Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι δύσκολο να βρίσκουμε την ευτυχία καθημερινά στα μικρά και τα μεγάλα που κάνουμε και που μας συμβαίνουν στη ζωή μας.

Μετά από συστηματική μελέτη στην επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας αλλά και μέσα από δικές μου προσπάθειες και εμπειρίες, έχω ανακαλύψει ότι είναι πολύ εύκολο να βρίσκουμε λόγους για να "εμβολιάζουμε' την καθημερινότητα μας με δόσεις ευτυχίας.

Μικρές ή μεγάλες, εξαρτάται από τις καταστάσεις, τις συγκυρίες και το που εμείς θα εστιάσουμε την προσοχή μας.

Το να νιώθουμε ευτυχία στις δυσκολίες δεν είναι ανοησία, ούτε επιπολαιότητα. Αντίθετα, είναι μια βασική προϋπόθεση ψυχικής ανθεκτικότητας και δύναμης.

Το να μπορείς και καθημερινά να βρίσκεις την ευκαιρία να γίνεσαι ευτυχισμένος με μικρά και μεγάλα πράγματα, σημαντικά ή ασήμαντα, δεν σε κάνει χαζοχαρούμενο!

Αντίθετα, είναι μια επιτακτική ανάγκη των καιρών μας να ενισχύουμε τον εαυτό μας με θετικότητα, ευγνωμοσύνη, εκτίμηση, αγάπη, ελπίδα, συμπόνια και ενσυναίσθηση ώστε να κατορθώνουμε να βγαίνουμε νικητές από τα ατελείωτα και απρόβλεπτα προβλήματα που η ζωή ξετυλίγει στο δρόμο μας!

Αυτό ισχυρίζεται - και πολύ σωστά - η επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας, μεταξύ πολλών άλλων.

Ευτυχία είναι όταν σταματάς να ταξιδεύεις με τις σκέψεις σου και αφοσιωθείς για λίγο στη στιγμή, στο «εδώ και τώρα» και σε όλη την ομορφιά που μπορεί να είναι μπροστά σου και να την αγνοείς.

Η ευτυχία είναι η ώρα της δικής μας έμπνευσης και επιλογής να στρέψουμε την προσοχή μας σε όλα όσα αγνοούμε ή σε όλα εκείνα που αρνούμαστε να δούμε ενώ είναι μπροστά μας!

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας.

Να θυμάστε φίλες και φίλοι, ότι η ευτυχία είναι μια "τέχνη" που μαθαίνεται και μια ανάγκη που όλοι έχουμε την εποχή αυτή!

Μια ανάγκη θεραπευτική και ουσιαστική που αν την καλύψουμε η ζωή μας θα γεμίσει με δύναμη, ανθεκτικότητα, ευστροφία, δημιουργικότητα και έμπνευση.

Τοξικές σχέσεις, Τοξικοί άνθρωποι - Online, ασύγχρονο σεμινάριο, χαμηλού κόστους. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε από τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας, στον χρόνο που εσείς επιλέγετε.

Τα 14 θεμελειώδη χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων

Ο ψυχολόγος Michael Fordyce έχει μιλήσει για τα 14 θεμελιώδη χαρακτηριστικά που έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, βασιζόμενος σε πολλά χρόνια έρευνας και μελέτης Καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την έρευνα, έχει τη δική του σημαντική συνεισφορά στην ευτυχία που απολαμβάνει το άτομο.

Και τα 14 αυτά χαρακτηριστικά μπορούν να καλλιεργηθούν από κάθε άνθρωπο. Εκείνος που θα τα καλλιεργήσει θα γίνει περισσότερο ευτυχισμένος από τους άλλους.

Αυτά τα χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων είναι :

1. Είναι ενεργητικοί και δραστήριοι
2. Ξοδεύουν χρόνο σε κοινωνικές δραστηριότητες
3. Είναι παραγωγικοί σε εργασία που έχει νόημα
4. Οργανώνονται καλύτερα και σχεδιάζουν
5. Δεν ανησυχούν
6. Έχουν χαμηλές προσδοκίες και φιλοδοξίες
7. Αναπτύσσουν θετικό και αισιόδοξο τρόπο σκέψης
8. Είναι προσανατολισμένοι στο παρόν
9. Φροντίζουν να έχουν μια υγιή προσωπικότητα
10. Αναπτύσσουν μια εξωστρεφή και αισιόδοξη προσωπικότητα
11. Είναι ο εαυτός τους
12. Περιορίζουν τα αρνητικά συναισθήματα και τα προβλήματα
13. Οι στενές σχέσεις είναι η Νο1 πηγή της ευτυχίας τους
14. Εκτιμούν την ευτυχία

Οι διάφορες έρευνες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι:

 • Υγιέστεροι
 • Ζουν περισσότερο
 • Έχουν μικρότερη τάση για ατυχήματα
 • Πιο παραγωγικοί
 • Σκέφτονται πιο γρήγορα
 • Δουλεύουν περισσότερο
 • Κερδίζουν περισσότερα χρήματα
 • Νοιάζονται περισσότερο για τους άλλους
 • Περισσότερο αλτρουϊστές
 • Πιο κοινωνικοί
 • Τυχερότεροι

Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω ότι έχει σημασία να θυμόμαστε ότι μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος, για τον εαυτό του, και παράλληλα, να θεωρεί ότι είναι και επιτυχημένος, χωρίς όμως, πραγματικά να είναι.

Επειδή η ευτυχία είναι μια κατάσταση του νου και η επιτυχία μια κατάσταση της ύλης, κάποιοι μπορεί να είναι ευτυχισμένοι και με ελάχιστα υλικά αποκτήματα και κατακτήσεις.

Ουσιαστικά όμως, επειδή η ευτυχία κάνει τον άνθρωπο αποτελεσματικότερο, περισσότερο ευέλικτο και δημιουργικό σε πρακτικά θέματα, τότε ο αληθινά ευτυχισμένος μπορεί να γίνει και επιτυχημένος στη δουλειά του, τις σπουδές του, τις επιχειρήσεις του ή σε οποιαδήποτε άλλη φυσική διάσταση και κατάσταση.

Ποιος άραγε θα ήταν ο σκοπός της ευτυχίας αν δεν οδηγούσε και σε φυσική ευημερία έτσι όπως την εννοούν και την αποζητούν οι περισσότεροι άνθρωποι;

Πολλοί όμως, μπερδεύουν τις προσωρινές ηδονές που μπορεί να χαρίζουν ευτυχία για λίγο με την πραγματική έννοια της ευτυχίας.

Ευ ζην σημαίνει να ζεις καλά και να περνάς καλά!

Τα 5 συστατικά του ευ ζην

Ο ιδρυτής της επιστήμης της Θετικής Ψυχολογίας Δρ Martin Seligman μας λέει ότι το «ευ ζην» αποτελείται από πέντε συστατικά.

Να μπορείς να βιώνεις θετικά συναισθήματα σε τακτική και συστηματική βάση.

Να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται στο δρόμο σου. Μικρή ή μεγάλη. Ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, μια καλή παρέα, μια μουσική που σε συγκινεί, ένα ανέκδοτο από ένα φίλο, αναπόληση μερικών χαρούμενων στιγμών και τόσα άλλες ευκαιρίες που μπορείς να δημιουργήσεις, να εντοπίσεις ή να ανακαλύψεις μέσα από την καθημερινότητα σου.

Να κάνεις πράγματα που σε παρασύρουν και σε ευχαριστούν ταυτόχρονα. Να χάνεσαι μέσα σ΄ αυτά. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι το υπερβολικά σημαντικό. Μπορείς να βρεθείς σε κατάσταση ροής την ώρα που κολυμπάς στη θάλασσα, ή όταν οδηγείς το αυτοκίνητο σου, ή ακόμα, όταν παίζεις τάβλι. Η αίσθηση της σύνδεσης με αυτό που κάνεις μέσα σε μία κατάσταση ροής που σου επιτρέπει να χάνεσαι μέσα στο χρόνο ενώ παράλληλα, να είσαι σε απόλυτη επίγνωση.

Φρόντιζε να περιστοιχίζεσαι από καλούς, δημιουργικούς, συμπονετικούς, θετικούς ανθρώπους. Να έχεις θετικές κοινωνικές σχέσεις που σε στηρίζουν, σε γεμίζουν και σε ανανεώνουν.

Να ανακαλύψεις το σκοπό της ζωής σου. Να βρεις την ιερότητα που κρύβεται μέσα σ’ αυτόν. Να δημιουργήσεις ένα καινούργιο εαυτό που θα σου δίνει έμπνευση, δύναμη και δημιουργικότητα στο να ξεπερνάς τα εμπόδια και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Η αίσθηση ότι αξίζει η ζωή σου και υπηρετείς ένα σκοπό που έχει την δική του ιερότητα και σπουδαιότητα σε δυναμώνει, σε εμπνέει και σε παρακινεί να συνεχίσεις..

Να μπορείς να πετυχαίνεις τους προσωπικούς σου στόχους και να χαίρεσαι για τις επιτυχίες σου αυτές. Οι στόχοι σε κρατούν επάνω στις «ράγες» της δημιουργίας, της ελπίδας, της ίδιας της ζωής. Σου θυμίζουν ότι έχεις ακόμα πράγματα να κάνεις, να προσφέρεις, να δημιουργήσεις. Η δημιουργία σε κάτι που προσδοκάς σε κάνει να ζεις εμπνευσμένα και φωτεινά.

*Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Μαθήματα Ευτυχίας

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άκης Αγγελάκης

aggelakis akisΣύμβουλος Συνθετικής Προσέγγισης, Business and Life Mentor, Εκδότης, Συγγραφέας.
Email επικοινωνίας : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.