ψυχοθεραπεία

Πολλές φορές η σκέψη μιας μελλοντικής επίσκεψης σε ένα ψυχοθεραπευτή συνοδεύεται κι από το συνηθισμένο ερώτημα - απάντηση «μα γιατί να πάω σε ψυχοθεραπευτή; δεν είμαι τρελός». Ωστόσο, στις μέρες μας τέτοιους είδους στερεοτυπικές αντιλήψεις ταλανίζουν ένα αρκετά μικρότερο μέρος του πληθυσμού σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αποφεύγοντας τη ψυχοθεραπεία κάποιος εξαιτίας αυτών μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον εαυτό του.

Ψυχοθεραπεία και φόβος κοινωνικού στιγματισμού

Έτσι, μολονότι πλέον η ψυχοθεραπεία αποδεδειγμένα συνιστά μια μέθοδο άκρως αποτελεσματική και κατά γενική ομολογία αποδεκτή, ένας μικρός αριθμός ατόμων εμμένει σε παρωχημένες αντιλήψει, θεωρώντας τη ψυχοθεραπεία ταμπού. Συγκεκριμένα, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους διατηρούν την αγωνία ορισμένων χαρακτηρισμών, όπως για παράδειγμα του «τρελού», και το φόβο ενός ενδεχόμενου στιγματισμού, μένοντας μακριά από το ψυχοθεραπευτή. Εντούτοις, τα άτομα εκείνα που αποφασίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να επισκεφθούν κάποιο ψυχοθεραπευτή είναι, συνήθως, άτομα με αναζητήσεις και με την επιθυμία να βελτιώσουν τον εαυτό τους.

Τί ορίζεται ως ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία, ούτως η άλλως, δε συνιστά μέθοδο αποκλειστικά για σοβαρά προβλήματα, απεναντίας αφορά και εκείνους που επιθυμούν να εξερευνήσουν τον εαυτό τους βαθύτερα. Πιο συγκεκριμένα, ψυχοθεραπεία καλείται εκείνη η θεραπεία μέσω της οποίας ένας άνθρωπος με ψυχολογικής ή συναισθηματικής φύσεως προβλήματα συνομιλεί με ένα άλλο άτομο. Αυτό το άλλο άτομο συνήθως είναι κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας με σπουδές στην ψυχοθεραπεία. Μέσω αυτής της διαδικασίας, όταν βέβαια είναι αυτή επιτυχημένη, ο θεραπευόμενος βιώνει μια σειρά θετικών αλλαγών περιορίζοντας ή επιλύοντας ολοκληρωτικά την οποιαδήποτε προβληματική συμπεριφορά, πάθηση ή το σύνολο των συναισθημάτων που τον βασανίζει. Όταν, λοιπόν, ένας άνθρωπος αισθάνεται πως υπάρχει κάτι που τον βασανίζει ή τον ενοχλεί- και μάλιστα κάτι το οποίο δε δύναται να λύσει μόνος του- και όταν θεωρεί πως υπάρχει ένα μεγάλο ή μικρό μέρος του εαυτού του που δεν το έχει ανακαλύψει και θέλει να το διαχειριστεί, τότε μια αποτελεσματική και ακίνδυνη μέθοδος που μπορεί να ακολουθήσει και να εμπιστευτεί είναι η ψυχοθεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί, πως κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η εμπειρία του ακόμα πιο διαφορετική. Ως εκ τούτου, αναζητά και κάτι διαφορετικό από τη ψυχοθεραπεία, διότι ενδέχεται να αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, τη διαχείριση των συναισθημάτων, τη θλίψη, κάποια φοβία, ορισμένα θέματα που αφορούν την εκτίμηση του εαυτού του θεραπευόμενου ή ακόμα και συμπεριφορές όπως η απραγία και η θυματοποίηση.

Δεν αρκεί η ψυχοθεραπεία με το συγγενή ή το φίλο μας

Συμπληρωματικά, μια επίσης σύγχρονη τάση είναι εκείνη, σύμφωνα με την οποία πολλοί, για να αποφύγουν ίσως μια επίσκεψη σε κάποιον ψυχοθεραπευτή, θεωρούν ότι μπορούν να αντλήσουν παρόμοια βοήθεια από κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο. Αναμφίβολα, μπορούν να βοηθηθούν από ένα τέτοιο πρόσωπο, αλλά μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Κανένας φίλος ή συγγενής δεν είναι σε θέση να τελέσει χρέη επαγγελματία ψυχοθεραπευτή κι αυτή είναι μια αλήθεια που κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει. Ακόμα και όταν δε συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος για την επίσκεψη ενός ανθρώπου σε ψυχοθεραπευτή, όπως τονίστηκε παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει η ψυχοθεραπεία και ως μέσω πρόληψης. Τα πρόσωπα που συναποτελούν το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις λύσεις που είναι απαραίτητες, διότι πέραν της υποκειμενικής και προσωπικής αντίληψης του καθενός λόγω της σχέσης μεταξύ των ατόμων, υφίσταται και η επαγγελματική ανεπάρκεια. Τουτέστιν, οι λύσεις που προσφέρονται από το φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο διαμορφώνονται βάσει αυτής της σχέσης και υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψουν μια κατάσταση έτι περισσότερο.

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται και συμπληρώνει, διότι βοηθάει και στηρίζει το άτομο εκεί που δεν μπορούν οι φίλοι του. Άρα, το μόνο ίσως απαραίτητο είναι να βρεθεί το άτομο στον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή και να διαπιστώσει βιωματικά όλα όσα μπορεί η ψυχοθεραπεία να προσφέρει και κυρίως έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Συγγραφή Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εξειδ. Ιατρική Ψυχολογία Ε.Κ.Π.Α., Συνθετική συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία, Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Υπνοθεραπεία. Μελος Ε.Ε.Σ, E.A.C., I.A.R.P.P.,GHSC

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το άγχος για το διάβασμα: πανελλήνιες & εξεταστική
πανελλήνιες εξεταστική άγχος

Οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι περίοδοι εξεταστικής, για τους μαθητές και τους φοιτητές αντίστοιχα, είναι χρονικά διαστήματα στα οποία φαίνεται πως κυριαρχεί το άγχος, η αγωνία, το stress και γενικώς πολλά ανεπιθύμητα συναισθήματα, ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερα νευραλγικής περιόδου, κατά την οποία ο άνθρωπος καλείται να φτάσει στην επιτυχία.

Σύγχρονες καταστάσεις και ψυχική υγεία - Covid-19
ψυχική υγεία

Το τελευταίο διάστημα, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ανησυχία των πολιτών παγκοσμίως έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Οι ταχύτατες εξελίξεις και τα κοινωνικά περιθώρια που καθημερινά στενεύουν, λόγω του γνωστού κορωνοϊού, είναι δύσκολο να αφήσουν κάποιον αδιάφορο. Είναι, λογικό επόμενο τόσο το άγχος όσο και η αγωνία, λοιπόν, να «κυριαρχούν» στις ζωές όλων αυτή την περίοδο, αν και σχετικά με αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, φέρουμε κυρίως εμείς οι ίδιο την ευθύνη.

Σεξουαλικές διαταραχές: μέρος 2ο
σεξουαλικές διαταραχές

Σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν στο Α’ μέρος της ενότητας άρθρων για τις σεξουαλικές διαταραχές, όσον αφορά τη γυναικεία φύση, δεν πρέπει να λησμονηθούν οι περιπτώσεις του Κολεόσπασμου. Ειδικότερα, σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία αφορά, επί της ουσίας, την εξοικείωση της γυναίκας και του συντρόφου της αναφορικά με το πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλα, ώστε να διασταλεί σιγά σιγά η είσοδος στην περιοχή του κόλπου και ύστερα να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σταδιακά μεγαλύτερου διαμετρήματος κηρία.

Σεξουαλικές διαταραχές
σεξουαλικές διαταραχές

Είναι κοινώς αποδεκτό στις μέρες μας ότι η σεξουαλική ένωση μεταξύ δύο συντρόφων, δηλαδή η ερωτική πράξη, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ενώσεις για το ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι φυσικά φέρει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σεξουαλική ζωή και ουσιαστικά καλείται να βρει ή και να δημιουργήσει τους τρόπους εκείνους που και οι δύο σύντροφοι θα απολαμβάνουν αυτές τις στιγμές.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares