Συχνά αναρωτιόμαστε τι θα μας έδινε περισσότερη ευτυχία… μία καλύτερη δουλειά; Ένα καινούργιο αυτοκίνητο; Να μέναμε κάπου με λιγότερη κίνηση και ησυχία; Ένα σπίτι με κήπο;

Στην καθημερινότητα μας πολλές φορές εστιάζουμε σε όσα μας δυσκολεύουν μέσα στη μέρα και πείθουμε τον εαυτό μας ότι αυτά ευθύνονται για τη δυστυχία μας.

Μπορούν όμως τα παραπάνω παραδείγματα να κάνουν κάποιο πραγματικά ευτυχισμένο;

Σίγουρα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και μια καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά… τι είναι η ευτυχία τελικά; Και πόσο μας κοστίζει να εστιάζουμε σε όσα μας στεναχωρούν και να απαριθμούμε όλα αυτά που θα θέλαμε να έχουμε χωρίς να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή μας;

Ο βρετανός συγγραφέας και εικονογράφος James Norbury, μας μιλά για τη σημασία του να ζούμε στο «εδώ και τώρα». Κέρδισε πέρυσι τις καρδιές των αναγνωστών με την αλληγορική ιστορία «Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος», μια τρυφερή ιστορία εμπνευσμένη από τη Βουδιστική φιλοσοφία που συνοψίζει το μήνυμα «σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός».

Το συγγραφικό αυτό ταξίδι ξεκίνησε την περίοδο των lockdown όταν ο Norbury αποφάσισε να δημιουργήσει μια συλλογή μεμονωμένων σκίτσων και διαλόγων που έφτιαξε με σκοπό να τα δημοσιεύσει στο διαδίκτυο. Οι δύο ήρωες ξεκινούν ένα ταξίδι και στην πορεία χάνονται, δίνοντας έναυσμα για μια φιλοσοφική αναζήτηση για το νόημα της ζωής.

Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος θα κάνουν και φέτος ένα ακόμα αλληγορικό ταξίδι και μαζί τους θα αναρωτηθούμε και εμείς «Πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε τελευταία; Και τι είναι τελικά αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους;»

Συχνά οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος της καθημερινότητας μας απομακρύνουν από όσα έχουν πραγματική σημασία για εμάς, με αποτέλεσμα να νιώθουμε διαρκώς ένα κενό… ότι κάτι λείπει χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς.

to taxidi tou panta kai tou drakou 01

Η αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Ο Norbury προσεγγίζει το θέμα στοχευμένα και με ευαισθησία. Οι δύο φίλοι πλέον ζουν μια όμορφη και ήρεμη ζωή και όμως ο Μικρός Δράκος αρχίζει να νιώθει πολύ δυστυχισμένος, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει το γιατί. Το Μεγάλο Πάντα τον συμβουλεύει να κάνει κάτι για αυτό το συναίσθημα.

Όμως η προοπτική της αλλαγής αγχώνει το Μικρό Δράκο. Πόσες φορές η αλλαγή μάς έχει τρομάξει τόσο, που θελήσαμε να την αποφύγουμε με κάθε τρόπο; Τελικά η περιπλάνηση θα διδάξει τον ήρωα μας ότι «Η αλλαγή ακόμα και αν δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει, είναι καλύτερη από τη στασιμότητα».

Η ιστορία δεν αρχίζει απλώς με τη δυστυχία, αλλά με την επίγνωση αυτής της δυστυχίας και την επιθυμία να κάνει κανείς κάτι γι’ αυτό. Οι πρωταγωνιστές κάνουν ένα ταξίδι γεμάτο σκαμπανεβάσματα – τη μια στιγμή τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν καλά, την επόμενη στιγμή προκύπτει κάποια άλλη καταστροφή και κάποια στιγμή βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ που όμως γρήγορα σβήνει.
Στους περισσότερους από εμάς συμβαίνει κάπως έτσι. Στην ζωή δεν υπάρχει «χαρούμενο τέλος» όπως στα βιβλία και αυτό που είναι οκ.

Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος μας μαθαίνουν ότι όλα τα συναισθήματα, όλες οι εμπειρίες είναι μέρος της ζωής και εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα βιώσουμε όλα στο μέγιστο, μιας και όλα είναι κομμάτι μας!

to taxidi tou panta kai tou drakou 02

Ο ίδιος ο συγγραφέας υποστηρίζει: «Ανέκαθεν με γοήτευε η ιδέα ενός ταξιδιού στο οποίο ο ταξιδευτής μάχεται με το περιβάλλον μα και με τον ίδιο του τον εαυτό. Και παρότι έχουμε την τάση να θέλουμε τον πρωταγωνιστή μας να πετυχαίνει, προσωπικά δεν θεωρώ ότι πρέπει η επιτυχία να είναι ολοκληρωτική. Και η ίδια η ζωή δεν είναι έτσι πολλές φορές και σ’ ένα τέτοιο βιβλίο προσπάθησα πολύ να αποφύγω ένα τέλος του τύπου «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», προκειμένου να ταυτιστεί περισσότερο ο αναγνώστης».

Το ταξίδι του Πάντα και του Δράκου είναι μια ιστορία γεμάτη φράσεις σοφίας και εντέλει μας μαθαίνει πως ό,τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, υπάρχει ήδη μέσα μας.

«Από ορισμένες απόψεις, το μυαλό μοιάζει πολύ με κήπο.
Έχει ανάγκη τη φροντίδα, την προσοχή, τον κόπο σου.
Αν το αφήσεις στην τύχη του, πολύ γρήγορα θα γεμίσει ζιζάνια.
Κι όπου τα ζιζάνια αφθονούν, λουλούδια δεν φυτρώνουν».

Το ταξίδι του Πάντα και του Δράκου κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

* Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, o James Norbury θα βρίσκεται στο Public Café Συντάγματος, όπου θα συζητήσει με τον Σάββα Πούμπουρα, θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr