Ακρόαση άρθρου......

Αυτοπεποίθηση σημαίνει να είστε σίγουροι για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας και τις ικανότητές σας. Είναι μια από τις πιο ισχυρές ιδιότητες που μπορεί να έχει κάποιος, ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πίστη στις ικανότητές τους. Ευτυχώς, είναι δυνατή η αύξηση της αυτοπεποίθησης.

Αύξηση αυτοπεποίθησης

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με φυσικές δεξιότητες και ικανότητες που άλλοι δεν διαθέτουν. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενοχλητικό είναι ότι οι άνθρωποι χωρίς ειδικές δεξιότητες, μπορούν να προσπαθούν ολόκληρη τη ζωή τους και να μην φτάσουν ποτέ στις δυνατότητες άλλων που δεν προσπάθησαν καν.

Στην ίδια κατηγορία με τα παραπάνω κατατάσσεται κι η αυτοπεποίθηση. Μερικοί άνθρωποι το αναπτύσσουν από πολύ νωρίς στη ζωή τους, κάποιοι μπορεί να το αποκτήσουν αν προσπαθήσουν γι’ αυτό ενώ άλλοι μπορεί να μην το αποκτήσουν ποτέ. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας έχει ποικίλα θετικά αποτελέσματα για εσάς ως άτομο, αλλά παράλληλα, θα σας φέρει και πιο κοντά στην επιτυχία και την προσωπική σας ανάπτυξη.

Όποια και αν είναι η κατάσταση, είναι αυτονόητο ότι θα επωφεληθείτε πάρα πολύ από την πίστη στις ικανότητες και τις προσωπικές σας ιδιότητες. Θέλετε να μάθετε πώς;

Πώς να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας με 7 συμβουλές:

Δημιουργήστε επιτεύγματα

Ξέρετε σε τι βασίζεται η αυτοπεποίθηση σε μεγάλο βαθμό; Στα επιτεύγματα. Σας δίνουν ηθική ικανοποίηση και σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα για τον εαυτό σας.

Επομένως, ένας σίγουρος τρόπος για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας είναι να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα και να ολοκληρώσετε τα πράγματα με τα οποία ασχολείστε.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ξεκινάτε από μικρά καθημερινά πράγματα και σταδιακά το εξελίσσετε, αλλά είναι βέβαιο ότι όσο κάνετε πράγματα, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Ξεκινήστε με τους στόχους σας καθημερινά, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή ασήμαντα σας φαίνονται. Αυτά θα σας οδηγήσουν σε μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Μόλις αρχίσετε να επιτυγχάνετε αυτούς τους μικρούς στόχους, θα έχετε την αυτοπεποίθηση και την εμπειρία για να αρχίσετε να επιτυγχάνετε πολύ μεγαλύτερους στόχους στη ζωή.

Παρακολουθήστε τους στόχους σας

Η ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας προτείνει:
Θλιμμένοι νάρκισσοι
Πώς αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ναρκισσιστικές συμπεριφορές; Ποια τα χαρακτηριστικά των ατόμων και ποια αυτά εκείνων που γίνονται "υπήκοοί" τους; Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης και ποιοι είναι;

Μιλώντας για στόχους, δεν μπορείτε να φτάσετε πουθενά αν δεν ξέρετε πού πηγαίνετε. Γι 'αυτό πρέπει να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Είτε προσπαθείτε να αποκτήσετε μια νέα δουλειά, να πάρετε προαγωγή ή να βρείτε την πορεία σας στη ζωή, πρέπει να ξέρετε πού ακριβώς βρίσκεστε.

Η λήψη μιας σαφούς ιδέας για τις τρέχουσες συνθήκες και την πρόοδό σας, θα ρίξει φως στα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν ή να βελτιωθούν, έτσι ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας.

Αποκτήστε το βιβλίο Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Φροντίστε την ψυχική σας ευημερία

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο ισχυρή είναι η επίδραση της ψυχικής σας υγείας στο σώμα σας. Και η αυτοπεποίθηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα συστατικό της ψυχικής σας υγείας. Τούτου λεχθέντος, ο διαλογισμός είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να αρχίσετε να διατηρείτε και να βελτιώνετε την ψυχική σας ευημερία.

Ξεκινήστε κάθε μέρα επιτρέποντας στον εαυτό σας για 20 λεπτά να συλλέξει και να σκεφτεί τις εμπειρίες σας από την προηγούμενη ημέρα και τι σας περιμένει σήμερα. Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει τη συνολική ψυχική σας υγεία, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να είστε πιο παραγωγικοί.

Φροντίστε το σώμα σας

Δυστυχώς, η φροντίδα μόνο για την ψυχική σας υγεία δεν αρκεί. Πρέπει, επίσης, να φροντίζετε φυσικά το σώμα σας. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν νιώθετε άσχημα για την εμφάνισή σας. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται στην αρχή, χρειάζεται να ενισχύσετε την εικόνα του σώματός σας έτσι ώστε να ταιριάζει με τη νέα σας νοοτροπία!

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Με τα γυμναστήρια να κλείνουν και την κοινωνική απόσταση σε πλήρη ισχύ, αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ξεκινώντας με έναν απλό περίπατο, μπορεί να αποδειχθεί ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενεργοποιηθείτε προς την κατεύθυνση αυτή. Θα ανακουφιστείτε από το στρες, την ένταση και την πίεση της ημέρας. Συνδυάστε το με υγιεινή διατροφή και θα προχωρήσετε σε έναν εντελώς νέο μετασχηματισμό.

Δοκιμάστε νέα πράγματα

Υπάρχει πάντα ένας φόβος για το άγνωστο. Αυτό είναι φυσικό. Μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα αβεβαιότητας και άγχους σε μερικούς ανθρώπους, αλλά ο μόνος τρόπος για να τους ξεπεράσετε είναι να τους αντιμετωπίσετε.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μικρή κινητοποίηση. Δεν χρειάζεται να δοκιμάσετε τρελά πράγματα για να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Μερικές φορές, μια μικρή ώθηση για να ξεφύγετε από την καθημερινή σας ρουτίνα, όπως το ξεκίνημα ενός νέου χόμπι, είναι αρκετά ισχυρή.

Σε τελική ανάλυση, εάν δεν δοκιμάσετε νέα πράγματα, πώς ξέρετε τι μπορείτε να πετύχετε;

Δεν θα ξέρεις ποτέ τι είσαι ικανός να πετύχεις, αν δεν προσπαθήσεις να δεις τον εαυτό σου και με έναν νέο τρόπο.

Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σας που θα προσπαθούν να σας ρίξουν. Κάποιοι μπορεί να μην το κάνουν επίτηδες, ενώ άλλοι μπορεί να το κάνουν σκόπιμα. Ορισμένες προσωπικότητες «τρέφονται» από την αρνητικότητα και τις επικρίσεις. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη νοοτροπία τους, αλλά σίγουρα μπορείτε να αλλάξετε τη δική σας.

Ίσως να ρίχνετε τον εαυτό σας με αρνητικές σκέψεις. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τις σκέψεις τους τις περισσότερες φορές. Ακούνε τον εσωτερικό κριτή τους, παίρνοντας τα λόγια του ως δεδομένα, αφήνοντάς τον να καταστρέψει την αυτοπεποίθησή τους.

Εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε τις σκέψεις που υποτιμούν τον εαυτό σας, μια καλή αρχή είναι να εξασκήσετε την αυτογνωσία και τη ενσυνειδητότητα. Όταν μάθετε να τις αναγνωρίζετε, τότε θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους και τον τερματισμό της τοξικής τους επιρροής στη ζωή σας.

Συνολικά, χρειάζεται να μάθετε να αντιμετωπίζετε τις αρνητικές σκέψεις και τους αρνητικούς ανθρώπους και να τους αποτρέπετε από το να σας επηρεάσουν.

Πρακτικές αγάπης προς τον εαυτό

Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο από όλα. Ακόμα και άτομα τα οποία καλλιεργούν την αυτοπεποίθησή τους από νωρίς στη ζωή τους, πιθανότατα εντοπίζουν πράγματα στον εαυτό τους που δεν τους αρέσουν. Αυτό δεν είναι πρόβλημα και η δυσαρέσκεια με κάποια από τα χαρακτηριστικά σας είναι απολύτως φυσική.

Απλά δεν πρέπει να ασχολείστε εμμονικά με αυτά τα πράγματα. Και μπορείτε να το αποφύγετε εξετάζοντας και τις θετικές πτυχές του εαυτού σας. Επισημάνετε τα πράγματα που κάνετε καλά και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας για τα οποία είστε περήφανοι. Θα ήταν βοηθητικό να γράψετε μια λίστα με τις θετικές σας ιδιότητες και ταλέντα.

Δώστε στον εαυτό σας αναγνώριση για τις καλές σας ιδιότητες και λάβετε υπόψη σας τις ιδιότητες αυτές όποτε αισθάνεστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι με τον εαυτό σας.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε ποτέ ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς τα ελαττώματα μας μάς κάνουν μοναδικούς.

Ίσως θελήσετε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τις αυτό-επιβεβαιώσεις ως έναν τρόπο για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Αυτές είναι θετικές δηλώσεις για τον εαυτό σας και τη ζωή σας που μπορείτε να επαναλαμβάνετε κάθε μέρα.

Να θυμάστε ότι η αυτοπεποίθηση δεν είναι μια απρόσιτη νοοτροπία, όμως η πίστη στον εαυτό σας, στα ταλέντα και στις ικανότητές σας απαιτεί εξάσκηση και συνέπεια.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.