Νιώθεις μερικές φορές πως η καθημερινότητα που βιώνεις σε ξεπερνάει; Ότι η ενέργεια σου εξαφανίζεται σαν ατμός; Και αν σου έλεγε κάποιος ότι δε μας καθορίζουν όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, αλλά η ερμηνεία που δίνουμε σε αυτά;Τι θα απαντούσες;

Σύμφωνα με έναν παλιό ινδικό μύθο, κάποτε όλοι οι άνθρωποι ήταν θεοί. Όμως έκαναν κατάχρηση της θεϊκής τους φύσης. Η ύβρις τους αυτή ανάγκασε τους θεούς να τους αφαιρέσουν την θεϊκή υπόσταση και να την κρύψουν κάπου όπου δε θα κατάφερναν ποτέ να την βρουν.

Όμως το ανθρώπινο είδος είναι πολυμήχανο και η θεοί ήξεραν ότι σε όποιο σημείο της γης και αν την έκρυβαν οι άνθρωποι αργά ή γρήγορα θα την ανακάλυπταν.

Έτσι λήφθηκε η εξής απόφαση:
«Να τι θα κάνουμε με τη θεϊκή φύση του ανθρώπου: Θα την κρύψουμε στα τρίσβαθα του ίδιου του του εαυτού, γιατί εκεί είναι το μόνο μέρος όπου δεν θα σκεφτεί ποτέ να ψάξει».

Μήπως ήρθε η ώρα να αναζητήσεις και εσύ τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου;

Το βιβλίο του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου «Κάνε το υποσυνείδητο σου να δουλεύει για σένα», έρχεται να σε βοηθήσει να ξετρυπώσεις και να χρησιμοποιήσεις αυτή τη δύναμη. Να απαντήσεις ερωτήματα, να επιλύσεις προβλήματα, να ξεκαθαρίσεις καταστάσεις που σε απασχολούν και σε δυσκολεύουν στην καθημερινότητά σου.

Το ταξίδι στη δύναμη του υποσυνείδητου ξεκινάει μέσα από μια παραβολή. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο Γιάννης, βιώνει ένα μοιραίο δυστύχημα στο κέντρο της Αθήνας. Το γεγονός αυτό τον ταράζει, τον κάνει να επαναπροσδιορίσει ορισμένα πράγματα στην καθημερινότητα του και να αποφασίσει να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι αυτογνωσίας.

Όμως δεν πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, καθώς ο σκοπός του βιβλίου είναι παράλληλα με τον κεντρικό ήρωα να προβληματιστεί και ο αναγνώστης και να αναρωτηθεί τι μπορεί να αλλάξει στη δική του ζωή.

Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει έναν τόνο θεωρίας.

Για αυτό και στο «Κάνε το υποσυνείδητο σου να δουλεύει για σένα», περιλαμβάνονται ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης που θα σε βοηθήσουν να συνδέσεις τη θεωρία με την πράξη και να επαναπρογραμματίσεις το μυαλό σου ώστε να κάνεις το υποσυνείδητο σου να δουλεύει για εσένα.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι ασκήσεις αναπνοής;

kane to iposinidito na doyleveiΓιατί: «Ο άνθρωπος ζει μερικές εβδομάδες χωρίς τροφή, μερικές μέρες χωρίς νερό… Αλλά μόνο μερικά λεπτά χωρίς οξυγόνο».

Οι ασκήσεις μας βοηθούν να αναπνέουμε σωστά-από το διάφραγμα.

Η αργή, διαφραγματική αναπνοή χαλαρώνει τους μυς, ηρεμεί το πνεύμα και απελευθερώνει την ορμόνη ενδορφίνη, που είναι το φυσικό αναλγητικό.

Έτσι μαθαίνουμε το σώμα μας να ηρεμεί, σιγά σιγά ακόμα και σε καταστάσεις έντονου στρες.

Για να πετύχει το σκοπό του το βιβλίο συνοδεύεται με την ηχητική περιγραφή των ασκήσεων (μπορείς να βρεις δωρεάν τους διαλογισμούς, σκανάρωντας με το κινητό σου το qr code που υπάρχει στο βιβλίο).

Η μια άσκηση οδηγεί στην άλλη και μπορείς να τις επαναλάβεις όσες φορές χρειαστεί μέχρι να «ξεκλειδώσεις» αυτό που επιθυμείς. Η τεχνική του διαλογισμού σε βοηθάει να εφαρμόσεις τις ιδέες του βιβλίου στην πράξη.

Θα διαπιστώσεις πως οι αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή σου άξιζαν την όλη σου προσπάθεια.

Το Κάνε το υποσυνείδητο σου να δουλεύει για σένα είναι γραμμένο με απλό, κατανοητό τρόπο και βασίζεται σε εμπειρίες του συγγραφέα και σε εμπειρίες που του διηγήθηκαν άλλοι. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr