Δυο ιστορικά ιδρύματα στο χώρο της Ψυχοθεραπείας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν στο Ελληνικό κοινό ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία, ενώ συγχρόνως δημιουργούν ένα μεγάλο πολυδύναμο κέντρο παροχής ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών.

Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

Το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (ΚΤΨ) αποτελεί το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, που ανέπτυξε πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης Εικαστικών Ψυχοθεραπευτών από την European Association for Psychotherapy (EAP) έχοντας λάβει από το 2011 αναγνώριση ως «European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI)».

Από το 1989, υπό την καθοδήγηση της ψυχολόγου και εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας Νιζέττας Αναγνωστοπούλου και μιας ομάδας σημαντικών υποστηρικτών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, το ΚΤΨ έχει εκπαιδεύσει, εποπτεύσει και αναδείξει στην αγορά εργασίας Ελλάδας και Ευρώπης επιτυχημένους εικαστικούς ψυχοθεραπευτές.

Διατηρεί σήμερα συνεργασία με πληθώρα κλινικών δομών, στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι εικαστικοί ψυχοθεραπευτές εκπαιδεύονται εφαρμοσμένα στο αντικείμενο. Το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας προσφέρει στο κοινό υπηρεσίες Εικαστικής Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής, Εποπτείας σε επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας και οργανώνει καλλιτεχνικά εργαστήρια και τριετή κύκλο σεμιναρίων στην Ιστορία της Τέχνης και στις τεχνικές (εργαστήρια εικαστικών Τεχνών).

Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS

Το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο Κολλέγιο αποκλειστικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες και ειδικά στην Ψυχολογία. Ξεκίνησε το 1989 οπότε έφερε και καθιέρωσε στην Ελλάδα την  Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Υπήρξε το πρώτο ίδρυμα στη χώρα που έλαβε την πιστοποίηση της European Association for Psychotherapy ως «European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI)».

Ίδρυσε και λειτούργησε το πρώτο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, το 1994 σε συνεργασία με το University of Strathclyde, εκπαιδεύοντας, εποπτεύοντας και αναδεικνύοντας το 99% των Προσωποκεντρικών επαγγελματιών στη χώρα. Σήμερα προσφέρει 11 Μεταπτυχιακά σε συνεργασία με τα University of Central Lancashire, μεταξύ άλλων στη Συστημική, στη Θετική, στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική και φυσικά στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία. 

icps kentro texnis kai sychotherapeias

Master of Science στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων

Από τον Οκτώβριο 2021 το πρωτοπόρο πρόγραμμα του KTΨ θα προσφέρεται ως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο ICPS. Εξελιγμένο και εμπλουτισμένο με όλες τις σύγχρονες πρακτικές στη χρήση της Τέχνης στην Ψυχοθεραπεία, το «Master of Science στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων» καλύπτει τα κριτήρια επαγγελματικών Συλλόγων και φορέων όπως, η European Association for Psychotherapy (EAP), η British Association of Art Therapy (BAAT), η European Federation of Art Therapy (EFAT), το Health & Care Professions Council (HCPC) κ.α. και θα οδηγεί στην απόκτηση του European Certificate for Psychotherapy (ECP) από την EAP. Το Master of Science προσφέρεται σε συνεργασία με τον Τομέα Υγείας & Φροντίδας και τη Σχολή Κοινοτικής Υγείας και Μαιευτικής του University of Central Lancashire (UK).
 
Η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινοτικής Υγείας και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου UCLan, Δρ. Deborah Kenny, δήλωσε για τη νέα συνεργασία:

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα που όχι μόνο είναι μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά είναι καινοτόμο και εμπνευσμένο από την ιστορία και το μέλλον της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Η Σχολή Κοινοτικής Υγείας και Μαιευτικής του UCLan είναι περήφανη που ξεκίνησε τη συνεργασία της με το ICPS το 2018 και προσβλέπουμε στη συνέχιση της για πολλά χρόνια ακόμη.»

Δείτε σύντομο απόσπασμα από την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ υου Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών (ICPS) και του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.

Η Πρόεδρος του Kέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας, κα. Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, δήλωσε για τη σημαντική αυτή εξέλιξη:

«Αισθάνομαι χαρούμενη και  ευγνώμων προς τον κ. Παππά, ο οποίος θέλησε να ασχοληθεί με το θέμα της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Central Lancashire  της Αγγλίας  δημιούργησε πρόγραμμα Master στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία. Το ICPS έχει αναπτυχθεί  τα τελευταία 20 χρόνια προσφέροντας πολλά ιδιαίτερα προγράμματα με διαφορετικές ειδικότητες των Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Ψυχοθεραπείας.
 
Στην περίπτωση της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας, το αναγνωρισμένο από το κράτος Κολλέγιο ICPS θα συνδράμει στην καθιέρωση μίας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης, προσφέροντας Master στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία για παιδιά και ενήλικες.
 
Με αυτόν τον τρόπο η 30χρονη εφαρμογή της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα από το Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο  και συνδέεται πλέον με πανεπιστημιακές σπουδές. Aισθάνομαι δικαιωμένη διότι η διαίσθησή μου με οδήγησε προς τον κ. Κ. Παππά και στο ICPS πριν δύο χρόνια.

Εύχομαι η συνεργασία μεταξύ μας να είναι γόνιμη και να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην κοινότητα των  Εικαστικών Ψυχοθεραπευτών Ελλάδος.»
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS, κ. Κωνσταντίνος Παππάς, δήλωσε:

«Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που βρισκόμαστε πλέον στο σημείο αυτό των ανακοινώσεων αυτής της σπουδαίας συνεργασίας. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό τα τελευταία 2 χρόνια. Το Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας έχει μακρά ιστορία και έλκει το σεβασμό και την αναγνώριση τόσο στο χώρο της ψυχοθεραπείας, όσο και ευρύτερα.

Σε συνεργασία με την ομάδα του Κέντρου, αλλά και τους εταίρους μας στο Preston, μετατρέψαμε το ήδη εξαιρετικό πρόγραμμα του ΚΤΨ, σε ένα πραγματικά ξεχωριστό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο οποίο θα εκπαιδεύονται στο εξής οι εικαστικοί ψυχοθεραπευτές της Ελλάδας και πιθανόν της ηπειρωτικής Ευρώπης – καθώς παρόμοιο αυτού δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος πλην της Αγγλίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτό είναι το μοναδικό πιστοποιημένο πρόγραμμα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας από την European Association for Psychotherapy.

Η ίδρυση και λειτουργία μάλιστα του Μεταπτυχιακού αυτού ως αναγνωρισμένο Μεταπτυχιακό, επαγγελματικά ισοδύναμο των ΠΜΣ των δημοσίων ΑΕΙ, αποτελεί τη βάση για την επαγγελματική θεμελίωση της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.»  
 
Περισσότερα για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: Master of Science στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων