κακία

Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι, με αρκετές υποχρεώσεις. Άγχη και καταστάσεις, στα οποία αφιερώνουμε αρκετές φορές χρόνο, με σκοπό να τα μηδενίσουμε. Ο καθένας μας, όμως, περιτριγυρίζεται απο μία μερίδα ανθρώπων. Ο περίγυρος αυτός  αποτελείται απο άτομα που ανήκουν στο εργασιακό μας περιβάλλον είτε σε κάποιο πιο άμεσο πλαίσιο, εκείνο δηλαδή της οικογένειας είτε της παρέας.

Ο λογος που επιλέγουμε να κάνουμε παρέα με άτομα που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα

Συνήθως, επιλέγουμε να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, με άτομα τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε άνετα και μας δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Όπως προανέφερα, τη σύγχρονη ζωή την χαρακτηρίζεί η εργασία αλλά και το άγχος και η ανάγκη για επιτυχία, τα οποία είναι επακόλουθά της. Έτσι λοιπόν, είναι λογικό, να έχουμε την ανάγκη, να σχεδιάζουμε και να ζούμε μια καθημερινότητα, αποστασιοποιημένοι απο άτομα που μας γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα και μας εμποδίζουν να απολαύσουμε μικρές στιγμές. 

Τί εννοούμε με τον όρο αρνητικά συναισθήματα;

Ως αρνητικά, χαρακτηρίζουμε όλα εκείνα τα συναισθήματα, τα οποία διαταράσσουν την ψυχική μας ηρεμία. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι στενοχώρια, πίεση, ματαίωση, αν κάτι το οποίο που περιμένουμε, τελικά δε συμβεί. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κακία ή ακόμα και ο φθόνος. Σταδιακά, μας αλλοιώνουν ως προσωπικότητες και μας δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο βάρος, καθώς νιώθουμε πως ακόμα και ο ιδίος μας ο εαυτός και τα ιδανικά μας πλήτονται.

 Πώς δημιουργούνται μέσα μας τα αρνητικά συναισθήματα και ποιοί είναι εκείνοι που τα πυροδοτούν 

Η αρχή ενός αρνητικού συναισθήματος, μπορεί να συνδεθεί άμεσα με σχόλια που μπορούμε να δεχτούμε απο κάποιο άτομο με το οποίο σχετιζόμαστε είτε επαγγελματικά είτε φιλικά/ ερωτικά. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε, πως η μορφή του σχολίου ή της παρατήρησης είναι αρνητικού περιεχομένου, το οποίο θίγει τον αποδέκτη του. Ένα αρνητικό σχόλιο, μπορεί να στιγματίσει τον παραλήπτη και να τον οδηγήσει σε αλλαγή στάσεις απέναντι στους άλλους αλλά κυρίως απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ένα σχόλιο για την εμφάνιση,συμπεριφορά ή ακόμα και για τις σεξουαλικές προτιμήσεις καποιου τον οδήγησε σε βαθιά στενοχώρια. Σε ακραίες περιπτώσεις, που οφείλονται  και σε κάποια ψυχική νόσο, έχουμε ακούσει για πληθώρα αυτοκτονιών. Άλλες φορές είναι πιθανό, εκείνοι που τα δέχονται  να αντιδράσουν υιοθετώντας και οι ίδιοι τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι το σημείο, όπου αρχίζει κάποιος να "χάνει" τον εαυτό του και ουσιαστικά να στρέφεται εναντίον του.

Υποκινητές τέτοιων σχολίων, είναι άτομα τα οποία έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Είναι δυνατό να γίνεται κάποιο είδος προβολής, δηλαδή, στοιχεία τα οποία μας ενοχλούν στον εαυτό μας, να στρέφονται εναντίον του "διπλανού" μας. Ακόμα, η ζήλια προς το πρόσωπο κάποιου είναι πιθανό να "βοηθήσει" στο να του φερθεί άσχημα.

Πώς μας επηρεάζουν τα αρνητικά σχόλια και γενικά οι αρνητικές συμπεριφορές στη ζωή μας

Οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο, ανεξαρτήτως της βαρύτητας του, είναι "τροφή" για ο,τιδήποτε κρύβεται στο ασυνείδητό μας. Είναι πιθανό, λοιπόν, η συσσώρευση μη θετικών συναισθημάτων να δημιουργήσει μέσα μας ένα ηφαίστειο, το οποίο κάποια στιγμή θα εκραγεί. Πολλοί άνθρωποι είναι εκείνοι που κλείνονται στον εαυτό τους ή αρχίζουν να κρύβουν πράγματα για τη ζωή τους ενώ για άλλους, σε ελάχιστες περιπτώσεις, τα αρνητικά σχόλια λειτουργούν υπερ τους,αφού μέσα απ αυτά προσπαθούν αν γίνουν καλύτεροι. 

Θέστε τα όριά σας: Τα όρια είναι για ακόμα μία φορά το κλειδί. Εμείς οι ίδιοι ορίζουμε την τύχη μας και τον τρόπο με τον οποίο θα μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Κάποιοι υιοθετούν το ρόλο του θύματος και δέχονται παθητικά ο,τι τους λένε ενώ άλλοι αντιδρούν και εκδηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους.

Κλείνοντας, αναφορικά με τους "αρνητικούς" ανθρώπους, θεωρώ, πως η κακία δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε μέσα μας, αλλά κάτι το οποίο καλλιεργείται μέσα απο την απάθεια και τη δεκτικότητα που έχουμε μέσα μας. Ίσως, απο την ανάγκη μας να μη μαλώνουμε και να είμαστε ήρεμοι.  

Συγγραφή Άρθρου

Καλλιόπη Βούρου

kalliopi vourouΕξωτερική συνεργάτιδα - Αρθρογράφος του Psychology.gr
Απόφοιτη του τομέα Ψυχολογίας του τμήματος Φ.Π.Ψ.

Ασκούμενη στο κέντρο: Άερτον.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς η φιλία επηρεάζει την ψυχολογία μας
φιλία

Η φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό για τη ζωή του ανθρώπου κομμάτι. Ο φίλος, αποτελεί ελεύθερη επιλογή του ατόμου, επιλογή που γίνεται με βάση κοινά τους χαρακτηριστικά. Όμως, ένας φίλος, δεν είναι απλά μια μονάδα που προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση μέσα από εξόδους. Οι ιδιότητές του, είναι πολλές περισσότερες, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχει ο διαχωρισμός, ανάμεσα σε έναν καλό κι έναν κακό φίλο. 

Όρια και γιατί δυσκολευόμαστε να τα θέσουμε
όρια, σχέσεις

Δεν  είναι  λίγες  οι φορές που στην καθημερινότητά μας αισθανόμαστε πιεσμένοι. Γρήγοροι ρυθμοί ζωής, διαπροσωπικές επαφές είτε στο επίπεδο της εργασίας είτε σε φιλικό-οικογενειακό πλαίσιο, είναι δυνατό να μας επηρεάσουν συναισθηματικά. Υψηλά επίπεδα άγχους, εκνευρισμός, δυσφορία είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε τι μας κάνει μη λειτουργικούς.

Δια-διχτυακή Πραγματικότητα και πώς επηρεάζει τον ψυχικό μας κόσμο. (Μέρος B)
κοινωνικά δίκτυα

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μας, ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία διαδικτυακών σχέσεων. Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, έρχονται σε επαφή μέσα από διάφορα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργούν επαφές και χτίζουν ένα είδος "δεσμού". Τι συμβαίνει, όμως, με όσους ήδη γνωρίζονται; Συντηρούν και βελτιώνουν την ήδη υπάρχουσα σχέση τους ή τελικά παγιδεύονται σε μια απρόσωπη επαφή;

Δια-διχτυακή Πραγματικότητα και πώς επηρεάζει τον ψυχικό μας κόσμο. (Μέρος Α)
μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αδιαμφισβήτητο θεωρείται το γεγονός  πως  ζούμε σε μια εποχή, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Υπάρχουν τουλάχιστον εφτά  "σελίδες" μέσω  των οποίων μπορείς να αναπτύξεις  ένα είδος  διαπροσωπικών σχέσεων  ή να θεωρείς πως "συντηρείς" τις ήδη υπάρχουσες  φιλίες  ή ερωτικούς δεσμούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares