clinic ps1Συγγραφείς: Μάρσα Κολέτση - Έλενα Τράγου
Σελίδες: 196
Εξώφυλλο: Μαλακό 
Διάσταση: 24x16
ISBN: 978-960-758-297-3

Η κλινική αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο το όποιο αποσκοπεί στη συγκέντρωση πληροφοριών με τη μορφή λήψης ιστορικού και παρατήρησης της λεκτικής και μη λεκτικής συμπεριφοράς του ατόμου που βρίσκεται υπό αξιολόγηση, με σκοπό την ερμηνεία και ανεύρεση στρατηγικών επίλυσης των προβλημάτων που τον απασχολούν.

Το βιβλίο των Μ. Κολέτση και Έ. Τράγου Κλινική Αξιολόγηση και Συμβουλευτική εστιάζεται στην έννοια, τη σημασία και τη χρησιμότητα της κλινικής αξιολόγησης στο χώρο των κοινωνικών επιστημών.

Αγοράστε το βιβλίο Κλινική Αξιολόγηση & Συμβουλευτική από το Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης Psychology.gr

Η αξιολόγηση έχει σχετιστεί από πολλούς με την έννοια του ψυχολογικού τεστ, το οποίο αποτελεί «ένα αντικειμενικό και σταθμισμένο δείκτη που μελετάει δείγματα ανθρώπινης συμπεριφοράς», ωστόσο για τους συγγραφείς αυτού του βιβλίου ορίζεται ως μία ευρύτερη έννοια που αναφέρεται στη διαδικασία της πρώτης συνάντησης μεταξύ του επαγγελματία της ψυχικής υγείας και του θεραπευόμενου. Αυτή περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων, αλλά και την καλλιέργεια των θεραπευτικών συστατικών που θα δώσουν το έναυσμα για την έναρξη της θεραπείας και τη δημιουργία της θεραπευτικής συμμαχίας. 

Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών, επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας, άτομα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καλούνται να αξιολογήσουν τρίτα πρόσωπα, αλλά και όσους έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για το αντικείμενο της κλινικής αξιολόγησης και της λήψης ιστορικού.

Η αξία του έγκειται στο γεγονός ότι σχεδιάστηκε με τη μορφή ενός πρακτικού εγχειριδίου που συνοψίζει τη   φιλοσοφία και τις τεχνικές των κυριοτέρων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Οι πολλαπλοί πίνακες, τα παραδείγματα, καθώς και οι διαφορετικοί οδηγοί λήψης ιστορικού διαφωτίζουν τον αναγνώστη και αποσαφηνίζουν έννοιες και πρακτικές στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Μετά την πρώτη ανάγνωση, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ένας χρηστικός και πολύτιμος οδηγός αναφοράς, στον οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας. Επιπρόσθετα, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αναζήτηση του κατάλληλου θεραπευτικού μοντέλου που ταιριάζει στον αναγνώστη για την επιλογή της περαιτέρω κλινικής του εκπαίδευσης. 

 

Η ΜΑΡΣΑ ΚΟΛΕΤΣΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, Μ. Βρετανία κατόπιν υποτροφίας. Έχει ειδικευτεί στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία στο Wandsworth στο Λονδίνο  και  εν συνεχεία εκπόνησε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου St Georges στο Λονδίνο στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο μελετούσε την ποιότητα ζωής ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

ǁ Έχει εργαστεί ως  ψυχολόγος στη Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας, στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Sheffield, καθώς και στο Τμήμα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Ιατρικού Κέντρου στο Sheffield. Διδάσκει Ψυχολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε προγράμματα αμερικανικών και βρετανικών πανεπιστημίων και έχει διατελέσει Διευθύντρια του Τμήματος Ψυχολογίας σε ιδιωτικό κολέγιο.ǁ Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ψυχολογίας-ψυχιατρικής και έχει πάρει συνεντεύξεις από καταξιωμένους επιστήμονες του χώρου της ψυχολογίας, όπως ο Irvin Yalom, ο Howard Gardner και ο Steven Pinker.

Έχει εκτενή ερευνητική και κλινική εμπειρία με ασθενείς που πάσχουν από ποικίλες οργανικές και ψυχικές ασθένειες  και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια. Τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα εποπτείας, στον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας, διαταραχών πρόσληψης τροφής, ψυχωτικών διαταραχών, συμβουλευτικής εγκύων και ατόμων με διαταραχές διάθεσης και αγχώδεις διαταραχές.

 

Η ΕΛΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ, Ph.D., γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών το 1992 και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Nova Southeastern στη Φλώριδα της Αμερικής, όπου εργάστηκε και ειδικεύτηκε σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Εν συνεχεία, εκπόνησε το διδακτορικό της στο ίδιο πανεπιστήμιο με ειδικότητα στην οικογενειακή ψυχολογία το 2003, λαμβάνοντας παράλληλα και ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα (Doctoral Minor) σε θέματα ιατρικής αγωγής της οικογένειας.

ǁ Το 1996 της απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης Θεραπευτικής Εργασίας από το διαπολιτειακό οργανισμό Women in Distress και το 1999 το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Έρευνας σε διαπανεπιστημιακό διαγωνισμό της πολιτείας της Φλώριδα. Επιπλέον,  το 2003 και 2004 της απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης Θεραπεύτριας από τον κρατικό οργανισμό Institute of Family Centered Services (IFCS) όπου εργαζόταν ως οικογενειακός σύμβουλος.

ǁ Συμμετείχε επίσης ως ψυχολόγος σε διεπιστημονική ομάδα της ιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Nova Southeastern και του Πανεπιστημίου του Miami διεξάγοντας ομαδικές συνεδρίες σε πάσχοντες από Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ και των οικογενειακών μελών των πασχόντων. Ως ερευνήτρια εργάστηκε στο διαπολιτιστικό κέντρο έρευνας και ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδα και στο θεραπευτικό κέντρο Atrium Center στη Φλώριδα. ǁ Έχει πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο διδάσκοντας μαθήματα ψυχολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (Μάστερ και Διδακτορικό) στην Αμερική και στην Ελλάδα και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια. Τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα ενδοπρoσωπικών και διαπροσωπικών σχέσεων, σχέσεις οικογένειας και ζεύγους, επικοινωνίας, διαταραχές διάθεσης σε εφήβους και ενήλικες, εποπτείας, καθώς και σε θέματα κυβερνητικής.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr