Όσοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού αναφέρουν «είναι το χειρότερο βίωμα που έχω ζήσει ποτέ και δεν μπορεί να με καταλάβει κανένας» και προφανώς όταν έχεις ζήσει κάτι τόσο αρνητικό υπερπροστατεύεις τον εαυτό σου με όλες σου τις δυνάμεις (επισκέψεις σε γιατρούς, απομόνωση στο σπίτι γιατί έξω είναι επικίνδυνα).

Δυστυχώς όλη η ενέργεια προσανατολίζεται στον να φανταζόμαστε ότι πιο ακραίο μπορεί να μας συμβεί και μάλιστα να εφευρίσκουμε καταστάσεις όπου τυγχάνει να βρισκόμαστε σε μια παθητική θέση χωρίς να έχουμε κάποιο έλεγχο, δηλαδή ότι ακριβώς συμβαίνει, ζώντας ένα εφιάλτη. Το συναίσθημα της απελπισίας εγκαθίσταται και μας παγιδεύει καθώς φαινόμαστε τελείως ανήμποροι να το ξεφορτωθούμε.

Έχοντας αυτή τη θέαση της ζωής αποδίδουμε τα προβλήματα μας σε δυσμενείς εξωγενείς παράγοντες.

Παράγοντες που αφορούν το παρελθόν («οι γονείς μου ήταν απόντες στο μεγάλωμα μου») είτε σε μεταφυσικές δυνάμεις («φταίει η καντεμιά μου») είτε σε κοινωνικές συγκυρίες («φταίει η οικονομική κρίση») . Όμως μεγαλύτερο σθένος δίνεται στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις («φταίει το ταίρι μου που με καταπιέζει», «η κοπέλα μου είναι αδιάφορη», «η μάνα μου είναι συνεχώς άρρωστη») κλπ.

Συχνά αποδίδουμε τα προβλήματα στη δική μας αρνητική αυτοεικόνα («είμαι ευαίσθητος», «νευριάζω εύκολα», «είμαι αδύνατος χαρακτήρας») κλπ.. Δίνουμε σε όλα αυτά μια κεντρική θέση προκειμένου να εξηγήσουμε τα αδιέξοδα.
Δυστυχώς επιμένοντας σε αυτές τις θέσεις δεχόμαστε τις ίδιες αντιδράσεις από το περιβάλλον και έτσι ενδυναμώνονται οι αρχικές μας πεποιθήσεις.
Οι πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση απέχουν ωκεανούς.
Είναι εξαιρετικής σημασίας ανατροπή το να θεωρήσει κανείς  το ίδιο το σύμπτωμα όχι σαν το πρόβλημα, αλλά ως σημείο εκκίνησης για την πραγματική απελευθέρωση από το αδιέξοδο.

Το περιβάλλον λίγο πριν από το ξέσπασμα των κρίσεων πανικού στον άνθρωπο που τις βιώνει είναι συνήθως ένα πιεστικό περιβάλλον . Το νόημα της κρίσης πανικού είναι μια φυγή άτακτη και ακατανόητη.

Οι αιτίες βρίσκονται στην ίδια την προσωπικότητα του ατόμου που βιώνει τις κρίσεις πανικού, οι εσωτερικές κατασκευασμένες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί μέσα από μια μακρά βιωμένη εμπειρία είναι σε αντίφαση με την πραγματικότητα. Αδυνατούν να συνδέσουν ότι βιώνουν με τις τάσεις τους ,τους ρόλους που παίζουν στη ζωή, τις αντιφατικές επιθυμίες, τους φόβους τους.
Μια σε βάθος ψυχοθεραπευτική δουλειά μπορεί μια για πάντα να απαλλάξει το άτομο που υποφέρει όχι μόνο από τα συμπτώματα αλλά και να έχει μια μεταμορφωτική αλλαγή στο σύνολο της προσωπικότητας.

Συγγραφή Άρθρου

Πέτρος Σεπετίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Πέτρος Σεπετίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Ψυχοθεραπευτής Msc Σύμβουλος γονέων
Αναγνωρισμένος σύμβουλος και θεραπευτής, μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής συμβουλευτικής εταιρίας καθώς και μέλος του Association for Humanistic psychology.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ποια είναι η κατάσταση ύπαρξης και οι τάσεις του θεραπευτή που διευκολύνουν την ανάπτυξη του πελάτη στην προσωποκεντρική θεραπεία;

Ενσυναισθητικός τρόπος ύπαρξης
Η ενσυναισθητική κατανόηση δεν είναι μια τεχνική ανταπόκρισης στον πελάτη αλλά ένας τρόπος να είσαι με τον πελάτη και είναι πιο πολύ διαδικασία, είναι η διανοητική ,συναισθηματική ακόμη και η φυσική διαμονή στον κόσμο του πελάτη χωρίς καμία κρίση ή ερμηνεία. 

Η Δυναμική πελάτη και θεραπευτή στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία

Το άτομο κινείται στο δικό του, προσωπικά κατασκευασμένο κόσμο, στο φαινομενολογικό πεδίο, σύμφωνα με το οποίο και ειδικότερα με βάση το υφιστάμενο προσωπικό πλαίσιο αναφοράς, ερμηνεύει και αξιολογεί τις εμπειρίες του. Αυτό το εσωτερικό πλαίσιο ,το οποίο εμπερικλείει γνώσεις, αξιολογήσεις και στόχους, όπως και την οργανισμική τάση αυτοπραγμάτωσης , καθορίζει για το άτομο την ερμηνεία των γεγονότων, τις δράσεις κ.ο.κ.

Προσωποκεντρική προσέγγιση

Όλη η θεωρία προσωπικότητας και το θεραπευτικό οικοδόμημα που έκτισε ο Κάρλ Ρότζερς στηρίζεται πάνω στις τάσεις των ανθρώπινων οργανισμών για μέγιστη ανάπτυξη. Οι ανάγκες για δράση ,εξερεύνηση, επικοινωνία, συγχώνευση ,αναγνώριση και αυτονόμηση είναι εκφράσεις της τάσης πραγμάτωσης, ή ακόμη μια εξέλιξη της συνείδησης και της ωριμότητας του ώστε το άτομο να γίνει αυτό που πραγματικά είναι.

Ο φόβος της δέσμευσης

Τι σημαίνει ότι φοβάμαι να δεσμευτώ; Στη πραγματικότητα  σημαίνει  ότι για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε, με κάποιον/α που είμαστε σε οποιαδήποτε σχέση, το επόμενο βήμα.
Πώς λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν εμείς ή ο άλλος φοβάται τη δέσμευση; Πώς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι κάτι άλλο; Υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ αυτών  των δύο ούτως ή άλλως;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares