Ακρόαση άρθρου......

Όταν κάνω μία παύση από την καθημερινότητα και επιτρέπω στον εαυτό μου να κάτσει, να σταθεί, όταν του δίνω χώρο απλά να υπάρχει, με όλα όσα έχει μέσα του, με όλα όσα είναι εκεί, αυτό που συμβαίνει με μαθαίνει τα περισσότερα.

Αποκτήστε το βιβλίο Το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ενδοσκόπηση...

Όταν σταθώ με μένα και στρέψω το βλέμμα προς τα μέσα, ίσως εκεί δω όλα αυτά που για καιρό καταπίεζα μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας μου... συναισθήματα που δεν ένιωσα, σκέψεις που απέφυγα, λόγια που δεν είπα, καταστάσεις που δεν αντιμετώπισα... όλα αυτά μαζί σε ένα κουβάρι με χρώματα και υφές διαφορετικές, σε μία γωνιά του εαυτού μου κάτω από πράγματα που έπρεπε να κάνω όλο τον προηγούμενο καιρό.

Όταν σταθώ και σταματήσω όλα όσα καθημερινά κάνω, το κουβάρι αυτό θα αρχίσει να χαλαρώνει και να απλώνεται.... θα αρχίσει να παίρνει λίγο παραπάνω χώρο.

Στην αρχή, η αίσθηση δεν είναι ευχάριστη. Νιώθω μία ένταση, δεν ξέρω τι να με κάνω, τι έχω ξεχάσει, νιώθω λίγο άβολα σε αυτήν την παύση...

Στην πορεία γίνεται πολύ απελευθερωτικό να μπορώ να νιώθω όλα όσα χρειάζεται να νιώσω, όλα όσα υπάρχουν, όλα τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν για κάποιο λόγο στον οποίο δεν έδωσα την αξία που χρειαζόταν ή θεώρησα ότι δεν είχα τον χρόνο. Θα απλωθούν και θα πάρουν τον χώρο τους είτε το αναγνωρίσω είτε όχι... θα απλωθούν και θα αφεθούν στην βαρύτητα όπως το σώμα μας αφήνεται και χαλαρώνει τις ώρες που ξεκουραζόμαστε, όπως το βλέμμα μας απλώνει τις ώρες που κοιτάμε τη θάλασσα...

Όταν αυτά κάνουν τον κύκλο τους, δίνουν χώρο στην επεξεργασία.

Ο εαυτός μας θα κάνει τη δουλειά του και παίρνοντας τον χρόνο που χρειάζεται και που του δίνω, επεξεργάζεται όλα όσα υπάρχουν μέσα του σε αδράνεια τον προηγούμενο καιρό. Και έτσι έρχεται η αποφόρτιση... έτσι κάθονται τα πράγματα, ο απόηχος του προηγούμενου διαστήματος, η σκόνη από όλη αυτήν την κίνηση και τη δράση...

Αυτό σημαίνει ξεκούραση. Δεν είναι πάντα αμέσως ευχάριστη. Στην πορεία όμως δίνει χαρά... στην πορεία το βλέμμα στρέφεται σε αυτό που είναι γύρω. βλέπω τη φύση, ακούω τους ήχους της, μυρίζω την εποχή... Κάθε φορά, η διαδικασία αυτή μου υπενθυμίζει την αξία της και τη σημαντικότητα που έχει η παύση. Κάθε φορά, λέω στον εαυτό μου ότι είναι απαραίτητο να το κάνω πιο συχνά αυτό.

Κάθε φορά υπόσχομαι ότι δεν θα το ξεχάσω. Και κάθε φορά, με συνεπαίρνει η ταχύτητα της καθημερινότητας, ο ρυθμός της ζωής σε δράση.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Το να επιτρέπω στον εαυτό μου να σταματάει και να κάνει παύση είναι μία ικανότητα που μαθαίνεται και αναπτύσσεται. Είναι μία ικανότητα που εξασκείται καθημερινά. Είναι μία υπέρβαση που έχω να κάνω μέσα σε ένα κοινωνικό σύστημα που επιβραβεύει την κίνηση, την ποσότητα και την βιασύνη.

Το να σταματήσω και να επιτρέψω να νιώσω και να δω αυτό που υπάρχει εκεί, μέσα μου αλλά και γύρω μου, είναι ένα δώρο που θέλω να μάθω να κάνω στον εαυτό μου. Είναι ένας ακόμα τρόπος να με φροντίζω.

Κάνω παύση και παίρνω τον χρόνο μου. Κοιτάω μέσα, κοιτάω έξω, ενεργοποιώ τις αισθήσεις μου, μένω με αυτό που υπάρχει, επιτρέπω, αποφορτίζομαι, επεξεργάζομαι, εμπιστεύομαι, δίνω αξία... και όλα αυτα με τον να επιτρέψω την παύση! Να το θυμάμαι!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Πεσσάρη Ηλιάννα - Ψυχολόγος

Πεσσάρη Ηλιάννα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Απόφοιτος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Ψυχολογίας, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευμένη στην βιωματική θεραπεία μέσω ψυχοδράματος. Ατομική Θεραπεία, Συντονισμός βιωματικών ομάδων Ψυχοδράματος, Θεραπεία Ζεύγους, Ομάδες εφήβων, Θεματικά Σεμινάρια. Προσωπική Ανάπτυξη, Χώρος ψυχοθεραπείας και Ψυχοδράματος.