ψυχοθεραπεία

Πολλές φορές η σκέψη μιας μελλοντικής επίσκεψης σε ένα ψυχοθεραπευτή συνοδεύεται κι από το συνηθισμένο ερώτημα - απάντηση «μα γιατί να πάω σε ψυχοθεραπευτή; δεν είμαι τρελός». Ωστόσο, στις μέρες μας τέτοιους είδους στερεοτυπικές αντιλήψεις ταλανίζουν ένα αρκετά μικρότερο μέρος του πληθυσμού σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αποφεύγοντας τη ψυχοθεραπεία κάποιος εξαιτίας αυτών μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον εαυτό του.

Ψυχοθεραπεία και φόβος κοινωνικού στιγματισμού

Έτσι, μολονότι πλέον η ψυχοθεραπεία αποδεδειγμένα συνιστά μια μέθοδο άκρως αποτελεσματική και κατά γενική ομολογία αποδεκτή, ένας μικρός αριθμός ατόμων εμμένει σε παρωχημένες αντιλήψει, θεωρώντας τη ψυχοθεραπεία ταμπού. Συγκεκριμένα, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους διατηρούν την αγωνία ορισμένων χαρακτηρισμών, όπως για παράδειγμα του «τρελού», και το φόβο ενός ενδεχόμενου στιγματισμού, μένοντας μακριά από το ψυχοθεραπευτή. Εντούτοις, τα άτομα εκείνα που αποφασίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να επισκεφθούν κάποιο ψυχοθεραπευτή είναι, συνήθως, άτομα με αναζητήσεις και με την επιθυμία να βελτιώσουν τον εαυτό τους.

Τί ορίζεται ως ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία, ούτως η άλλως, δε συνιστά μέθοδο αποκλειστικά για σοβαρά προβλήματα, απεναντίας αφορά και εκείνους που επιθυμούν να εξερευνήσουν τον εαυτό τους βαθύτερα. Πιο συγκεκριμένα, ψυχοθεραπεία καλείται εκείνη η θεραπεία μέσω της οποίας ένας άνθρωπος με ψυχολογικής ή συναισθηματικής φύσεως προβλήματα συνομιλεί με ένα άλλο άτομο. Αυτό το άλλο άτομο συνήθως είναι κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας με σπουδές στην ψυχοθεραπεία. Μέσω αυτής της διαδικασίας, όταν βέβαια είναι αυτή επιτυχημένη, ο θεραπευόμενος βιώνει μια σειρά θετικών αλλαγών περιορίζοντας ή επιλύοντας ολοκληρωτικά την οποιαδήποτε προβληματική συμπεριφορά, πάθηση ή το σύνολο των συναισθημάτων που τον βασανίζει. Όταν, λοιπόν, ένας άνθρωπος αισθάνεται πως υπάρχει κάτι που τον βασανίζει ή τον ενοχλεί- και μάλιστα κάτι το οποίο δε δύναται να λύσει μόνος του- και όταν θεωρεί πως υπάρχει ένα μεγάλο ή μικρό μέρος του εαυτού του που δεν το έχει ανακαλύψει και θέλει να το διαχειριστεί, τότε μια αποτελεσματική και ακίνδυνη μέθοδος που μπορεί να ακολουθήσει και να εμπιστευτεί είναι η ψυχοθεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί, πως κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η εμπειρία του ακόμα πιο διαφορετική. Ως εκ τούτου, αναζητά και κάτι διαφορετικό από τη ψυχοθεραπεία, διότι ενδέχεται να αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, τη διαχείριση των συναισθημάτων, τη θλίψη, κάποια φοβία, ορισμένα θέματα που αφορούν την εκτίμηση του εαυτού του θεραπευόμενου ή ακόμα και συμπεριφορές όπως η απραγία και η θυματοποίηση.

Δεν αρκεί η ψυχοθεραπεία με το συγγενή ή το φίλο μας

Συμπληρωματικά, μια επίσης σύγχρονη τάση είναι εκείνη, σύμφωνα με την οποία πολλοί, για να αποφύγουν ίσως μια επίσκεψη σε κάποιον ψυχοθεραπευτή, θεωρούν ότι μπορούν να αντλήσουν παρόμοια βοήθεια από κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο. Αναμφίβολα, μπορούν να βοηθηθούν από ένα τέτοιο πρόσωπο, αλλά μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Κανένας φίλος ή συγγενής δεν είναι σε θέση να τελέσει χρέη επαγγελματία ψυχοθεραπευτή κι αυτή είναι μια αλήθεια που κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει. Ακόμα και όταν δε συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος για την επίσκεψη ενός ανθρώπου σε ψυχοθεραπευτή, όπως τονίστηκε παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει η ψυχοθεραπεία και ως μέσω πρόληψης. Τα πρόσωπα που συναποτελούν το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις λύσεις που είναι απαραίτητες, διότι πέραν της υποκειμενικής και προσωπικής αντίληψης του καθενός λόγω της σχέσης μεταξύ των ατόμων, υφίσταται και η επαγγελματική ανεπάρκεια. Τουτέστιν, οι λύσεις που προσφέρονται από το φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο διαμορφώνονται βάσει αυτής της σχέσης και υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψουν μια κατάσταση έτι περισσότερο.

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται και συμπληρώνει, διότι βοηθάει και στηρίζει το άτομο εκεί που δεν μπορούν οι φίλοι του. Άρα, το μόνο ίσως απαραίτητο είναι να βρεθεί το άτομο στον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή και να διαπιστώσει βιωματικά όλα όσα μπορεί η ψυχοθεραπεία να προσφέρει και κυρίως έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Συγγραφή Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

 Ψυχοθεραπευτής με εξειδίκευση στην Ιατρική Ψυχολογία ΕΚΠΑ ,στη συνθετική συμβουλευτική ψυχικής υγείας, στη Βιοθυμικη Ψυχοθεραπεία και στην Κλινική Υπνοθεραπεία. Εισηγητής βιωματικών εργαστηρίων-σεμιναρίων.

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κλινική Υπνοθεραπεία και Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία
κλινική υπνοθεραπεία, βιοθυμική Ψυχοθεραπεία

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί αρχικά, πως όταν γίνεται λόγος για την «Κλινική Υπνοθεραπεία», οποιοσδήποτε παραλληλισμός αυτής με την παραψυχολογία, την αστρολογία, τη μαγεία ή ακόμα και με μυστήρια παραθρησκευτικού περιεχομένου απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. 

Τοξικές σχέσεις
τοξικές σχέσεις

Είναι γνωστές οι συνέπειες της συναναστροφής με ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από ένα συνεχή αρνητισμό, που γκρινιάζουν για το παραμικρό γύρω τους, που παραμένουν οργισμένοι για μεγάλα διαστήματα και, κυρίως, που δεν έχουν σχεδόν ποτέ να πουν μια καλή κουβέντα για τον κόσμο γύρω τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :