Το σκοτάδι της μοναξιάς δεν μπορεί να καταπολεμηθεί άμεσα. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους ότι υπάρχουν μερικά θεμελιώδη πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της αλήθειας: δεν μπορείτε να πολεμήσετε άμεσα το σκοτάδι, τη μοναξιά, το φόβο της απομόνωσης. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν όλα αυτά τα πράγματα, είναι απλώς απουσίες ενός άλλου πράγματος, ακριβώς όπως το σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός.

Η διαφορά ανάμεσα στη μοναξιά και τη μοναχικότητα

Μπορείτε να παλεύετε με αυτό το σκοτάδι όλη σας τη ζωή και να μην πετύχετε, όταν ένα και μόνο μικρό κερί είναι αρκετό για να το διαλύσει. Πρέπει να δουλέψετε για το φως, γιατί αυτό είναι θετικό, υπαρξιακό, υπάρχει από μόνο του. Και μόλις έρθει το φως, οτιδήποτε ήταν η απουσία του εξαφανίζεται αυτόματα. Η μοναξιά είναι παρόμοια με το σκοτάδι.

Δε γνωρίζετε τη μοναχικότητά σας. Δεν έχετε βιώσει τη μοναχικότητα και την ομορφιά της, την τεράστια δύναμή της. Η μοναξιά και η μοναχικότητα στα λεξικά είναι συνώνυμες, αλλά η ύπαρξη δεν ακολουθεί τα λεξικά σας. Κανείς δεν έχει προσπαθήσει να κάνει ένα υπαρξιακό λεξικό, που δεν θα έρχεται σε αντίφαση με την ίδια την ύπαρξη.

Η μοναξιά είναι μια απουσία, γιατί δεν γνωρίζετε τη μοναχικότητά σας. Υπάρχει φόβος. Νιώθετε μοναξιά και θέλετε να παραμείνετε προσκολλημένοι σε κάτι, σε κάποιον, σε κάποια σχέση απλώς για να διατηρήσετε την ψευδαίσθηση ότι δεν είστε μόνοι. Ουσιαστικά όμως γνωρίζετε ότι είστε μόνοι, εξ ου και ο πόνος. Από τη μία πλευρά προσκολλάστε σε κάτι που δεν είναι αληθινό, το οποίο είναι απλώς μια προσωρινή διευθέτηση -μια σχέση, μια φιλία. Και ενώ βρίσκεστε σε αυτή τη σχέση, μπορεί να δημιουργήσετε μια μικρή ψευδαίσθηση για να ξεχάσετε τη μοναξιά σας.

Αποκτήστε το βιβλίο του Osho Τι είναι η αγάπη από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας
Μάθε πώς να αγαπάς με ενσυναίσθηση και να σχετίζεσαι χωρίς φόβο!

Προσπαθώντας να ξεχάσετε τη μοναξιά

Αυτό ακριβώς όμως είναι το πρόβλημα: παρόλο που μπορείτε να ξεχάσετε για μια στιγμή τη μοναξιά σας, ακριβώς την επόμενη στιγμή ξαφνικά συνειδητοποείτε ότι η σχέση ή η φιλία δεν είναι τίποτα μόνιμο. Χθες δεν γνωρίζατε αυτόν τον άντρα ή αυτή τη γυναίκα, ήσαστε ξένοι. Σήμερα είστε φίλοι. Αύριο ποιος ξέρει; Μπορεί να είστε ξένοι ξανά, εξ ου και ο πόνος.

Η ψευδαίσθηση προσφέρει μια κάποια παρηγοριά, αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει την πραγματικότητα έτσι ώστε όλοι οι φόβοι να εξαφανιστούν. Καταπιέζει τον φόβο, με αποτέλεσμα επιφανειακά να αισθάνεστε καλά. Προσποείστε ότι νιώθετε καλά με τον εαυτό σας: πόσο υπέροχη είναι η σχέση, πόσο υπέροχος είναι αυτός ο άντρας ή πόσο εκπληκτική είναι αυτή η γυναίκα. Αλλά πίσω από την ψευδαίσθηση υπάρχει πόνος στην καρδιά, επειή η καρδιά γνωρίζει πολύ καλά ότι αύριο τα πράγματα μπορεί να μην είναι ίδια, και πράγματι, δεν είναι ίδια.

Τα πάντα ρει

Η εμπειρία ολόκληρης της ζωής σας υποστηρίζει ότι τα πράγματα αλλάζουν. Τίποτα δεν παραμένει σταθερό. Δεν μπορείτε να προσκολλάστε σε τίποτα σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται. Θέλατε να μετατρέψετε τη φιλία σας σε κάτι μόνιμο, αλλά η επιθυμία σας είναι αντίθετη με τον νόμο της αλλαγής και αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να κάνει εξαιρέσεις, θα συνεχίσει απλώς την πορεία του. Θα αλλάξει, όλα θα αλλάξουν. Ενδεχομένως, μακροπρόθεσμα θα καταλάβετε ότι ήταν καλό που δεν σας άκουσε, ότι η ύπαρξη αδιαφόρησε για εσάς και απλώς συνέχισε να κάνει ό,τι ήθελε να κάνει, παρά την επιθυμία σας.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να το καταλάβετε αυτό. Θέλετε αυτός ο φίλος σας να είναι φίλος σας για πάντα, αλλά αύριο μετατρέπεται σε εθρό. Ή απλώς ''χάνεστε'' και ο φίλος σας δεν είναι πια μαζί σας. Κάποιος άλλος γεμίζει το κενό, που είναι ένα πολύ πιο ανώτερο ον. Τότε ξαφνικά συνειδητοποείτε ότι ήταν καλό που το άλλο άτομο χάθηκε, διαφορετικά θα είχατε κολλήσει μαζί του. Παρ΄όλα αυτά όμως το μάθημα δεν απορροφάται τόσο βαθιά, ώστε να σταματήσετε να ζητάτε τη μονιμότητα. Θα αρχίσετε να ζητάτε τη μονιμότητα με αυτόν τον άντρα, με αυτή τη γυναίκα: τώρα αυτό δεν πρέπει να αλλάξει

Δεν έχετε μάθει πραγματικά το μάθημα: ότι η αλλαγή είναι η ίδια η δομή της ζωής. Πρέπει να το καταλάβετε και να το αποδεχτείτε. Μη δημιουργείτε ψευδαισθήσεις. Δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν. Και όλοι δημιουργούν ψευδαισθήσεις κάποιου είδους.

Μοναχικότητα σημαίνει πληρότητα

Κάθε προσπάθεια που κατευθύνεται προς την αποφυγή της μοναξιάς έχει αποτύχει και θα αποτυγχάνει, επειδή αντιτίθεται στα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής. Ζητούμενο τώρα δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείτε να ξεχάσετε τη μοναξιά σας. Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσετε τη μοναχικότητά σας, η οποία είναι μια πραγματικότητα. Και είναι τόσο όμορφο να τη βιώνεις, να την αισθάνεσαι, γιατί είναι η ελευθερία σας από το πλήθος, από το άλλο άτομο. Είναι η ελευθερία σας από το φόβο της μοναξιάς.

Μόνο η λέξη ''μοναξιά'' σας υπενθυμίζει αμέσως ότι μοιάζει με πληγή: κάτι χρειάζεται να τη γεμίσετε. Υπάρχει ένα κενό και πονάει. Κάτι πρέπει να γεμίσει αυτό το χάσμα. Η ίδια η λέξη ''μοναχικότητα'' δεν έχει την αίσθηση μιας πληγής, ενός κενού που πρέπει να γεμίσει. Η μοναχικότητα σημαίνει απλώς πληρότητα. Είστε ολόκληροι. Δεν χρειάζεται να σας ολοκληρώσει κανείς άλλος.

Βρείτε το εσωτερικό σας κέντρο

Οπότε προσπαθήστε να βρείτε το εσωτερικό κέντρο σας. Στη ζωή και στο θάνατο, όπου κι αν είστε, θα είστε μόνοι. Αλλά είναι τόσο γεμάτο το κέντρο αυτό. Δεν είναι άδειο, είναι τόσο πλήρες και τόσο ολοκληρωμένο και τόσο γεμάτο με όλους τους χυμούς της ζωής, με όλες τις ομορφιές και τις ευεργεσίες της ύπαρξης, που μόλις δοκιμάσετε τη μοναχικότητα, ο πόνος στην καρδιά θα εξαφανιστεί. Αντ' αυτού θα υπάρξει ένας νέος ρυθμός τεράστιας γλυκύτητας, γαλήνης, χαράς, ευτυχίας.

Δε σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που είναι επικεντρωμένος στη μοναχικότητά του, ολοκληρωμένος στον εαυτό του, δεν μπορεί να κάνει φίλους. Στην πραγματικότητα μόνο αυτό το άτομο μπορεί να κάνει φίλους, γιατί τώρα αυτό δεν είναι πλέον ανάγκη του, αποτελεί απλό μοίρασμα. Έχετε τόσο πολλά να μοιράστειτε. Και όταν μοιράζεστε, δεν υπάρχει θέμα προσκόλλησης. Θα κυλάτε μαζί με την ύπαρξη και με την αλλαγή της ζωής, επειδή δεν έχει σημασία με ποιον θα τη μοιράζεστε. Μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο αύριο - το ίδιο πρόσωπο για όλη τη ζωή σας- ή μπορεί να είναι διαφορετικά άτομα.

Η ζωή δεν είναι συμβόλαιο, δεν είναι γάμος. Η επιθυμία της προσφοράς πηγάζει από την ίδια σας την πληρότητα. Έτσι, μπορείτε να προσφέρετε σε όποιον τυχαίνει να είναι κοντά σας. Η προσφορά είναι μεγάλη χαρά.

Η επαιτεία είναι τόσο μεγάλη δυστυχία. Ακόμα κι αν πάρει κάποιος κάτι μέσω της επαιτείας, θα παραμείνει δυστυχισμένος. Η επαιτεία πονά. Πλήττει την περηφάνια σας. Πληγώνει την ακεραιότητά σας. Αλλά το μοίρασμα σας κάνει πιο επικεντρωμένους, πιο ολοκληρωμένους, πιο περήφανους- αλλά όχι περισσότερο εγωιστές, απλώς περήφανους που η ύπαρξή σας ήταν συμπονετική. Αυτό δεν συνιστά εγωισμό. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό φαινόμενο, μια αναγνώριση ότι η ύπαρξη σας επέτρεψε κάτι για το οποίο εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν, χτυπώντας ωστόσο τη λάθος πόρτα. Εσείς τυχαίνει να βρίσκεστε στη σωστή πόρτα.

Αγαπήστε χωρίς προσκόλληση

Είστε περήφανοι για τη μακαριότητά σας και για όλη αυτή την ύπαρξη που σας έχει δοθεί. Ο φόβος εξαφανίζεται, το σκοτάδι εξαφανίζεται, ο πόνος εξαφανίζεται, η επιθυμία για το άλλο άτομο εξαφανίζεται. Μπορείτε να αγαπήσετε ένα άτομο και αν το άτομο αγαπήσει κάποιον άλλο, δεν θα υπάρχει ζήλια, επειδή εσείς αγαπήσατε από χαρά. Η αγάπη σας δεν ήταν προσκόλληση, δεν κρατούσατε το άλλο άτομο στη φυλακή. Δεν ανησυχούσατε ότι το άλλο άτομο μπορεί να ξεγλιστρήσει από τα χέρια σας, ότι κάποιος άλλος μπορεί να αρχίσει να έχει ερωτική σχέση.

Όταν μοιράζεστε τη χαρά σας δε δημιουργείτε φυλακή για κανέναν. Απλώς προσφέρετε. Δεν περιμένετε ούτε ευγνωμοσύνη ούτε ευχαριστίες, επειδή δεν δίνετε για να πάρετε κάτι πίσω, ούτε καν ευγνωμοσύνη. Δίνετε επειδή είσαστε τόσο γεμάτοι που πρέπει να δώσετε.

Αναζητήστε τη μοναχικότητά σας

Έτσι δε θα σας πω να κάνετε κάτι για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά σας. Αναζητήστε τη μοναχικότητά σας. Ξεχάστε τη μοναξιά, ξεχάστε το σκοτάδι, ξεχάστε τον πόνο. Αυτά είναι μόνο η απουσία της μοναχικότητας και η εμπειρία της μοναχικότητας θα τα διαλύσει ακαριαία. Η μέθοδος είναι η ίδια: Απλώς παρατηρήστε το μυαλό σας, έχετε επίγνωση. Γίνετε όλο και πιο συνειδητοί, έτσι ώστε τελικά να έχετε μόνο συνείδηση του εαυτού σας. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα γνωρίσετε τη μοναχικότητα.

Φροντίστε επίσης να εξακριβώνετε αν κάτι που αντιμετωπίζετε ως πρόβλημα είναι αρνητικό ή θετικό. Αν είναι κάτι αρνητικό, μη το πολεμάτε. Μην ενοχλείστε καθόλου. Απλώς αναζητήστε το θετικό και θα βρείτε τη σωστή πόρτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο αστοχούν επειδή αρχίζουν να πολεμούν απευθείας με την αρνητική πόρτα. Δεν υπάρχει πόρτα. Υπάρχει μόνο σκοτάδι, υπάρχει μόνο απουσία. Και όσο περισσότερο πολεμούν, τόσο περισσότερο συναντούν την αποτυχία, τόσο περισσότερο απελπίζονται και απαισιοδοξούν μέχρι που τελικά αποφασίζουν ότι η ζωή δεν έχει νόημα, ότι είναι απλώς ένα βασανηστήριο. Το λάθος τους είναι ότι μπήκαν από τη λάθος πόρτα.

Προτού, λοιπόν, αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα, απλώς εξέτασέ το -μήπως είναι μια απουσία κάποιου άλλου πράγματος; Η αλήθεια είναι ότι όλα σας τα προβλήματα αποτελούν μια απουσία. Μόλις βρείτε τι απουσιάζει, τότε αναζητήστε το θετικό. Τη στιγμή που θα βρείτε το θετικό θα έχετε βρει το φως και το σκοτάδι θα τελειώσει.

* Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο του Osho: Τι είναι η αγάπη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr