Αυτές οι γιορτές έχουν πολλές ιδιαιτερότητες για όλους μας. Ο περιορισμός στις μετακινήσεις μας και η προσπάθεια να τηρηθούν αποστάσεις, με γνώμονα πάντα την υγεία μας αλλά και την υγεία των δικών μας ανθρώπων, καταλήγει για πολλούς σε μια απόφαση καθόλου ευχάριστη: να περάσουν τις γιορτές μακριά από τους αγαπημένους τους.

Χριστούγεννα την εποχή του covid-19

Άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό επιλέγουν οι ίδιοι, αλλά και οι συνθήκες καθοδηγούν αυτή τους την απόφαση, να μην επιστρέψουν σε γονείς και φίλους για τα Χριστούγεννα. Ακόμα και συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται ή σπουδάζουν σε μια πόλη της Ελλάδος και πατροπαράδοτα θα επέστρεφαν σπίτι για τις γιορτές, επιλέγουν επίσης να μην το κάνουν.

Αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Ούτε λαμβάνεται πάντα ελαφρά τη καρδία. Ο φόβος όμως της πιθανής μεταφοράς του covid-19 και η ανησυχία για την υγεία των αγαπημένων τους μετατρέπει αυτήν την απόφαση σε μονόδρομο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πολλοί Έλληνες – για αυτούς μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα– θα περάσουν τις γιορτές με έναν μη συμβατικό για αυτούς τρόπο: μακριά από γονείς, συγγενείς, παππούδες και παιδικούς φίλους, ακόμα και αν μένουν στην ίδια πόλη!

Ίσως με λίγους φίλους, με λίγους συναδέλφους αλλά σίγουρα κρατώντας σε απόσταση αγαπημένους τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ποιος να φαντάζονταν μερικά χρόνια πριν ότι θα έπρεπε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση Χριστουγεννιάτικα!

Αποκτήστε το βιβλίο Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Κατανοώ την δυσκολία αυτών των γιορτών. Είναι όλα τόσο αντιφατικά. Οι στολισμοί και τα λαμπάκια από την μια μεριά, τα κρούσματα και οι θάνατοι από την άλλη. Η γιορτινή διάθεση και η επιθυμία για επανένωση από τη μια και ο φόβος της μόλυνσης από την άλλη. Μια ισορροπία δύσκολο να κρατηθεί. Για πολλούς συνανθρώπους μας τα αντιφατικά συναισθήματα και η αγωνία έχουν μεγαλύτερη ένταση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται πότε και αν θα ξαναδούν ένα αγαπημένο πρόσωπο τους, η υγεία του οποίου δεν είναι καλή.

Βιώνοντας τον ίδιο προβληματισμό με όλους τους θεραπευόμενους μου που αναρωτιούνται πως θα περάσουν αυτές τις γιορτές, τώρα που δεν μπορούν να πάνε εκεί που ο καθένας ήθελε και επιθυμούσε, μοιράζομαι μαζί σας τις ακόλουθες σκέψεις

Ας υποστηρίξουμε την απόφαση μας

Όταν παίρνουμε μια απόφαση, είτε αυτοβούλως είτε επειδή οι συνθήκες μας αναγκάζουν, είναι σημαντικό να μετατρέψουμε οι ίδιοι την απόφαση μας σε «σωστή». Κανείς μας σίγουρα δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ξέρουμε όμως πως, με βάση τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεση μας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε καλύτερο, με τις καλύτερες προθέσεις. Αν λοιπόν η απόφαση μας είναι να μείνουμε μακριά από αυτούς που αγαπάμε είναι καλό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τους λόγους για τους οποίους το επιλέγουμε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να μην αμφιταλαντευόμαστε μέσα μας.

Δεν είναι καιρός για αυτοκατηγορίες και για σκέψεις τύπου «τι θα γινόταν αν...». Ας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει η απόφαση μας σωστή.

Ας μείνουμε στο παρόν

Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωτα: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, την Παρασκευή 7 Απριλίου. Συντονίζει ο Πέτρος Θεοδώρου, συγγραφέας, ψυχοθεραπευτής Gestalt

Μεγάλο κομμάτι του φόβου μας έχει να κάνει με τις δυσοίωνες σκέψεις που κάνουμε για το μέλλον. Είναι καλό για μας να επικεντρωθούμε στο παρόν, σαν κάτι που συμβαίνει τώρα και όχι σας κάτι που θα συμβαίνει για πάντα. Δώστε έμφαση πολύ συνειδητά στα πράγματα που στη ζωή σας τώρα είναι καλά, στα θετικά που υπάρχουν τώρα, στις ευκαιρίες που μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Χρειάζεται τώρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά να τα εντοπίσουμε και να είμαστε ευγνώμονες για αυτά. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτές οι γιορτές θα είναι ...περίεργες. Δεν ξέρουμε σίγουρα για το πως θα είναι οι άλλες. Ας μείνουμε στο παρόν λοιπόν και ας κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.

Δεν χρειάζεται να νιώθετε άσχημα για την απόφαση σας. Όπως και εσείς, πολλοί άνθρωποι, κάνουν την ίδια επιλογή. Ακόμα όμως και αν νιώθετε αρνητικά συναισθήματα σε όλη αυτήν την κατάσταση, αφήστε τον εαυτό σας να τα βιώσει και αφήστε τα να περάσουν. Μην στέκεστε στην αυτοεπίκριση. Δώστε χώρο και σε άλλα συναισθήματα να λάβουν χώρα.

Δώστε μια ευκαιρία στην κατάσταση

Αν περάσετε τις γιορτές διαφορετικά από ό,τι συνηθίζατε ή προσδοκούσατε 6 μήνες πριν, προσπαθήστε να μην προδικάσετε αρνητικά αυτές τις μέρες. Είναι σίγουρα κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό αλλά δεν χρειάζεται να είναι και κάτι δυσάρεστο. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να περάσετε όμορφα. Άλλωστε είναι πιθανό να είναι μια πολύ εξαιρετική εμπειρία στη ζωή σας και να έχετε να τη διηγείστε για πολλά χρόνια.

Είτε περάσετε με μεγαλύτερη μοναχικότητα, είτε με λίγους φίλους και γνωστούς που πήραν την ίδια με σας απόφαση, κάντε την μια ευχάριστη και ιδιαίτερη εμπειρία. Ίσως να είναι μια αφορμή για να κάνετε κάτι πολύ διαφορετικό αυτές τις γιορτές, κάτι που μπορεί να δώσει νόημα στην απόσταση και στην μοναξιά.

Παιδικό Ιχνογράφημα: Εγχειρίδιο χορήγησης και ερμηνείας στην κλινική ψυχοδιαγνωστική και ψυχοθεραπευτική πράξη: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, στις 8 Απριλίου, για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Αν προδικάζετε ότι δεν θα περάσετε καλά, το πιο πιθανόν είναι αυτό να συμβεί. Αν αποφασίσετε να περάσετε όμορφα με τους πόρους, τους ανθρώπους και τις δυνατότητες που έχετε είναι πολύ πιθανόν να το καταφέρετε.

Για μένα αυτό δεν είναι συμβιβασμός ή μοιρολατρία. Είναι ο ορισμός του «ορίζω εγώ την ζωή μου και δεν καθορίζομαι απόλυτα από τις συνθήκες».

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βάλια Παυλίδου - Ψυχολόγος

Βάλια Παυλίδου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βάλια Παυλίδου είναι ψυχολόγος Γνωστικής Συμπεριφορικής Κατεύθυνσης και εργάζεται από το 2011 ιδιωτικά στην Θεσσαλονίκη παρέχοντας ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.