπίδες και στερεότυπες αντιλήψεις.

3. Χτίστε την Αποφασιστικότητα Σας
Στην επιδίωξή σας για μια πιο ευτυχισμένη και πιο ολοκληρωμένη ζωή, θα είναι να θέσετε εκ νέου στόχους με την στοιχειώδη και απαιτούμενη προσήλωση έτσι ώστε να μπορέσετε να υλοποιήσετε τις αλλαγές που χρειάζεστε.

Έχοντας μια σταθερή βούληση αυτή θα σας βοηθήσει να τηρήσετε εκείνες τις αρχικές σας προθέσεις και να αποφύγετε οποιοδήποτε σκόπελο σας εμφανισθεί ακόμη και αν είναι ήσσονος σημασίας, θα σας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσετε σε μια πορεία που θα είναι για το δικό σας καλό.

Εάν αισθάνεστε ότι αδυνατείτε ή αμφιταλαντεύεστε ζητήστε βοήθεια από κάποιο άλλο άτομο που θα μπορέσει να σας προσφέρει την ηθική και αμοιβαία υποστήριξη του.
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι δυνατοί και αυτάρκεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα βρουν κάποτε τον δρόμο τους. Ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές του αργά ή γρήγορα.

4. Βάσεις για το μέλλον
Εάν υπάρχουν φορές που αναρωτιέστε πότε όλη αυτή η προσπάθεια της αλλαγής θα ευοδωθεί ρωτήστε πραγματικά τον εαυτό σας. Εάν αποφεύγετε τις ευθύνες σας και παραμένετε σε έναν μύθο που έχετε πλάσει ότι οι άλλοι είναι ισχυρότεροι από εσάς, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν για σας με μεγάλο βαθμό δυσκολίας μιας και εσείς θα έχετε επιλέξει να ζείτε στον δικό σας γυάλινο κόσμο.

Η αλλαγή αναμφισβήτητα συνεπάγεται και σκληρή δουλειά όπως και όλα τα πράγματα στην ζωή μας. Τίποτε δεν μας δόθηκε χωρίς κόπο για αυτό θα πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε περισσότερο το δώρο της ζωής που μας δόθηκε.

Για να μπορέσετε να θέσετε σταθερές και γερές βάσεις για το μέλλον σας, αρκεί μια έντιμη και ειλικρινής προσπάθεια μέσα από ένα θετικό πρίσμα όπου η εικόνα της ζωής σας θα αντανακλά αυτό που πραγματικά είστε.

O Αμερικανός συγγραφέας John Steinbeck ( 1902-1968, Νόμπελ 1962) έλεγε: «Οι άνθρωποι πραγματικά αλλάζουν, και η αλλαγή έρχεται σαν ένα ελαφρύ αεράκι που ανακατεύει τις κουρτίνες την αυγή, και έρχεται σαν το ανεπαίσθητο άρωμα ενός αγριολούλουδου κρυμμένου στη χλόη.»

Ο Αέρας της Αλλαγής είναι αυτός που θα φέρει την Ανανέωση στην Ζωή μας και θα μας οδηγήσει στο Προσδοκώμενο.


Από το βιβλίο μου : «Προβληματισμοί του Σύγχρονου Ανθρώπου», Εκδόσεις Όστρια 2016

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

MINA ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ

mina boulekouΣυνεργάτης Αρθρογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Συγγραφέας - Ποιήτρια.

Emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.