Πόσο συχνά νιώθεις ότι δεν καταλαβαίνεις τους γύρω σου; Πόσο συχνά νιώθεις να μένεις «πίσω» ενώ οι άλλοι γύρω τα καταφέρνουν; Όλα τρέχουν πολύ γρήγορα και εσύ κάπως σα να δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς τις αλλαγές. Ναι, αλλά πόσο μεγάλες είναι αυτές οι αλλαγές στην πραγματικότητα;

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το νέο βιβλίο του Robert Greene:  Καθημερινοί νόμοι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στην ουσία τους κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Από την αρχή της ύπαρξη μας οι άνθρωποι στηριζόμαστε στο ένστικτο μας, στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα γύρω μας, προκειμένου να επιβιώσουμε.

Κάποτε αυτό περιλάμβανε καθαρά τα αντανακλαστικά επιβίωσης. Οι πρόγονοι μας έπρεπε να είναι σε εγρήγορση για τυχόν άγρια θηρία, αλλαγές στο καιρό και ευκαιρίες τροφής.

Πλέον στην καθημερινότητα μας μπορεί να μη κινδυνεύουμε να γίνουμε τροφή κάποιου άγριου θηράματος, αλλά οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά είναι ουκ λίγες. Και πολλές φορές είναι και πολύ καλά καμουφλαρισμένες. Για αυτό δεν πρέπει να χαλαρώνουμε τις άμυνες μας.

Κινδυνεύουμε διαρκώς να γίνουμε μεταφορικά «θηράματα» χειραγωγών και τοξικών ανθρώπων οι οποίοι παραμονεύουν και πολλές φορές εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένουμε.

Ο Robert Greene με την εμπειρία 22 χρόνων, μας βοηθάει να ανακαλύπτουμε και να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις.

kathimerinoi nomoi02Προσφέρει οξυδερκείς απόψεις για κάθε πτυχή της ανθρώπινης φύσης, είτε πρόκειται για την απόκτηση αυτού που θέλετε είτε για την κατανόηση των κινήτρων των άλλων, είτε για την προσπάθεια χαλιναγώγησης των παρορμήσεών σας είτε για την αναγνώριση των δυνατών και των αδύνατων χαρακτηριστικών σας.

Το βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο Καθημερινοί νόμοι έχει μορφή ημερολογίου. Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος σε ένα θέμα και στη συνέχεια κάθε μέρα έχει μικρά κείμενα που περιέχουν το απόσταγμα από προηγούμενα βιβλία του.

Για να διαβαστούν χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά. Κάθε μέρα επίσης περιλαμβάνει και έναν νόμο – μια συνταγή ή μια προτροπή για να την ακολουθήσει ο αναγνώστης.

Χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση προκειμένου να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη φύση και να ερμηνεύουμε ορισμένες ανθρώπινες συμπεριφορές.

Για τι λειτουργούν οι άνθρωποι γύρω μας με τον τρόπο που λειτουργούν;

Υπάρχουν βαθύτερα κίνητρα που ωθούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, και τη δική μας επίσης. Η ενσυναίσθηση και η κατανόηση είναι το κλειδί για να αλλάξετε τα δικά σας αρνητικά μοτίβα. Και όχι μόνο αυτό…

Η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι μόνο η αρχή.

Ο Robert Greene θα επιχειρήσει να μας δείξει πώς λειτουργούν η πραγματική πειθώ και η επιρροή – όχι με το να σκέφτεστε πρώτα τον εαυτό σας και να λέτε αυτό που έχετε στο μυαλό σας, αλλά με το να ασπάζεστε τη νοοτροπία των άλλων και να απευθύνεστε στο δικό τους συμφέρον. Στην ουσία όλα είναι θέμα στρατηγικής.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια συνταγή στην επιτυχία. Χρειάζεται απλά καθημερινή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή.

Για να καταφέρουμε τους στόχους μας πρέπει να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε την πραγματικότητα γύρω μας και στη συνέχεια να περάσουμε από την απλή παρατήρηση στη δράση.

Οι Καθημερινοί νόμοι είναι η ιδανική εισαγωγή για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη διεισδυτική, διορατική σκέψη του Greene, ταυτόχρονα όμως δίνει τη δυνατότητα στους αμέτρητους οπαδούς του συγγραφέα ανά τον κόσμο να κατανοήσουν και να εσωτερικεύσουν τα μαθήματα που περιέχουν τα βιβλία του.

Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ξανά και ξανά και κάθε φορά μπορεί να σας προσφέρει κάτι καινούργιο… για τη δύναμη, την αποπλάνηση, τη στρατηγική, την ψυχολογία και την ανθρώπινη φύση.
*Το βιβλίο Καθημερινοί νόμοι του Robert Greene, θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr