Ακρόαση άρθρου......

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ-OCD) έχουν υπετριπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό ισχαιμικού τύπου αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και εγκεφαλικό

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Για-Μέι Μπάι του Κολλεγίου Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Γιανγκ Μινγκ Τσιάο Τουνγκ και του Γενικού Νοσοκομείου Βετεράνων στην Ταϊπέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για εγκεφαλικά «Stroke», ανέλυσαν στοιχεία για 28.064 ενήλικες με ΙΨΔ και άλλους τόσους χωρίς ΙΨΔ (ομάδα ελέγχου).

Η μέση ηλικία διάγνωσης της ΙΨΔ ήταν τα 37 έτη. Η μελέτη συνέκρινε τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις δύο ομάδες σε βάθος δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με ΙΨΔ είχαν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος σε εκείνους άνω των 60 ετών. Αντίθετα η ΙΨΔ δεν αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό αιμορραγικού τύπου. Επίσης οι φαρμακευτικές θεραπείες για την ΙΨΔ δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους με ΙΨΔ να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, κόβοντας το κάπνισμα, κάνοντας τακτικά σωματική άσκηση και διατηρώντας φυσιολογικό σωματικό βάρος, έτσι ώστε να αποφύγουν άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό», τόνισε η δρ Μπάι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μετά την καρδιακή νόσο. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν, όταν κάποιος θρόμβος εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Πιο σπάνια είναι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά λόγω ρήξης κάποιου αιμοφόρου αγγείου του εγκεφάλου.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η ΙΨΔ είναι μια αρκετά συχνή ψυχιατρική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από έμμονες σκέψεις, ιδέες και κινήσεις, οι οποίες έχουν καταναγκαστικό χαρακτήρα και οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως συνεχές πλύσιμο των χεριών, καθάρισμα κ.α. Έχει παρατηρηθεί ότι ΙΨΔ μερικές φορές συμβαίνει μετά από εγκεφαλικό ή τραύμα στο κεφάλι. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ισχύει και το αντίθετο, δηλαδή ότι η ΙΨΔ αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: Increased Risk of Stroke in Patients With Obsessive-Compulsive Disorder: A Nationwide Longitudinal Study

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr