Ακρόαση άρθρου......

Ο όρος Life coaching (προπονητική ζωής) έχει μπει στη ζωή μας τελευταία χρόνια. Αρκετοί ίσως έχετε γνωρίσει διάφορες πτυχές του και έχετε συνεργαστεί με ανθρώπους που ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς.

Τομείς Life coaching

Συνοπτικά οι τομείς που η προπονητική ζωής μπορεί να βοηθήσει είναι:

  • Προσωπική - ατομική προπονητική σε θέματα αυτογνωσίας, αυτοπεποίθησης, επίτευξης στόχων, ισορροπίας και την βελτίωση της καθημερινότητας

  • Επιχειρηματική προπονητική σε θέματα που αφορούν τους εργαζομένους μια επιχείρησης ή ενός οργανισμού με στόχο την αποδοτικότερη και ομαλότερη ροή.

  • One to One για στελέχη επιχειρήσεων εξειδικευμένο coaching σε θέματα που αφορούν την διαχείριση προσωπικού, την ενδυνάμωση, την συνοχή και την συνεργασία με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

  • Προπονητική Ευεξίας σε θέματα σωματικής, πνευματικής, συναισθηματικής ισορροπίας, θέματα διατροφής, απώλειας βάρους, υγείας, αγχώδης συμπεριφορές.

  • Group Coaching σε θέματα διοίκησης ομάδων, ενδυνάμωσης, έμπνευσης και οραματισμού των μελών.

  • Relation Coaching σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, αντιμετώπιση συγκρούσεων, διαφωνιών, επικοινωνίας, κοινών στόχων και προγραμματισμών.

Γιατί χρειάζομαι έναν προπονητή ζωής; Πώς θα με βοηθήσει σε θέματα καθημερινότητας;

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Έχουμε όλοι κατανοήσει την χρησιμότητα και την ανάγκη ενός ετήσιου τσεκ- απ για την σωματική μας υγεία, όμως είναι δύσκολο να συνηθίσουμε την ιδέα πως το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε και για την ψυχική μας υγεία, ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε καταστάσεις που προκύπτουν καθημερινά. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Αποκτήστε το παγκόσμιο best seller του Robin Sharma Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να νιώσει συγκλονισμένος από την ιστορία του Τζούλιαν Μαντλ, του πάμπλουτου μεγαλοδικηγόρου που είδε σε μια στιγμή την πορεία της ζωής του να ανατρέπεται και να οδηγείται ένα βήμα πριν το θάνατο. Η συνταρακτική αυτή εμπειρία θα αποτελέσει την αφορμή για να εγκαταλείψει για πάντα τον υλικό κόσμο και να ταξιδέψει προς την Ανατολή αναζητώντας τον ουσιαστικό σκοπό της ζωής του...

Η βοήθεια ενός Life coach

Το Life Coaching είναι μια σταδιακή διαδικασία, κατά την οποία ένας προπονητής ζωής (life coach) θα μας βοηθήσει να σκάψουμε κάτω από την επιφάνεια των σκέψεων και των πεποιθήσεων μας, να κατανοήσουμε τα εμπόδια που μας απομακρύνουν από  την αρμονία και τη ευημερία. Η καθημερινότητα ενός ανθρώπου είναι δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις. Ο καθένας από εμάς έχει ένα διαφορετικό σύνολο αναγκών, φόβων, ανασφάλειας, επιθυμιών και δυνατοτήτων που εκφράζονται μέσα σε ένα ευρύ φάσμα σταδίων κατά την διάρκεια της ζωής του και ποικίλουν.

Ο προπονητής ζωής έχει εκπαιδευτεί, ώστε να θέτει βασικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητες σας, τις πεποιθήσεις, τις αξίες, τα όνειρα, τις ανάγκες σας και να εντοπίσετε το εσωτερικό σας κίνητρο. Θα σας βοηθήσει να δεσμευτείτε για μια καλύτερη ζωή και ταυτόχρονα να είστε υπόλογοι για τις ενέργειες και την πρόοδο σας, φυσικά στον εαυτό σας μόνο.

Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε συχνά ανικανοποίητοι και ελλιπείς, τα όνειρα μας μοιάζουν άλλοτε άπιαστα και άλλοτε πολύ δύσκολα να πραγματοποιηθούν με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση μας. Σαν να τρέχουμε σε ένα στίβο καθημερινά με πολλές πιέσεις και δυσκολίες έχοντας ξεχάσει τι πραγματικά ονειρευόμασταν. Έχουμε χάσει και το εσωτερικό μας νήμα ώστε να οδηγηθούμε ξανά στην επιτυχία και τη αρμονία. Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι να καταλήξουμε στο ποια επιτυχία μας ταιριάζει, ποια κομμάτια της μας έχουν επιβληθεί από άλλους, ποια επιθυμούμε ακόμη και τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτά.

Διαβάστε επίσης στην Πύλη μας το άρθρο Τι είναι το Coaching και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται; της συνεργάτιδας της Πύλης μας Β. Κάουλα

Αλλάζοντας τη ζωή μέσω του Life coaching

Σε αυτό το σημείο το Life coaching έρχεται να αναλύσει και να κλείσει το κενό, ανάμεσα στην πραγματικότητα του παρόντος και στο όνειρο. Θα συμβάλλει στην επίτευξη θετικών αλλαγών στη ζωή ενός ατόμου, στην αύξηση της αυτογνωσίας, στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης ώστε να διευρυνθούν οι φραγμοί στην αποτελεσματικότητα, αυξάνοντας το αίσθημα της γενικής ευημερίας κάνοντας μας να νιώθουμε περισσότερο ικανοποιημένοι και εναρμονισμένοι με την ζωή μας. Στόχος της προπονητικής ζωής είναι να επιτρέψει και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους ώστε να επιτύχουν την δέσμευση τους στο να αλλάξουν την ζωή τους προς το καλύτερο.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Μερικές από τις αιτίες που θα σας οδηγήσουν στο Life coaching είναι το αυξανόμενο άγχος, η πίεση της εργασίας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η απώλεια στόχων -κινήτρων και οποιαδήποτε παραφωνία εμφανίζεται στην καθημερινότητα σας και μπλοκάρει την ευτυχία σας. Ζούμε συνεχώς επιταχυνόμενες ζωές και συχνά κουβαλάμε πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να αντέξουμε, τα κρυμμένα ψυχικά προβλήματα, μας κάνουν όλο και συχνότερα να νιώθουμε συντετριμμένοι, αγχωμένοι και απογοητευμένοι με την ζωή μας.

Ανακαλύπτουμε πως κυνηγάμε όνειρα και στόχους που δεν είχαμε αρχικά. Είναι πιθανό, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες να μην αντιδράσουμε και να βολευτούμε στην επιφανειακή άνεση της ζωής μας, μένοντας κολλημένοι στην καθημερινότητα και τις απαιτήσεις της, έχοντας χάσει το κίνητρο να προχωρήσουμε. Ο προπονητής ζωής θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις αληθινές προσωπικές αξίες (τις οποίες συχνά αγνοούμε), να δώσετε σημασία σε αυτές και να προσαρμόσετε την δική σας πορεία σε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς. Ένας Life coach θα κάνει στο μυαλό ό,τι κι ο προσωπικός γυμναστής στο σώμα σας.

To Life coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία

To Life coaching δεν είναι ψυχανάλυση ούτε ψυχοθεραπεία, δεν θα ανατρέξει στο παρελθόν για να λύσει τα σημερινά σας προβλήματα, αυτό εφόσον το επιθυμείτε θα το κάνει ένας ειδικός, θα εστιάσει στο παρόν, θα σας βοηθήσει σε αυτό που λέμε από εδώ και τώρα, θα σας πάρει από αυτό το σημείο και να σας μεταφέρει σε ένα άλλο που επιθυμείτε. Θα είναι η άμαξά σας για αυτή την μεταφορά, θα το κάνει με ασφάλεια, ειλικρίνεια με τον τρόπο και στον χρόνο που σας ταιριάζει. Αν νιώστε την επιθυμία γνωρίστε το Life coaching, τις μεθόδους και τις δυνατότητες του. Κάντε το πρώτο βήμα ώστε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ιωάννα Κατσιμίγα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Ατομικές και Ομαδικές συνεδρίες επίτευξης στόχων στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.
Επιμέλεια και Εισήγηση Σεμιναρίων.