Κάποιος είπε στον Osho: Δεν μπορώ, και ποτέ δεν μπορούσα, να εκφράσω τις ανάγκες μου. Τις κουκουλώνω με συμπεριφορές, εκλογικεύσεις και γενικεύσεις. Νιώθω τόσο ψεύτικος όταν προσπαθώ να πω τι αισθάνομαι!

Από τον νου στην καρδιά

Αν ζείτε μόνο μες στο κεφάλι σας, θα νιώθετε αυθεντικός, επειδή το κεφάλι εκφράζεται εύκολα. Όλοι οι τρόποι έκφρασης έχουν επινοηθεί από το κεφάλι, είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μιλάει το κεφάλι. Όταν όμως αρχίζετε να αισθάνεστε κάτι, το πρόβλημα αυτό θα ανακύψει αυτόματα. Θα νιώθετε πως δεν είστε αυθεντικός αλλά ψευτικός, επειδή οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που μπορείτε να εκφράσετε, δεν θα είναι αυτό που αισθάνεστε, και αυτό που αισθάνεστε δεν θα εκφράζεται.

Δεν είναι ψεύτικο - απλώς πρέπει να αναγνωρίσετε το γεγονός ότι τα συναισθήματα δεν μπορούν να εκφραστούν. Κανένα είδος έκφρασης δεν επαρκεί για τα συναισθήματα. Επομένως δεν χρειάζεται να θλίβεστε γι' αυτό, δεν χρειάζεται να σας προκαλεί ανησυχία. Απλώς να θυμάστε ότι τα συναισθήματα δεν γίνεται να εκφραστούν με τον τρόπο που εκφράζονται οι σκέψεις.

Η γλώσσα δημιουργείται από τη σκέψη, για τις σκέψεις, άρα βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με αυτές. Τα συναισθήματα είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. Απλώς να θυμάστε ότι τα συναισθήματα δεν μπορούν να εκφραστούν επαρκώς, και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε γι' αυτό.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είστε αυθεντικός. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια έχετε νιώσει συναισθήματα εξού και το πρόβλημα.

Δε σημαίνει ότι δεν είστε αυθεντικός, απλώς ότι έχετε παραμείνει για πολύ καιρό στο κεφάλι. Για πρώτη φορά η καρδιά ανοίγει, ανοίγει ένας καινούριος κόσμος για τον οποίο δεν έχετε γλώσσα, κι έτσι στον κόσμο αυτό νιώθετε σχεδόν αστοιχείωτος, αδαής.

Συμβαίνει σε όλους, επειδή όλη η γνώση βρίσκεται στο κεφάλι. Όταν η καρδιά σε κάνει να ανοίξεις, νιώθεις ξάφνου αδαής. Τελικά, όμως, η καρδιά θα βρει τον δικό της τρόπο.

Ποτέ δεν θα είναι τόσο επαρκής όσο το κεφάλι, ποτέ τόσο διαυγής, τόσο ικανή όσο το κεφάλι. Ποτέ δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματική, αλλά θα βρει έναν τρόπο.

Έτσι αγαπάς κάποιον -απλώς τον κρατάς από το χέρι, γιατί ό,τι κι αν πεις μοιάζει τόσο ανόητο ώστε τώρα να προσπαθείς να πεις κάτι με τη γλώσσα του σώματος. Ή τον αγκαλιάζεις. «Δεν μπορώ να το πω», λες, «μπορώ μόνο να το ενσαρκώνω»- μια αγκαλιά είναι ένας τρόπος να υπάρχεις.

Ή αλλιώς κλαις και από τα μάτια σου κυλούν δάκρυα. Είσαι τόσο γεμάτος χαρά, που οι λέξεις είναι ανεπαρκείς. 'Η χορεύεις, τραγουδάς ένα τραγούδι... Όλοι αυτοί, όμως, είναι έμμεσοι τρόποι.

Θα έρθουν κάποια στιγμή. Μην ανησυχείτε. Απλώς θα χρειαστεί να μάθετε μια καινούρια γλώσσα, μια και καινούρια γραμματική, μαι καινούρια σημασιολογία. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι' αυτό. Απλώς πρέπει να βυθιστείτε περισσότερο σε αυτό. Το μυαλό θα πει ότι γίνεστε ολοένα και πιο ανόητος. Εσείς, όμως, πρέπει να γίνετε λίγο πιο τρελός! Και η καρδιά θα βρει τον δικό της τρόπο. Είναι εντελώς διαφορετικός από τον τρόπο του κεφαλιού.

Αυτή τη στιγμή η καρδιά σας ανοίγει για πρώτη φορά, άρα θα νιώσετε τη διαφορά αυτή. Το κεφάλι σας έχει αναπτυχθεί, είναι έξυπνο, ικανό. Η καρδιά σας είναι απολύτως καινούρια. Η διαφορά ανάμεσά τους θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι είστε ψεύτικος - δεν είστε!

Πείτε το με το σώμα σας

Απλώς απολαύστε την καρδιά και τα συναισθήματά της.

Ζήστε περισσότερο στο σώμα και πείτε πράγματα με το σώμα, μέσα από ενέργειες.

Και τα μικρά πράγματα είναι τόσο εκφραστικά, έτσι δεν είναι;

Ίσως να μην είστε σε θέση να πείτε κάτι στη γυναίκα σας, αλλά μπορείτε να της δώσετε ένα λουλούδι. Ή είναι απλώς το πώς την κοιτάτε, πώς σας γοητεύει. Η λάμψη στα μάτια της είναι αρκετή. Οι γυναίκες το αντιλαμβάνονται πολύ έντονα αυτό.

Στην πραγματικότητα, αν μιλάτε πάρα πολύ, όλα τα λόγια σας θα είναι σκουπίδια. Η γυναίκα δεν κοιτάει τι λέτε, κοιτάει τι αισθάνεστε. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα: ο άντρας σκέφτεται: «Μιλάω τόσο όμορφα, φέρομαι τόσο γλυκά, λέω τόσο σπουδαία πράγματα», και η γυναίκα απλά δεν ενδιαφέρεται!

Ξέρει πότε μιλάτε διχώς να συμμετέχει η καρδιά σας. Μερικές φορές είστε σιωπηλός και η γυναίκα καταλαβαίνει. Από τον τρόπο που την κοιτάτε ή της κρατάτε το χέρι ή απλώς κάθεστε στη σιωπή δίχως να προσφέρετε μια λέξη, κάποιο μήνυμα μεταφέρεται.

Η γυναίκα εξακολουθεί να είναι διαισθητική. Εξακολουθεί να είναι πιο φυσική, πιο αδάμαστη από τον άντρα.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοητημένο απόσπασμα από το βιβλίο Συναισθηματική Ευδαιμονία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr