ψυχοθεραπεία

Πολλές φορές η σκέψη μιας μελλοντικής επίσκεψης σε ένα ψυχοθεραπευτή συνοδεύεται κι από το συνηθισμένο ερώτημα - απάντηση «μα γιατί να πάω σε ψυχοθεραπευτή; δεν είμαι τρελός». Ωστόσο, στις μέρες μας τέτοιους είδους στερεοτυπικές αντιλήψεις ταλανίζουν ένα αρκετά μικρότερο μέρος του πληθυσμού σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αποφεύγοντας τη ψυχοθεραπεία κάποιος εξαιτίας αυτών μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον εαυτό του.

Ψυχοθεραπεία και φόβος κοινωνικού στιγματισμού

Έτσι, μολονότι πλέον η ψυχοθεραπεία αποδεδειγμένα συνιστά μια μέθοδο άκρως αποτελεσματική και κατά γενική ομολογία αποδεκτή, ένας μικρός αριθμός ατόμων εμμένει σε παρωχημένες αντιλήψει, θεωρώντας τη ψυχοθεραπεία ταμπού. Συγκεκριμένα, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους διατηρούν την αγωνία ορισμένων χαρακτηρισμών, όπως για παράδειγμα του «τρελού», και το φόβο ενός ενδεχόμενου στιγματισμού, μένοντας μακριά από το ψυχοθεραπευτή. Εντούτοις, τα άτομα εκείνα που αποφασίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να επισκεφθούν κάποιο ψυχοθεραπευτή είναι, συνήθως, άτομα με αναζητήσεις και με την επιθυμία να βελτιώσουν τον εαυτό τους.

Τί ορίζεται ως ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία, ούτως η άλλως, δε συνιστά μέθοδο αποκλειστικά για σοβαρά προβλήματα, απεναντίας αφορά και εκείνους που επιθυμούν να εξερευνήσουν τον εαυτό τους βαθύτερα. Πιο συγκεκριμένα, ψυχοθεραπεία καλείται εκείνη η θεραπεία μέσω της οποίας ένας άνθρωπος με ψυχολογικής ή συναισθηματικής φύσεως προβλήματα συνομιλεί με ένα άλλο άτομο. Αυτό το άλλο άτομο συνήθως είναι κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας με σπουδές στην ψυχοθεραπεία. Μέσω αυτής της διαδικασίας, όταν βέβαια είναι αυτή επιτυχημένη, ο θεραπευόμενος βιώνει μια σειρά θετικών αλλαγών περιορίζοντας ή επιλύοντας ολοκληρωτικά την οποιαδήποτε προβληματική συμπεριφορά, πάθηση ή το σύνολο των συναισθημάτων που τον βασανίζει. Όταν, λοιπόν, ένας άνθρωπος αισθάνεται πως υπάρχει κάτι που τον βασανίζει ή τον ενοχλεί- και μάλιστα κάτι το οποίο δε δύναται να λύσει μόνος του- και όταν θεωρεί πως υπάρχει ένα μεγάλο ή μικρό μέρος του εαυτού του που δεν το έχει ανακαλύψει και θέλει να το διαχειριστεί, τότε μια αποτελεσματική και ακίνδυνη μέθοδος που μπορεί να ακολουθήσει και να εμπιστευτεί είναι η ψυχοθεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί, πως κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η εμπειρία του ακόμα πιο διαφορετική. Ως εκ τούτου, αναζητά και κάτι διαφορετικό από τη ψυχοθεραπεία, διότι ενδέχεται να αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, τη διαχείριση των συναισθημάτων, τη θλίψη, κάποια φοβία, ορισμένα θέματα που αφορούν την εκτίμηση του εαυτού του θεραπευόμενου ή ακόμα και συμπεριφορές όπως η απραγία και η θυματοποίηση.

Δεν αρκεί η ψυχοθεραπεία με το συγγενή ή το φίλο μας

Συμπληρωματικά, μια επίσης σύγχρονη τάση είναι εκείνη, σύμφωνα με την οποία πολλοί, για να αποφύγουν ίσως μια επίσκεψη σε κάποιον ψυχοθεραπευτή, θεωρούν ότι μπορούν να αντλήσουν παρόμοια βοήθεια από κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο. Αναμφίβολα, μπορούν να βοηθηθούν από ένα τέτοιο πρόσωπο, αλλά μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Κανένας φίλος ή συγγενής δεν είναι σε θέση να τελέσει χρέη επαγγελματία ψυχοθεραπευτή κι αυτή είναι μια αλήθεια που κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει. Ακόμα και όταν δε συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος για την επίσκεψη ενός ανθρώπου σε ψυχοθεραπευτή, όπως τονίστηκε παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει η ψυχοθεραπεία και ως μέσω πρόληψης. Τα πρόσωπα που συναποτελούν το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις λύσεις που είναι απαραίτητες, διότι πέραν της υποκειμενικής και προσωπικής αντίληψης του καθενός λόγω της σχέσης μεταξύ των ατόμων, υφίσταται και η επαγγελματική ανεπάρκεια. Τουτέστιν, οι λύσεις που προσφέρονται από το φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο διαμορφώνονται βάσει αυτής της σχέσης και υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψουν μια κατάσταση έτι περισσότερο.

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται και συμπληρώνει, διότι βοηθάει και στηρίζει το άτομο εκεί που δεν μπορούν οι φίλοι του. Άρα, το μόνο ίσως απαραίτητο είναι να βρεθεί το άτομο στον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή και να διαπιστώσει βιωματικά όλα όσα μπορεί η ψυχοθεραπεία να προσφέρει και κυρίως έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Συγγραφή Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εξειδ. Ιατρική Ψυχολογία Ε.Κ.Π.Α., Συνθετική συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία, Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Υπνοθεραπεία. Μελος Ε.Ε.Σ, E.A.C., I.A.R.P.P.,GHSC

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αντίσταση στη θεραπεία
Αντίσταση θεραπευόμενου

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ως γνωστόν, συνιστά την πορεία εκείνου του ατόμου, το οποίο αποφασίζει να αλλάξει την παθητική στάση που έχει προς τον εαυτό του σε κριτική, με σκοπό να βελτιώσει ή να αλλάξει εξ ολοκλήρου τον τρόπο ζωής του. Βεβαίως μια τέτοια τακτική συνεπάγεται και το να πάρει ο θεραπευόμενος την ευθύνη που έχει για τη ζωή, την οποία επιθυμεί να αλλάξει, και να κινητοποιηθεί.

Μπορώ να διαχειριστώ τις έμμονες ιδέες μου;
Εμμονές

Είναι γνωστό ότι οι εμμονές και γενικότερα οι αρνητικές σκέψεις συνιστούν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγχώδους διαταραχής. Η επιρροή που ασκεί το άγχος στον άνθρωπο είναι τέτοιου βαθμού που μοιάζει ακατόρθωτο να σταματήσει κάποιος να σκέφτεται πολύ όσα δεν επιθυμεί να σκέφτεται.

Τι είναι η εμμηνόπαυση και ποια η σχέση της με την ψυχική υγεία
Εμμηνόπαυση

Όπως είναι γνωστό πλέον, η εμμηνόπαυση (ή αλλιώς κλιμακτήριος) αφορά τις γυναίκες και συνιστά τη διακοπή της έμμηνης ρύσης συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 45 και 55 ετών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο διάρκειας από 1 μέχρι και 5 έτη, κατά το οποίο η γυναίκα αφήνει πίσω τις αναπαραγωγικές ηλικίες. Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο στη ζωή των γυναικών, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονα συμπτώματα και διαταραχές πολλών παραγόντων βιολογικού, οικογενειακού, προσωπικού και επαγγελματικού επιπέδου.

Νευροδιαβιβαστές και ψυχοπαθολογία
Νευροδιαβιβαστές

Η ντοπαμίνη, η ορμόνη που παράγεται μέσω συνάψεων στο νευρωνικό σύστημα και λειτουργεί στον εγκέφαλο ως νευροδιαβιβαστής, είναι γνωστό πως επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό διαδικασιών, τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο. Μαθαίνοντας κανείς τους τρόπους «τόνωσης» των επιπέδων ντοπαμίνης - με φυσικές μεθόδους πάντα - είναι δυνατόν να βοηθηθεί αρκετά σε δύσκολες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη και το άγχος, ενώ όταν το ντοπαμινεργικό σύστημα βρίσκεται σε ορθή λειτουργία το άτομο βιώνει κανονικά όλα τα συναισθήματα χωρίς να ταλαιπωρείται.

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares