Ψυχοθεραπεία

Με ρώτησε κάποιος που ήταν πάντα νέος –ήθελε βλέπεις να είναι συνέχεια μαθητής- «Τι είναι ψυχοθεραπεία;», του είπα: «Εγώ δεν ξέρω… Ρώτησα όμως κάποτε τον σοφό δάσκαλο, που δεν έχει όνομα, κι εκείνος ταπεινά μου είπε»: Να σου πω πρώτα ποια είναι η ψεύτικη ψυχοθεραπεία.

Είναι αυτή που βιάζεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που ακόμα δεν τέθηκαν. Επειδή φοβάται την μήτρα της ζωής, ντύθηκε το πέπλο της επιστήμης για να κρατά ανώριμα το σκήπτρο της γνώσης.

Είναι αυτή που φοβάται την ψυχή, γι αυτό καμώνεται πως την ξέρει. Που ακόμα δεν γνώρισε τον άνθρωπο ούτε το πρόβλημα. Γι αυτό μαγειρεύει λύσεις σε λάθος προβλήματα.

Είναι αυτή η ψυχοθεραπεία που επειδή φοβάται τη σκιά την έντυσε με φως της … ΔΕΗ. Είναι μια έφηβη που καμώνεται την ώριμη χήρα. Μια σπίθα που αυτοονομάστηκε πυρκαγιά, και βιάζεται να κάψει την Αλήθεια.

Υπάρχει αληθινή ψυχοθεραπεία;

Ναι. Είναι η επανεκπαίδευση στο άσκοπο και το τυχαίο που εγκυμονεί το ενυπάρχον νόημα. Το κρυμμένο στην σιωπή που ακόμα αντέχει τον εαυτό της. Είναι ένας έρωτας που καλλιεργείται σκόπιμα ανάμεσα σε δυο που γνωρίζονται από παλιά. Που ζητάνε να μαθητεύσουν σε ένα παιχνίδι με κανόνες, αλλά δίχως όρια, κανονικότητα και προβλέψεις.
Ανάμεσα σε δυο στον πυρήνα τους θηλυκές υπάρξεις που δεν βιάζονται, αλλά ελπίζουν να εγκυμονήσουν μια ανατροπή.

Είναι το συμβόλαιο ανάκτησης ενός άγνωστου εαυτού από κάποιον που δεν ξέρει και φοβάται να μάθει. Είναι ένα ταξίδι, που ενώ ξεκιναει απ΄την συνήθεια, σκοπεύει στην Αλήθεια.
Είναι μια πομπή από νεκρούς που ακόμα μένουν άταφοι, που ακόμα τα φέρετρα δεν γράφουν τα ονόματά τους. Που ζητούν, μετά από σαρανταήμερο θρήνο, ν’ αναστηθούν.
Είναι ο χορός με προσφιλή τέρατα που, αν καταδεχτείς να τα χορέψεις, γίνονται παιδιά και σου λένε τα μυστικά της ζωής.
Είναι μια ρουλέτα με πολύχρωμες μάρκες. Που αν και ακόμα δεν ξέρεις το ποσό που η καθεμιά τους συμβολίζει, όμως ζητάς επίμονα να τις κερδίσεις για να τις εξαργυρώσεις.
Είναι το φλερτ με μια μεγάλη έλλειψη που υπόσχεται την πληρότητα.

Είναι το ερωτικό παιχνίδι μιας νυχτόβιας πεταλούδας γύρω από μια σπίθα που ελπίζει να γίνει φλόγα, όχι για να την κάψει μα για να την μεταμορφώσει σε αυτό που ακόμα δεν φαντάστηκε πως επιθυμεί να γίνει.
Είναι το τίποτα που εμπεριέχοντας τον εαυτό του δεν βιάζεται να γίνει κάτι.

Είναι η υπόσχεση της ελπίδας που αναδύεται όταν οι λέξεις βρουν την σωστή τους θέση μέσα στην πρόταση.

Είναι ένα παλιό σπασμένο φανάρι που ο διαβάτης δεν βιάζεται να φτιάξει. Του είναι αρκετό που το φως του καίει φωτίζοντας τα βήματά του στο σκοτεινό μονοπάτι ως την επόμενη στροφή του δρόμου.
Είναι η σύναψη της πιο σοβαρής σχέσης. Με μια δίψα που, αν και ποτέ δεν τελειώνει, ξεδιψά τον διψασμένο πριν ακόμα βρεθεί η πηγή.
Είναι η πορεία προς την επίγνωση μιας μεγάλης φτώχειας που λαμπρύνει μόνο εκείνους που ήσαν πάντα πλούσιοι.

Συγγραφή Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης - Ψυχολόγος

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. O Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο δρόμος της καρδιάς. Από την ψυχολογία του κόσμου στην θεραπεία του εαυτού
ψυχολογία αυθεντικότητα

Παρατηρώ πως η πλειοψηφία αυτών που παρακολουθούν σεμινάρια ψυχολογίας, διαβάζουν εκλαϊκευμένα βιβλία για την ψυχοθεραπεία, και διάκεινται ευνοϊκά προς τα σύγχρονα ρεύματα της ψυχοπνευματικής αναζήτησης, υποσυνείδητα ψάχνουν να ακούσουν:

Αντιμεταβίβαση στην Ψυχοθεραπεία
Αντιμεταβίβαση στην Ψυχοθεραπεία

Στην αρχή της καριέρας μου ως ψυχοθεραπευτής, κάθε φορά που συνέβαινε να νιώθω έντονα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. οργή, εχθρότητα, απέχθεια, απαξίωση, κλπ.) για έναν θεραπευόμενο μου, έτεινα να σκεφθώ πως είμαι κακός κι ανάξιος ψυχοθεραπευτής.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Freud, οι ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις ενός ψυχοθεραπευτή προς τους ασθενείς του συνιστούσαν ένδειξη της ατελούς του αυτογνωσίας και της ανικανότητας του να διατηρήσει μια συναισθηματικά ατάραχη, ιατρική στάση απέναντι στο άλλο άτομο.

Μια ιστορία αναπλαισίωσης: Ευγνωμονώντας τον δήμιο του έρωτα
ψυχοθεραπεία αναπλαισίωση

Από την θέση του θεραπευόμενου, πριν πολλά χρόνια, περιέγραφα στον ψυχοθεραπευτή μου αυτό που τότε βίωνα ως βαθιά πληγή μου. Την πληγή που εκείνη η γυναίκα είχε αναζωπυρώσει μέσα μου αθετώντας την υπόσχεσή της απέναντί μου. Πως δηλαδή θα ναι το ίδιο ερωτευμένη όπως ήταν και στην αρχή της σχέσης μας.

Ψυχοθεραπεία: Ψυχικό Τραύμα και επανασύνδεση με τα συναισθήματα και το σώμα
Ψυχοθεραπεία Ψυχικό Τραύμα

Ζήτησα από τα μέλη ψυχοθεραπευτικών ομάδων να ανακαλέσουν μνήμες τους. Συγκεκριμένα, εμπειρίες τους κατά τις οποίες ένιωθαν πάρα πολύ ζωντανοί, σε μεγάλη επαφή με το σώμα και τα συναισθήματα τους. Σε γεμάτη επαφή με τις αισθήσεις τους. Κατόπιν τους ζήτησα να μιλήσει ο ένας στον άλλον για τις εμπειρίες τους αυτές, και ο καθένας, από την θέση του ακροατή, να παρατηρήσει πως βίωνε ο ίδιος το σώμα του κατά την διάρκεια της αφήγησης του άλλου.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares