μητρικός θηλασμός

Τεράστια τα ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη του μητρικού θηλασμού. Εκπληρώνει βαθιές ψυχικές ανάγκες στο δίδυμο μαμάς-μωρού, ανάγκες που δημιουργούν " Σύνδεση", "Ασφάλεια", "Σχέση", "Εμπιστοσύνη". 
Οι ανάγκες που εκπληρώνονται με τον μητρικό θηλασμό, υπάρχουν και πατάνε επάνω στην απαρχή, με την απαρχή να είναι η έννοια Συναισθηματική Δημιουργία.

Για τα μάτια του νεογέννητου και βρέφους, η συναισθηματική δημιουργία είναι η ρίζα της ύπαρξης του, η ρίζα της Αγάπης. Προτού γεννηθεί ο μικρός άνθρωπος φέρει μέσα του ήδη μια μορφή συναισθηματικής δημιουργίας. Βιώνει την αλλαγή του από έμβρυο σε άνθρωπο, μέσα από την αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα της μητέρας του, μέσα από την αλλαγή που συμβαίνει στην ψυχή και στο συναίσθημα της μητέρας του. Βιώνει το ταξίδι της γέννησης του με τον τοκετό να είναι μια ψυχοσωματική εμπειρία, βιώνει την έξοδο του στην καινούργια του πραγματικότητα.

Αν όλα αυτά που συναισθάνεται ο μικρός άνθρωπος δεν είναι Δημιουργία, τότε τι είναι? Τι θα μπορούσε να είναι Δημιουργία για τον αγέννητο άνθρωπο, από την ίδια την πράξη της γέννησης του και τα συναισθήματα που την ορίζουν αλλά και την πλαισιώνουν?

Κάθε απαρχή χρειάζεται και εξέλιξη, χρειάζεται να νιώθει το νεογέννητο ότι υπάρχει μια συναισθηματική συνέχεια ανάμεσα στην ύπαρξη του και στην βασική τροφό. Χρειάζεται να μπορεί να αφεθεί στο μεταβατικό συναισθηματικό πλαίσιο, για να ακολουθεί την βιωματική εμπειρία της εναρμόνισης του με την μητέρα του. Ο μητρικός θηλασμός δίνει συνέχεια στην σωματική και ψυχική εναρμόνιση και καθώς σταθεροποιούνται στον θηλασμό, εξελίσσονται. Η εξέλιξη δεν κλονίζεται γιατί συνεχίζεται ο θηλασμός και η ρίζα της αγάπης ενδυναμώνει. Το περιβάλλον του νεογέννητου, η μητρική μορφή καθρεφτίζει την ποιότητα της προσκόλλησης, μια γερή μορφή προσκόλλησης που δημιουργεί μια συναισθηματική καταγραφή βασισμένη στην Σχέση και εσωτερικεύεται από το βρέφος ως μια ακλόνητη αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Η αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης σιγά σιγά μεταμορφώνεται στην εμπειρία της Σύνδεσης ανάμεσα στο δίδυμο μητέρας-μωρού. H εμπειρία της Σύνδεσης είναι από τις πιο αναγκαίες ψυχικές ανάγκες του ανθρώπου, γιατί πλαισιώνει και πλαισιώνεται από συναισθήματα. Η σύλληψη του ανθρώπου είναι μέσα από συναισθήματα, ο τοκετός είμαι μια εμπειρία που πραγματώνεται μέσα από συναισθήματα. Το νεογέννητο χρειάζεται να βιώνει την συνέχεια της Σύνδεσης στην εξωμήτρια ζωή του μέσα από τον θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός δημιουργεί μια μορφή συναισθηματικής συνείδησης, ένα πλαίσιο που ο μικρός άνθρωπος καθρεφτίζει την ύπαρξη του με συναισθήματα που δημιουργούν την πρώτη αίσθηση του "εαυτού" μέσα από την επαφή του με την μητέρα του.
Και έτσι η Σύνδεση μεταμορφώνεται σε Σχέση, αλλά για να πραγματωθεί η σχέση χρειάζεται ο θηλασμός να συνεχίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού. Όσο πιο πολύ συνεχίζεται ο θηλασμός δημιουργεί στον εσωτερικό κόσμο του μωρού την σταθερότητα και την σταθεροποίηση σε αυτήν. Η σταθερότητα είναι πάλι αναγκαία, τα μωρά χρειάζεται να μπορούν να νιώθουν ότι "κάθονται" και υπάρχουν μέσα σε μια εμπειρία που τους προσφέρει εκπλήρωση ψυχοσυναισθηματικών αναγκών. Να σταθεροποιούνται και στην εμπειρία αλλά και σε ότι ανθίζει μέσα τους - ότι συναίσθημα- από την εμπειρία αυτή.

H σταθερότητα στο μητρικό θηλασμό, δημιουργεί μια ρίζα ανάμεσα στην μητέρα και το μωρό μια νοητή μορφή ομφάλιου λώρου. Φανταστείτε δύο συγκοινωνούντα δοχεία τρέφουν και τροφοδοτούνται  το ένα από το άλλο. Το μωρό μέσα από το θηλασμό ρουφάει συναισθήματα και δημιουργεί τον δικό του συναισθηματικό κόσμο.
Ο μητρικός θηλασμός είναι η Ρίζα της Ζωής, η Απαρχή που εκπληρώνονται βαθιές ανθρώπινες ανάγκες, η Ρίζα που δημιουργεί την Αγάπη.

Συγγραφή Άρθρου

Aντιγόνη Συμεωνίδου
Ψυχολόγος - Προγεννητική Ψυχολόγος ( υπό πιστοποίηση) - Ψυχοθεραπεύτρια
Διεύθυνση: Φάωνος 1 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2315-112140
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

O σεβασμός στον άνθρωπο ξεκινάει από την γέννηση του

H γέννα είναι η ύστατη μορφή δημιουργίας, κυριολεκτικής και συναισθηματικής.  Είναι η μετάβαση από την ενδομήτρια ζωή, στην πραγματική ζωή. Είναι το πάντρεμα ανάμεσα στην πρώτη μεταφορική μορφή στέγης και στην χειροπιαστή μορφή στέγης.  Η γυναίκα δίνει ζωή, δίνει συναίσθημα, προσφέρει μέσα από την δυναμική της ψυχής και του σώματος της την πρώτη αίσθηση, το πρώτο αποτύπωμα της εισόδου του πλάσματος της στην καινούργια του πραγματικότητα και σηματοδοτεί την  αφετηρία της στον ρόλο της γυναίκας που δίνει ζωή.

Για να ζεις χρειάζεται να αγαπάς

Για να ζεις χρειάζεται να αγαπάς, για να αγαπάς χρειάζεται να νιώθεις.  Η ζωή και η αγάπη είναι δύο δοχεία που ενώνονται γιατί το ένα τρέφει το άλλο. Το ένα συνυπάρχει με το άλλο. Πάνε μαζί συνοδοιπόροι και σύμμαχοι.
Ταξιδεύουν μαζί από την αρχή της ζωής μας από την πρώτη στιγμή που νιώθουμε την ανάγκη να μας αγγίξουν τα χέρια της μαμάς μας και να μας προστατεύει η αγκαλιά του μπαμπά μας.

Η γενναιότητα των πρόωρων μωρών
μητέρα παιδί

Έχει τεράστια σημασία και βαρύτητα  η ενδομήτρια ζωή, ο τοκετός , η νεογέννητη και βρεφική ζωή.
Συνειδητά καταγεγραμμένα δεν είναι, αλλά πριν από την συνείδηση υπάρχει η συναισθηματική καταγραφή που ορίζει την έννοια της ύπαρξης  στον άνθρωπο. Κάθε μορφή ζωής που ξεκινάει και εξελίσσεται πραγματώνεται μέσα σε περιβάλλον. Κάθε περιβάλλον στην ζωή του ανθρώπου, δημιουργείται από το συναίσθημα και πριν το συναίσθημα υπάρχει η Αίσθηση.

Το νεογέννητο και βρέφος
μητέρα, παιδί

Τα νεογέννητα και τα βρέφη έχουν τεράστια ανάγκη από την αγκαλιά. Οι υπέροχοι μικροί άνθρωποι, νιώθουν και συναισθάνονται τα πάντα, γιατί χρειάζεται να επιβιώσουν και να συνηθίσουν την καινούργια τους πραγματικότητα. Η επιβίωση τους πραγματώνεται μέσα από την μητρική μορφή και η μητέρα χρειάζεται να ανταποκρίνεται άμεσα στις ψυχοσωματικές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του μωρού της.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares