Πόσο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να περνάει από τη μία μέρα στην άλλη αυτόματα; Ξαφνικά τη μια στιγμή είναι Δευτέρα, παίρνεις μια ανάσα και έχει έρθει η Παρασκευή.

Ίσως αισθάνεσαι ότι δεν πολυέχει σημασία αν τις εργάσιμες μέρες είσαι λίγο στον αυτόματο… και το γυμναστήριο σου πηγαίνεις και ψιλόπροσέχεις τη διατροφή σου ίσως σκέφτεσαι «Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;»

Δεν αρκεί απλώς να φροντίσουμε τη διατροφή μας, και τη φυσική μας κατάσταση. Μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας αλλά δεν την ορίζουν απαραίτητα.

Το να είσαι παρόν στην καθημερινότητα σου και να την απολαμβάνεις ίσως παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο.

Και όλα όσα πιστεύεις ότι δεν θα γίνουν αν σου αφιερώσεις λίγο χρόνο, θα γίνουν με τον καιρό γιατί όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στον εαυτό σου, τόσο πιο παραγωγικός θα γίνεις και τόσο περισσότερο θα απολαμβάνεις τη στιγμή.

Και τελικά αυτό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας.

Η διάρκεια ζωής και υγείας είναι πολύ πιο εύπλαστες από ό,τι πιστεύουμε. Δεν εξαρτώνται μόνο από όσα μπορεί να κάνει η επιστήμη για μας.

outlive dioptraΣτα τριάντα πέντε του ο ειδικός της μακροζωίας Dr. Peter Attia ήταν κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων που είχε διασχίσει θαλάσσια περάσματα όπως το Κανάλι της Καταλίνα.

Όμως εντελώς ανέλπιστα θα διαπίστωνε ότι δεν είναι υγιής και ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα από καρδιοπάθεια.

Η εμπειρία αυτή τον έκανε να αναζητήσει τα μυστικά της μακροζωίας: πώς και γιατί πεθαίνουμε και πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε τις χρόνιες παθήσεις που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, η νόσος του Alzheimer και ο διαβήτης τύπου 2.

Παρά τις επιτυχίες της η συμβατική ιατρική δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο στην καταπολέμηση των ασθενειών της γήρανσης.

Συχνά οι θεραπευτικές παρεμβάσεις γίνονται πολύ αργά για να έχουν αποτέλεσμα, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής εις βάρος της διάρκειας υγείας, δηλαδή της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Ο Dr. Attia πιστεύει ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτό το παρωχημένο πλαίσιο εργασίας με μία εξατομικευμένη, προ-ενεργή στρατηγική μακροζωίας όπου ενεργούμε τώρα, αντί να περιμένουμε την εμφάνιση των παθήσεων.

Δεν πρόκειται για «biohacking», αλλά για μία στρατηγική, επιστημονική προσέγγιση στην επέκταση της διάρκειας ζωής που ταυτόχρονα βελτιώνει τη σωματική, γνωστική και συναισθηματική υγεία.

Μαζί με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Bill Gifford δημιούργησαν έναν καινοτόμο οδηγό που θα μας βοηθήσει να μάθουμε πώς να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα για την υγεία ώστε να δημιουργήσουμε το καλύτερο πλάνο μακροζωίας που μας ταιριάζει.

Οι συγγραφείς δεν περιορίζονται στα επιστημονικά δεδομένα. Ο Dr. Attia προσθέτει τη συναισθηματική, ψυχική και διανοητική υγεία στην εστίασή του, ώστε να αξίζει να ζήσει κανείς τη μακριά ζωή που υπόσχεται

Η μοίρα μας δεν είναι πέτρινη.

Με τον σωστό οδικό χάρτη, μπορούμε να σχεδιάσουμε διαφορετική διαδρομή για τη ζωή μας, μια διαδρομή που μας επιτρέπει να επιβιώσουμε περισσότερο από τα γονίδιά μας και να κάνουμε κάθε δεκαετία καλύτερη από την προηγούμενη.

Το βιβλίο Outlive κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr