Συχνά τον φοβόμαστε τον θυμό. Τι θα λέγατε, όμως, με τη βοήθεια του Γκριζούλη και του Χιονούλη να βοηθούσαμε τα παιδιά μας να μάθουν να τον καταλαβαίνουν και να τον διαχειρίζονται; Για μικρά και μεγάλα παιδιά, λοιπόν... μία ιστορία γεμάτη αγάπη και πρακτικές συμβουλές!

Με αφορμή το παραμύθι που μόλις εκδόθηκε με τίτλο «ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite, μιλήσαμε με τη συγγραφέα και επιστημονική συνεργάτιδα της Πύλης μας Psychology.gr, Ελένη Σολταρίδου. Δείτε τι μας είπε...

Μιλήστε μας λίγο για το παραμύθι

Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης είναι δύο μικρά αρκουδάκια που γυρίζουν από το σχολείο και ο ένας είναι θυμωμένος.. Βλέπουμε λοιπόν μέσα από το βιβλίο την εκδήλωση των συναισθημάτων, τις συμπεριφορές τους, την διαχείριση της μαμάς τους και τους τρόπους που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει το αρκουδάκι που είναι θυμωμένο.

Αποκτήστε το βιβλίο ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να γράψετε ένα παραμύθι για το θυμό;

Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τον φοβόμαστε τον θυμό και προσπαθούμε να αποφύγουμε τη διαχείρισή του. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που το θεωρούμε ένοχο για πολλές συμπεριφορές.

Τι πιο ωραίο λοιπόν να υπάρχει ένα βιβλίο που να μας βοηθήσει να απενοχοποιήσουμε το θυμό και να μας προτείνει μικρές πρακτικές συμβουλές; Όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολο με τη χρήση των εικόνων, που μπορούν να κατανοήσουν ακόμα πιο εύκολα τα παιδιά.

Τι προκαλεί το θυμό μας;

Νομίζω ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες. Σημασία έχει όμως να εντοπίσουμε ποια είναι η πραγματική αιτία και ποια η αφορμή εκδήλωσής του.

Για παράδειγμα σε ένα παιδί η αφορμή θα μπορούσε να είναι η αλλαγή των ωραρίων του, η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις, το διάβασμα.

Η αιτία θα μπορούσε να είναι η σκέψη του ότι νιώθει δεσμευμένο ή παγιδευμένο μέσα στις υποχρεώσεις του και δεν μπορεί να ξεφύγει. Επίσης θα μπορούσε να είναι πιθανοί καυγάδες μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, ένα διαζύγιο, ένα πένθος, ο ερχομός ενός αδελφού.

Στους ενήλικες τι προκαλεί συνήθως θυμό;

Νομίζω ότι θα πρέπει πάλι να εστιάσουμε στις αιτίες και στις αφορμές.

Η αφορμή θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο γεγονός και η πραγματική αιτία η χαμηλή μας αυτό-εικόνα, η σκέψη μας ότι κάποιος μας κοροϊδεύει, η καταπίεση και τα απωθημένα μας, πράγματα που δεν τολμήσαμε ποτέ να εκδηλώσουμε και να εκτονώσουμε..

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία για εσάς για τη διαχείριση ενός θυμωμένου παιδιού;

Η αλήθεια είναι ότι είτε αναφερόμαστε σε ένα παιδί είτε σε έναν ενήλικα, νομίζω ότι υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να τα έχουμε πάντα υπόψη μας..

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να χάσει την ψυχραιμία του και να εμπλακεί συναισθηματικά στο χάος του ανθρώπου που είναι θυμωμένος, θα πρέπει να έχουμε πάντα καλή βλεμματική επαφή και να του δώσουμε χρόνο για να μπορέσει να διαχειριστεί και εκείνος τον θυμό του.

Ένα παραμύθι λοιπόν για μικρά και μεγάλα παιδιά, που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το θυμό;

Ακριβώς.. Ένα παραμύθι που πριν το διαβάσουμε στα παιδιά μας, πρέπει να το διαβάσουμε εμείς, και ίσως περισσότερες από μία φορές. Να το καταλάβουμε δηλαδή, να νιώσουμε τα βαθύτερα νοήματα που θέλει να μας δώσει ο κάθε συγγραφέας.

Και ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ακόμα και ένα παραμύθι μπορεί να βοηθήσει τον κάθε ενήλικα να μάθει νέα πράγματα ή να τα δει από μία άλλη οπτική.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr