Ο Robin Sharma στα σεμινάριά του, συνήθως παραθέτει στους συμμετέχοντες την ερώτηση «Ποιος θα συμφωνούσε μαζί μου ότι οι πιο δύσκολες εμπειρίες μας είναι και αυτές που μας διδάσκουν περισσότερα;». Και όπως αναφέρει, πάντα σηκώνονται σχεδόν όλα τα χέρια στην αίθουσα.

Μεταμόρφωσε τα εμπόδια της ζωής σου

Με βάση αυτό το δεδομένο, ο ίδιος αναρωτιέται γιατί σπαταλάμε όλοι τόσο πολύ από τον χρόνο μας εστιάζοντας στις αρνητικές όψεις των δυσκολιών μας αντί να τις βλέπουμε ως αυτό που αληθινά είναι -δηλαδή, ως τους μεγαλύτερους δασκάλους μας.

Αν δεν είχαν υπάρξει οι αναποδιές που αντιμετώπισες, τα λάθη που έκανες και τα βάσανα που άντεξες, δεν θα είχες τη σοφία και τη γνώση που τώρα κατέχεις.

Συνειδητοποίησε μια για πάντα ότι ο πόνος είναι δάσκαλος και ότι η αποτυχία είναι ο δρόμος για την επιτυχία.

Δεν μπορείς να μάθεις να παίζεις κιθάρα χωρίς να σου έχουν ξεφύγεις μερικές λάθος νότες, ούτε να μάθεις ιστιοπλοΐα αν δεν αναποδογυρίσει μερικές φορές το σκάφος σου.

Άρχισε να βλέπεις τα προβλήματά σου σαν ευλογίες, πάρε την απόφαση να μεταμορφώσεις τα εμπόδια στον δρόμο σου σε σκαλοπάτια για να προχωρήσεις και ορκίσου να μετατρέψεις τις πληγές σου σε σοφία.

Όπως όλοι οι άνθρωποι έζησα κι εγώ οδυνηρές καταστάσεις καθώς προχωρούσα στο μονοπάτι της ζωής.

Αποκτήστε το βιβλίο Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας

Ωστόσο, προσπαθούσα πάντα να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι ο χαρακτήρας μας δεν διαμορφώνεται από τις εύκολες εμπειρίες της ζωής αλλά από τις πιο δύσκολες.

Μόνο μέσα από τις πιο σκληρές δοκιμασίες μπορούμε να ανακαλύψουμε ποιοι αληθινά είμαστε και να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη είναι η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας.

Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις του Robin Sharma που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ένα βιβλίο που σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις πως η ζωή περνά πολύ γρήγορα και μπορεί να σου φαίνεται μικρή ή ατελείωτη, αλλά είναι αρκετή.

Είναι αρκετή αν τη ζήσεις σωστά. Αν πάψεις να είσαι υπερβολικά απασχολημένος με όσα δεν έχουν αληθινή σημασία και ανακαλύψεις αυτό που έχει πραγματική αξία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr