Ματαίωση

Όλοι μας ερχόμαστε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τη ματαίωση των επιθυμιών, των αναγκών, των προσδοκιών μας. Άλλοτε με τρόπο ακαριαίο και άλλοτε σε χρόνο που διαρκεί δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε, να κατανοήσουμε, να αποδεχτούμε τη νέα κατάσταση.

Και ενώ είχαμε πιστέψει, ονειρευτεί όμορφα πράγματα για μας, τα οποία έδιναν δύναμη και νόημα στον αγώνα που χρειάζεται η ζωή για να κυλάει, φτάνουμε να βιώνουμε κάποια στιγμή την κατάρρευσή τους με τρόπο επώδυνο, αποθαρρυντικό. Και έτσι χάνουμε το σκοπό που νοηματοδοτούσε την τωρινή μας ύπαρξη δίνοντάς της την αναγκαία ώθηση και δυνατότητα να φτάσει στην επιθυμητή μελλοντική ύπαρξη.

Αυτή η ανατροπή συνήθως μας κάνει να ματαιωνόμαστε, να αμφιβάλλουμε, να αμφισβητούμε. Το νόημα της ζωής αλλά και τη δική μας αξία.

Συχνά λαμβάνουμε μια τέτοια έκβαση ως αρνητική απάντηση στις δυνατότητες, στις ικανότητες, στην αξία μας, στο δικαίωμά μας να είμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι. Και όταν τη λαμβάνουμε ως τέτοια, σκοτεινιάζουν όλα γύρω μας. Ο κόσμος ασχημαίνει, γιατί ασχημαίνει η ματιά μας, η οποία αρνείται πεισματικά να επιτρέψει χώρο στην πίστη, στην ομορφιά, στο όνειρο. Από το φως και τη λάμψη επιστρέφει στο σκοτάδι, στον πιο φιλόξενο χώρο για την ανυπαρξία, την ακινησία και κατ’ επέκταση την αποφυγή κάθε νέας ελπίδας και συνάμα κάθε ενδεχόμενης ματαίωσης.

Γιατί όμως η στεναχώρια που προκύπτει από τη ματαίωση των επιθυμιών μας αντί να μας οδηγεί στην παθητικότητα ή/και την επιθετικότητα, να μην μας κινητοποιεί για ακόμη πιο συνειδητή μελλοντική δράση;

Αν την ώρα που βιώνουμε τον ψυχοσυναισθηματικό πόνο στον οποίο οδηγεί η ματαίωση, μπορέσουμε να βρούμε μέσα μας τη δύναμη να τον αποκωδικοποιήσουμε και να τον αντιληφθούμε, να τον κατανοήσουμε ως ενδεικτικό της έντασης και βαρύτητας της επιθυμίας μας, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά την προσπάθειά μας. Αν οι ματαιώσεις, οι δυσκολίες, τα εμπόδια δοκιμάζουν τα θέλω μας, τι μήνυμα δίνουμε στη ζωή όταν τελικά εμείς οι ίδιοι τα εγκαταλείπουμε; Και ναι, είναι αναγκαίο να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να ανασυντάξουμε μέσα μας τις όποιες δυνάμεις, να αφήσουμε χώρο να αναδυθούν και καινούργιες. Αλλά με σκοπό την ενδυνάμωση της προσπάθειάς μας, αν εντέλει εννοούμε τα όνειρά μας. 

Ας αφήσουμε τη ζωή να έχει τον έλεγχο στον τρόπο που τα όνειρα, οι επιθυμίες και οι ανάγκες μας θα εκπληρωθούν. Εκείνη ξέρει περισσότερα, πολλά περισσότερα. Πολλές φορές ματαιώνονται απλά οι συγκεκριμένοι τρόποι που μέσα μας κάποτε ορίσαμε ότι επιθυμούμε να ζήσουμε κάποιο όνειρό μας και όχι αυτό καθεαυτό το όνειρό μας.

Για τούτο και δεν έχει νόημα να επιμένουμε στο πώς και στο πότε, αλλά να περιορίσουμε και να ενισχύσουμε την προσοχή μας στο να ορίσουμε με σαφήνεια και να υποστηρίξουμε με πράξεις το τί και το γιατί της ζωής και της δράσης μας.

Είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στο ίδιο το όνειρο, υπερασπίζοντας με τον τρόπο αυτό την αξία που έχει για την ύπαρξή μας. Και δεν έχουμε άλλο, από τούτο το χρέος: παρά τις δυσκολίες, τις ματαιώσεις, τις κακοτοπιές, να μην εγκαταλείπουμε ό,τι είναι πολύ σημαντικό για εμάς και επιθυμούμε βαθιά κάποια στιγμή να το ζήσουμε. Αυτό είναι το δικό μας μερίδιο, η δική μας ευθύνη. Και από κει και πέρα η ίδια η ζωή θα φέρει ό,τι έχει να φέρει, θα δώσει τις δικές της απαντήσεις.

Γιατί απλά εκείνη ξέρει καλύτερα και εμείς έχουμε μόνο να αφεθούμε με πίστη και καρτερικότητα σε αυτό της το μεγαλείο.

 

Διαβάστε ακόμη το άρθρο: Ανθρώπινες Σχέσεις: Το κλειδί της ευτυχίας 

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σμυρνάκη
Ψυχολόγος, Υπότροφος Ι.Κ.Υ.,
MSc στις Εξαρτήσεις, PhD Επιστημών Αγωγής Παν/μίου Κρήτης,
Υπεύθυνη Ανοικτής Δομής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Επικοινωνώντας την αγάπη
επικοινωνώντας την αγάπη

Είναι πολύ όμορφο να νιώθεις την καρδιά σου ζωντανή, γεμάτη αγάπη. Σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο, τη ζωή με άλλη διάθεση. Όλα μοιάζουν διαφορετικά, ευχάριστα, ζεστά. Μπορείς να σταθείς στη στιγμή, να αφεθείς και να χαρείς τη μοναδικότητά της. Μπορείς να αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερο σθένος την κάθε δυσκολία.  

26 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών
ναρκωτικά παγκόσμια ημέρα

Η πορεία ενός ανθρώπου προς την εξάρτηση περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στάδια: τον πειραματισμό, την ενεργή αναζήτηση, την ενασχόληση και την εξάρτηση. Βέβαια, δεν πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη ή δεδομένη πορεία, καθώς η εξέλιξη αυτή μπορεί να σταματήσει σε οποιοδήποτε στάδιο, ιδιαίτερα αν ο άνθρωπος λάβει υποστήριξη.

Ευγνωμοσύνη
Σμυρνάκη Μαρία

Άλλη μια χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Τι να πρωτοθυμηθείς; Τι να ξεχάσεις; Στα αλήθεια, είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν συμβεί σε εσένα, στους γύρω σου. Στους πιο κοντινούς, στους πιο μακρινούς. Στον τόπο το δικό σου, στους τόπους των άλλων. Τόσα πολλά αυτά που έχουν αλλάξει το χάρτη της παγκόσμιας ζωής.

Και η ζωή συνεχίζεται...

Και η ζωή συνεχίζεται… Πόσο άχαρη φράση; Θυμάμαι τον εαυτό μου από παιδί κάθε φορά να κοντοστέκεται στο άκουσμά της.. να αντιδρά δίχως να ξέρει το γιατί.. να μην μπορεί να καταλάβει το λόγο της ύπαρξής της.. και πάνω από όλα το γιατί να πρέπει ένας άνθρωπος κάποια στιγμή να την ψελλίσει.. γιατί να πρέπει να μάθει να ζει επαναλαμβάνοντας τη φράση αυτή;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares