Ακρόαση άρθρου......

Η Ψυχολογία και η Διοίκηση Ανθρώπινου δυναμικού έχουν ένα κοινό παρονομαστή - τους ανθρώπους. Η Ψυχολογία είναι κατάλληλη για όσους θέλουν να εφαρμόσουν τις γνώσεις της πάνω στο Ανθρώπινο Δυναμικό, δεδομένου ότι καλύπτει θέματα όπως η ανταμοιβή, τα κίνητρα και η ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Από όλες τις επιστήμες που υπάρχουν σήμερα, καμία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήρως την ψυχολογία για βιομηχανικούς και οργανωσιακούς σκοπούς όπως η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Για τις επιχειρήσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση ανθρώπων αλλά και τη βελτίωση των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων ολόκληρου τού οργανισμού, είναι να κατανοήσουν καλύτερα το γιατί και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, συμπεριφέρονται και αισθάνονται οι υπάλληλοί τους.

Το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού είναι εκεί που χτυπά η καρδιά της διαχείρισης των ανθρώπων.

Με βασικές αρμοδιότητες όπως οι προσλήψεις (recruitment), η διαχείριση απόδοσης (performance management), η δραστηριοποίηση των εργαζομένων (employee engagement), η ανάπτυξη (development) και η ευημερία (wellbeing), οι γνώσεις οργανωσιακής ή εργασιακής ψυχολογίας μπορούν να βοηθήσουν όσους εργάζονται στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του οργανισμού τους, αλλά και τη δική τους.

Ας διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η σε βάθος κατανόηση της οργανωσιακής ψυχολογίας μπορεί να ωφελήσει το Ανθρώπινο Δυναμικό:

Στρατηγική Ανθρώπινου Δυναμικού

Για να μπορέσει ένας Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού να χαράξει μια σωστή στρατηγική για τους υπαλλήλους της εταιρείας, πρέπει να έχει βασικές γνώσεις του πώς λειτουργούν οι άνθρωποι.

Η ψυχολογία είναι σε θέση να παρέχει αυτό το είδος γνώσεων που είναι απαραίτητες για τον προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού.

Προσλήψεις

Για να προσληφθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, πρέπει να υπάρχουν και τα σωστά εργαλεία. Εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος της ψυχολογίας που μπορεί να παρέχει διαφορετικά εργαλεία και μεθόδους αξιολόγησης, όπως τεστ προσωπικότητας, συνεντεύξεις συμπεριφοράς (behavioral event interviewing), μεθόδους επιλογής και πολλά άλλα.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η ψυχολογία κατά το στάδιο της πρόσληψης είναι μέσω ψυχολογικών αξιολογήσεων. Ωστόσο, ακόμη και πριν ξεκινήσει η διαδικασία της συνέντευξης, τα στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα τεστ για να ορίσουν ένα σημείο αναφοράς για τις βασικές και επιθυμητές αξίες τους για τον ρόλο.

Η ψυχολογία βοηθά στον προσδιορισμό του τι περιλαμβάνει η θέση, καθώς και ποιες ικανότητες, προσόντα και δεξιότητες απαιτεί, συμβάλλοντας στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών προδιαγραφών εργασίας. Από πολύ παλιά, τα ψυχομετρικά τεστ χρησιμοποιούνται με στόχο την επίτευξη αντικειμενικότητας κατά τη διαδικασία πρόσληψης.

Η χρησιμοποίηση μιας τέτοιας επιστημονικής μεθόδου για τη μέτρηση της νοητικής ικανότητας και των μοτίβων συμπεριφοράς των υποψηφίων επιτρέπει στα μέλη της ομάδας προσλήψεων να είναι σίγουρα ότι επιλέγουν άτομα με τις σωστές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.

Χάρη στις έρευνες της Ψυχολογίας, τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού χρησιμοποιούν διαδικασίες πρόσληψης που είναι πιο ακριβείς, πιο αποτελεσματικές και πιο ολοκληρωμένες.

Διαχείριση της Απόδοσης

Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, όσο περίπλοκο ή απλό κι αν είναι, εμπλέκονται αρκετές διαδικασίες και αλληλεπιδράσεις. Η επιλογή της προσέγγισης που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα προϋποθέτει γνώσεις Ψυχολογίας και των διάφορων εννοιών αυτής. Η Ψυχολογία παρέχει τα εφόδια για την καλύτερη διαχείριση και τη βελτίωση της απόδοσης του Ανθρώπινου Δυναμικού του οργανισμού σας.

Κίνητρα και Σχέσεις Εργαζομένων

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Τα κίνητρα και οι σχέσεις των εργαζομένων είναι βασικές πτυχές του Ανθρώπινου Δυναμικού. Η ψυχολογία υποδεικνύει τι θα μπορούσε να κάνει κάποιον να παραμείνει στην θέση εργασίας του, ή τι θα χρειαστεί για να ικανοποιήσει την αίσθηση ότι ανήκει σε έναν χώρο εργασίας.

Χωρίς να γνωρίζει κάποιος τι υποκινεί αυτούς τους δύο κύριους παράγοντες, δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει ούτε δεμένη ομάδα ούτε μακροχρόνια παραμονή των ανθρώπων στην εταιρεία.

Δραστηριοποίηση Εργαζομένων

Μελέτες δείχνουν ότι οι εταιρείες που βαθμολογούνται υψηλότερα για τη δραστηριοποίηση των εργαζομένων τους έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις επιχειρήσεις που κατατάσσονται χαμηλότερα. Οι οργανισμοί που καλλιεργούν και ενθαρρύνουν την αναγνώριση βλέπουν αύξηση έως και 29% των κερδών και έως και 72% χαμηλότερη εναλλαγή εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουν ακμαίο ηθικό και αυξημένη παραγωγικότητα.

Τα τρία βασικά στοιχεία για τη δραστηριοποίηση των εργαζομένων είναι τα εξής:

  1. Σθένος: υψηλά επίπεδα ενέργειας και ψυχικής ανθεκτικότητας κατά την εργασία
  2. Αφοσίωση: το να συμμετέχει κανείς – ψυχή τε και σώματι – στη δουλειά του και να βιώνει μια αίσθηση προσφοράς, συμμετοχής, ενθουσιασμού και πρόκλησης
  3. Εστίαση: το να είναι κάποιος πλήρως συγκεντρωμένος και χαρούμενος με τη δουλειά του

Για να βελτιώσουν αυτούς τους τομείς, τα στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού οφείλουν να υιοθετούν θεωρίες και έρευνες της Ψυχολογίας με πρακτική εφαρμογή στο χώρο εργασίας. Η επαγγελματική και οργανωσιακή Ψυχολογία χρησιμοποιείται τώρα από περισσότερους οργανισμούς και κυβερνητικούς φορείς από ποτέ, και οι ομάδες Ανθρώπινου Δυναμικού που υιοθετούν τις μεθόδους της βλέπουν συχνά άλματα στη δραστηριοποίηση και την απόδοση. Ένας από τους πολλούς τρόπους που γίνεται αυτό είναι μέσα από προγραμμάτα αναγνώρισης του προσωπικού.

Σημαντικές θέσεις του χώρου του Ανθρώπινου Δυναμικού καλύπτονται συχνά από πτυχιούχους Ψυχολογίας.

Ένα Master στη Βιομηχανική και Οργανωτική Ψυχολογία με εξειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού θα σας εφοδιάσει με ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε μια καριέρα στο Ανθρώπινο Δυναμικό ή να προωθήσετε την καριέρα αν ήδη εργάζεστε στον τομέα αυτό. 

Το Diploma of Human Resource Management του ΙST με την αναγνώριση του Chartered Management Institute (CMI) σας παρέχει ολοκληρωμένες γνώσεις και δεξιότητες στις διαδικασίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HR) και είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τις εργασιακές σχέσεις, να βελτιώσουν την εταιρική κουλτούρα, να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και να δημιουργήσουν τις σωστές προϋποθέσεις για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210 4822222. (IST College).

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αναγνώστου Πέτρος
Eπιστημονικός Συντονιστής Προγράμματος Diploma In HRM ΜΒΑ, NLP, ICF ACC Executive & Team Coach,
Leadership Development Founder / Managing Director Talentum Mundi