Επίσημα ανακοινώνεται η νέα επέκταση της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 από το Υπουργείο Υγείας που σχετίζεται με ζητήματα βίας και επιθετικής συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανήγγειλε την λειτουργία νέας ειδικής επιλογής που διατίθεται στην Τηλεφωνική Γραμμή για γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε εμπλεκόμενο που χρήζει βοηθείας σε παρεμβατικό ή/και σε προληπτικό επίπεδο εντός του σχολικού περιβάλλοντος ή των οικογενειακών ζητημάτων.

Η συγκεκριμένη νέα Τηλεφωνική Γραμμή αποσκοπεί στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων βίας και επιθετικότητας καθώς και των ψυχοκοινωικών επιπτώσεών τους και είναι ανώνυμη, εκτός κι αν ο ίδιος που καλεί επιθυμεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του. 

Την προσπάθεια ψυχολογικής υποστήριξης στελεχώνουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας όπως παιδοψυχίατροι και εξειδικευμένοι ψυχολόγοι στη συμβουλευτική της οικογένειας ή της σχολικής κοινότητας. Στην ιστοσελίδα της Τηλεφωνικής Γραμμής 10306.gr αναρτάται συνεχώς υλικό για να μπορούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί ή οποιοσδήποτε εμπλέκεται με παιδιά και εφήβους ή υποπέσει στην αντίληψή του ότι υφίσταται ένα τέτοιου είδους περιστατικό να διαχειριστούν τέτοιες συμπεριφορές και να ετοιμάσουν ένα σχέδιο προληπτικής δράσης για τους αρμόδιους φορείς. 

Περισσότερες πληροφορίες: 

Ωράριο λειτουργίας: 09:00-21:00 (δύο εξάωρες βάρδιες) Δευτέρα-Κυριακή 

Έναρξη λειτουργίας: 1η Φεβρουαρίου 2024

Τρόποι παρέμβασης των εκπαιδευμένων στελεχών κατά τη διάρκεια της κλήσης: 

  • Αρχικά υπάρχει διερεύνηση του θέματος, ενδυνάμωση, αποσαφήνιση, ψυχοεκπαίδευση , αίτημα για διαδικτυακές συνεδρίες, σχεδιασμός δράσης και follow up.
  • Σε δεύτερο χρόνο εφόσον έχουν αποκλιστεί όλοι οι προηγούμενοι τρόποι αντιμετώπισης, το άτομο παραπέμπεται -επώνυμα πια- στους ειδικούς ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής για ψυχοεκπαίδευση. 
  • Τέλος, πραγματοποιούνται 10 με 12 διαδικτυακές συνεδρίες σε ατομικό επίπδο ή εως 6 ομαδικές συνεδρίες σε σχολικό επίπεδο. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα συνεργασίας των παιδιών και εφήβων αλλά και των οικογενειών τους  σε εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.