Μια φορά και έναν καιρό...
Πόσο παραμύθι χρειαζόμαστε τελικά στη ζωή μας; Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσο όμορφη, αυθεντική και ουσιαστική θα ήταν η ζωή μας χωρίς το πέπλο των παραμυθιών; Από μικροί μεγαλώνουμε με παραμύθια και δυστυχώς φτάνουμε στο σημείο να χτίζουμε τη ζωή μας πάνω σε αυτά.

Αργούμε να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν πρίγκιπες και ιππότες να μας σώσουν από τους υποτιθέμενους δράκους και πως η σωτηρία μας και η ευτυχία μας βρίσκονται στα δικά μας χέρια και μόνο. Βρίσκονται μέσα στις σχέσεις μας, στις σκέψεις μας, στις αποφάσεις μας, μέσα στο πρίσμα που αντιλαμβανόμαστε εμείς τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλους. Και το πως αξιολογούμε τους άλλους δεν έχει να κάνει ούτε με τους πρίγκιπες ούτε με τους ιππότες που μας έχουν μάθει.

Αποκτήστε το βιβλίο Ζω με Πάθος, από το βιβλιοπωλείο της Πύλης μας.

Τα παραμύθια εμπλουτίζουν τη ζωή μας

Τα παραμύθια μου θυμίζουν λίγο τα επίθετα που χρησιμοποιούμε στο λόγο για να ομορφύνουμε τις λέξεις, για να εμπλουτίσουμε το κείμενό μας. Πολλοί άνθρωποι εμπλουτίζουν τη ζωή τους με αυτά. Και όχι μόνο ζουν στη σφαίρα των δικών τους παραμυθιών αλλά τα προσφέρουν και στους υπόλοιπους απλόχερα και αφοπλιστικά πειστικά. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτούς που μας σερβίρουν το παραμύθι και στους αποδέκτες, αυτούς δηλαδή που τα υιοθετούν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν έξω από αυτά.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων, ελάχιστων, αυτών που ούτε πλασάρουν παραμύθια αλλά ούτε και τα δέχονται. Άνθρωποι οξυδερκείς, που μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά του πραγματικού με του εικονικού, της πραγματικότητας με το μύθο. Εκτιμούν και σέβονται την αλήθεια και την αυθεντικότητα της ζωής. Άνθρωποι, που ακόμη και αν για μια στιγμή πιστέψεις ότι τους πούλησες το παραμύθι σου, οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι σου επέτρεψαν να το κάνεις! Το γιατί δεν έχει σημασία. Ίσως να σεβάστηκαν την ανάγκη σου, ίσως να ήθελαν να σε κάνουν να νιώσεις για λίγο όμορφα. Δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις, ούτε να κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι είναι του χεριού σου. Θα αρπάξουν την ευκαιρία, θα σου δώσουν ένα μάθημα και θα σου δείξουν ότι η δική τους ζωή έχει αξία και όχι τιμή, έχει αλήθεια και όχι φαντασία, έχει ταπείνωση και όχι υπέρμετρο εγωισμό, και μετά αθόρυβα, χωρίς καν να το καταλάβεις, θα αποχωρήσουν οριστικά από τη ζωή σου.

Η ευτυχία είναι προσωπικό θέμα

Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους και για τα θέλω τους. Δεν μπαίνουν σε καλούπια, παρά μόνο από σεβασμό στην εκάστοτε περίπτωση και με πλήρη επίγνωση. Δεν φορτώνονται σε ξένες πλάτες για να ευτυχίσουν, ούτε και χρειάζονται ξένες ζωές, δανεικές για να νιώσουν ολοκληρωμένοι. Η ευτυχία τους είναι προσωπικό θέμα. Βασίζεται σε προσωπικές επιλογές, είναι προσωπική υπόθεση και δεν αφορά το παραμύθι κανενός. Δε δίνουν σημασία σε πράγματα ανούσια και προσωρινά. Ούτε δίνουν περισσότερη αξία σε κάτι από όση χρειάζεται. Αγαπούν τη ζωή και παλεύουν καθημερινά με τις δυσκολίες της. Δεν το βάζουν κάτω. Αντίθετα σε κάθε αναποδιά βρίσκουν κάτι θετικό.

Ξέρουν πολύ καλά να εκτιμούν αυτό που έχουν χωρίς να το θεωρούν δεδομένο. Ξέρουν ότι για να αγαπηθούν πρέπει να μάθουν να αγαπούν και πρώτα πρώτα τον ίδιο τους τον εαυτό. Με μια αγάπη καθαρή, μια αγάπη που θεραπεύει και μεταμορφώνει τον ίδιο μας τον εαυτό, μια αγάπη που το μόνο που μοιράζει είναι ευτυχία. Άλλωστε, αυτό που νιώθουμε για τον εαυτό μας είναι αυτό που καθρεφτίζουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους. Αυτό που δίνουμε απλόχερα, αυτό παίρνουμε και από τους άλλους και εν τέλη από την ίδια τη ζωή. Σκέφτονται μόνο το παρόν. Δεν ανησυχούν για το μέλλον, ούτε τους στοιχειώνει το παρελθόν. Γνωρίζουν καλά ότι όλα θέλουν το χρόνο τους για να γίνουν και αυτοί ζουν το σήμερα, το τώρα προτού χαθεί στο χρόνο.

Αν τύχει και τους συναντήσεις στη ζωή σου, πρόσεξε τα παραμύθια που θα τους σερβίρεις. Φέρσου με σεβασμό και κοίτα να γνωρίσεις από κοντά τους αληθινούς μαχητές της ζωής, τους πραγματικούς ιππότες, τους ταπεινούς πρίγκιπες που ξέρουν να αγαπούν τη ζωή και τους ανθρώπους. Είναι οι άνθρωποι που διαλύουν την ομίχλη και φέρνουν τον ήλιο στη ζωή μας. Είναι η «ευλογία» της ζωής, είναι η ευκαιρία να αντικρίσεις τη ζωή κατάματα, να τη σεβαστείς όπως της αρμόζει και να αγαπήσεις τον εαυτό σου όπως του αξίζει.

Από το βιβλίο της Λιλίκας Αρνάκη «Ζω με Πάθος».

Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο: Πες μου ένα παραμύθι...: η αξία της αφήγησης στην Εποχή της εικόνας 

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Παπαδανιήλ Ελπίδα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Παπαδανιήλ Ελπίδα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Λογοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός, MSc in Education:Special Educational Needs and Disabilities, Mediterranean College Thessaloniki & University of Derby,UK,MA in Speech Language Pathologist and Therapist with second Speciality Oligophreno-Pedagogy, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Ραδιοφωνικός παραγωγός.