Ακρόαση άρθρου......

Η αυτοπεποίθηση αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη που έχει ένα άτομο στις ιδιότητες, τις ικανότητες και τις κρίσεις του και αλλάζει ανάλογα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι το ίδιο πράγμα με την αυτοεκτίμηση καθώς βασίζεται στην πίστη του ατόμου για την αξία του. Αυτός ο γενικός ορισμός παρουσιάζει δύο συνιστώσες: την ικανότητα να επηρεάζουμε και να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα στη ζωή μας, μαζί με τον σεβασμό που δείχνει κανείς στο δικό του πρόσωπο.

Ο αυτοσεβασμός μεταφράζεται στην πεποίθηση ότι αξίζουμε ευτυχία, αγάπη και επιτυχία. Αν και η αυτοπεποίθηση όσο και η αυτοεκτίμηση βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες και στοχεύουν σε μελλοντικές εμπειρίες, η αυτοεκτίμηση θεωρείται ως ένα σταθερό και μακροχρόνιο χαρακτηριστικό, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτεί περισσότερη ενδοσκοπική διερεύνηση ή ακόμα και εξειδικευμένη βοήθεια για να επιτευχθεί σε ένα υγιές επίπεδο. 

Αιτίες χαμηλής αυτοπεποίθησης 

Δεν μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερα από όσα νομίζουμε ότι αξίζουμε. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να βασίζεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένη, με προέλευση σε τραυματικές εμπειρίες παιδικής ηλικίας, όπως: 

  • Παραμέληση
  • Παρατεταμένος χωρισμός από τους γονείς
  • Συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
  • Αντιμετωπίζοντας προκαταλήψεις
  • Διάκριση ή στιγματισμό 

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, η αυτοεκτίμηση μπορεί να υπονομευθεί από δυσάρεστα γεγονότα της ζωής, όπως: 

  • Διαζύγιο
  • Κακές ή απογοητευτικές σχέσεις
  • Προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας
  • Απώλεια εργασίας
  • Οικονομικά προβλήματα
  • Ανησυχίες που σχετίζονται με την εμφάνιση και την εικόνα του σώματος
  • Πίεση για κάλυψη μη ρεαλιστικών προσδοκιών (που δημιουργούνται από γονείς, κοινωνικά δίκτυα κ.λπ.)
  • Γενικό αίσθημα έλλειψης ελέγχου (ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση θυμάτων συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ή θυμάτων διακρίσεων λόγω θρησκείας, πολιτισμού, φυλής, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού) 

Η σχέση μεταξύ χαμηλής αυτοεκτίμησης, ψυχικής διαταραχής και ψυχικής οδύνης είναι πολύ περίπλοκη.

Ένα χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσει σε κάποια ψυχική διαταραχή, η οποία με τη σειρά της, καταστρέφει την αυτοεκτίμηση ακόμη πιο βαθιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι η ίδια ένα στοιχειώδες χαρακτηριστικό της ψυχικής διαταραχής, όπως για παράδειγμα, της κατάθλιψης ή της οριακής διαταραχής προσωπικότητας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο ως εχθρικό μέρος και τον εαυτό μας ως θύματα.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ως αποτέλεσμα, θα είμαστε απρόθυμοι να εκφραστούμε ή να διεκδικήσουμε τον εαυτό μας, χάνοντας πολλές εμπειρίες και ευκαιρίες, νιώθοντας ανίσχυροι όταν πρόκειται να επηρεάσουμε γεγονότα στη ζωή μας. Όλα αυτά μειώνουν περαιτέρω την αυτοεκτίμηση, κάνοντάς μας να στριφογυρίζουμε σε έναν φαύλο κύκλο. 

Πώς να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας; 

Πολλοί από εμάς ευχόμαστε να είχαμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, αλλά παλεύουμε συνεχώς με την ανασφάλεια, τον φόβο και τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο.

Για να μην υποφέρουμε, μερικές φορές ή πάντα επιλέγουμε τη ζώνη άνεσης, αποφεύγοντας να αναλογιστούμε σκέψεις όπως: «Κανείς δεν θέλει να ακούσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζω». ή «Φταίω εγώ που δεν μπορώ να βρω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι για μένα».

Για να εξαλείψετε αυτές τις σκέψεις, οι παρακάτω συμβουλές είναι χρήσιμες: 

Ασκήσεις γυμναστικής  

Όταν ο αθλητισμός γίνεται τακτική δραστηριότητα, η φυσική σας κατάσταση θα βελτιωθεί και θα αισθάνεστε πολύ πιο παρακινημένοι να ενεργήσετε με τρόπους που χτίζουν την αυτοπεποίθησή σας.

Ντυθείτε έτσι ώστε να σας αρέσει ο εαυτός σας 

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Επειδή κοιταζόμαστε στον καθρέφτη αρκετά συχνά και έχουμε επαφή με άτομα των οποίων η γνώμη μπορεί να μας επηρεάσει, τότε η αισθητική μας εμφάνιση έχει σημασία και μπορεί να μας δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Δεν πρόκειται για αλλαγή ολόκληρης της γκαρνταρόμπας, αλλά για προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες όπως: 

Το είδος των ρούχων που φοράμε (αυτά πρέπει να ταιριάζουν στο περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε ή στις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουμε) 

Αν νιώθετε ότι δεν έχετε γνώσεις σε αυτόν τον τομέα, μπορείτε να αποθηκεύσετε τους συνδυασμούς των ρούχων σας σε site όπως το Pinterest, να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ατόμου που θαυμάζετε το στυλ του ή μπορείτε να ακολουθήσετε τους fashion bloggers.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας 

Τα θετικά σχόλια, που λαμβάνονται από το περίγυρο μας είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο δώρο. Ωστόσο, η αναζήτηση επιβεβαίωσης από εξωτερικούς παράγοντες μπορεί να είναι μια παγίδα. Το πιο ασφαλές πράγμα είναι να κάνετε διαλόγους με τον εαυτό σας γεμάτο συμπόνια, καλοσύνη και ενθάρρυνση.  

Για να υιοθετήσετε ένα θετικό διάλογο με τον εαυτό σας, δοκιμάστε τις ακόλουθες συμβουλές: 

Γνωρίστε τον εαυτό σας.

Δώστε προσοχή στο τι σας κάνει ευτυχισμένο και τι εκτιμάτε στη προσωπική σας ζωή, ώστε να μην χάσετε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να δουλέψετε με τον εαυτό σας ή μην αφήσετε τους άλλους να καταστρέψουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να πετύχετε. Θα ήταν χρήσιμο να γράψετε αυτά τα πράγματα σε ένα ημερολόγιο. 

Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε σε κοινωνικά δίκτυα ή σε διαδικτυακές κοινότητες. Αυτό που οι άλλοι άνθρωποι επιλέγουν συχνά να μοιραστούν για τη ζωή τους δεν είναι πάντα η πλήρης εικόνα. 

Κάντε κάτι καλό για τον εαυτό σας.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να ετοιμάσετε το αγαπημένο σας γεύμα ή να πάτε διακοπές. 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να παίξει το ρόλο ενός αρχάριου.

Αποδεχτείτε ότι δεν πειράζει να μην είστε τέλειοι. Όταν βγαίνετε από τη ζώνη άνεσης σας και ξεκινάτε κάτι νέο, διευρύνετε τους δικούς σας περιορισμούς. Όταν ολοκληρώσετε με επιτυχία, χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας. 

Ξεκαθαρίστε τους στόχους σας 

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται μέσω της προόδου προς την εκπλήρωση σημαντικών στόχων για την ανάπτυξή μας. Όταν ξεκινάτε τη διαδικασία καθορισμού στόχων, λάβετε υπόψη τις βασικές σας αξίες, καθώς και τις προσδοκίες που έχετε από τη ζωή. Στη συνέχεια, σχεδιάστε βήματα δράσης για να ανταποκριθείτε σε αυτές τις προσδοκίες. Το να θέσετε σαφείς, συγκεκριμένους, μετρήσιμους, σχετικούς και εφικτούς στόχους, οδηγούν σε σταθερά και σημαντικά επιτεύγματα. 

Ζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια 

Ένα ισχυρό αίσθημα εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης δεν επιτυγχάνεται μόνο μία φορά και διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της ζωής, είναι μια διαδικασία σε όλη την ύπαρξή μας. Ανεξάρτητα από το τρέχον επίπεδο εμπιστοσύνης, αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν γεγονότα που θα απαιτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη ανθεκτικότητα και ικανότητα επίλυσης προκλήσεων.

Επομένως, με υπομονή, αφοσίωση και αυτογνωσία, μπορούμε να περιηγηθούμε με επιτυχία σε αυτόν τον περίπλοκο και απαιτητικό κόσμο. Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης απαιτεί χρόνο, καθώς και η διατήρηση της.  

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Έλενα Χριστίνα Μπούρκα

elena christina bourka bΦοιτήτρια Ψυχολογίας.
Σπουδάζει στο Wrexham Glyndŵr University.