Ήπιες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Οι ήπιες αναπτυξιακές διαταραχές εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος. Κύριο χαρακτηριστικό τους αποτελεί η ανάγκη απόκτησης, από την πλευρά των ατόμων, δεξιοτήτων  στους τομείς της επικοινωνίας, της κοινωνικότητας, της αναγνώρισης-έκφρασης-διαχείρισης των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς.

Χαρακτηριστικά ήπιων αναπτυξιακών διαταραχών

Τα άτομα με ήπιες αναπτυξιακές διαταραχές διαθέτουν ένα μέσο έως και άνω νοητικό δυναμικό (I.Q.). Μπορούν να εμπλακούν στην εκμάθηση των αγγλικών με το κατάλληλο, εξατομικευμένο πρόγραμμα. Η οργάνωση ενός ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα στηρίζεται στο ειδικό μαθησιακό υλικό και – κυρίως – στην ειδική  ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση.

Τα ενδιαφέροντα των ατόμων με ήπιες αναπτυξιακές διαταραχές μπορούν να αποτελέσουν, καταρχήν, ισχυρό κίνητρο μάθησης. Εντοπίζοντάς τα μπορούμε να δομήσουμε ειδικές μαθησιακές δραστηριότητες, για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του παιδιού. Σταδιακά, στην πορεία του προγράμματος και εφόσον έχουμε δομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη θεματολογία μας, πάντα προετοιμάζοντας το άτομο για την καινούρια δραστηριότητα ως προς το περιεχόμενο και τη μορφή της.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη σπουδαιότητα της ορθής ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων, ώστε να διατηρείται υψηλό το κίνητρο συμμετοχής του ατόμου στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Συνεπώς, χωρίζουμε τις μαθησιακές ενότητες σε μικρότερα, αυτοτελή τμήματα.

Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε το άτομο με ήπια αναπτυξιακή διαταραχή:

1) να εστιάσει την προσοχή του στη δραστηριότητα που πρέπει να ολοκληρώσει,

2) να διαχειριστεί ορθά τον προσδοκώμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της εκάστοτε δραστηριότητας,

3) να λαμβάνει θετική ανατροφοδότηση (feedback) κατά την ολοκλήρωση μιας άσκησης αγγλικών.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ορθή πορεία ενός ειδικού προγράμματος εκμάθησης των αγγλικών σε άτομα με ήπιες αναπτυξιακές διαταραχές, βασίζεται κυρίως στην εμπιστοσύνη και  την ασφάλεια που τα ίδια θα νιώσουν για εμάς.

Συγγραφή Άρθρου

Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου
Ψυχολόγος
Επιστημονική υπεύθυνη: Specialenglish.gr

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Μπορούμε να παίξουμε αγγλικά στις γιορτές;
αγγλικά στις γιορτές

Τα φώτα και η  λάμψη των γιορτών κάνουν τα περισσότερα παιδιά την περίοδο αυτή, να μη θέλουν με τίποτα να διαβάζουν παρά μόνο να παίζουν. Μπορούμε να παίξουμε και να μεταμορφώσουμε μαγικά τρία γιορτινά έθιμα των Χριστουγέννων, σε ενισχυτικά μέσα εκμάθησης των αγγλικών για παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής.

Καλή σχολική χρονιά από την αρχή...

Για να έχουμε όμως ένα καλό ξεκίνημα και επειδή όπως λένε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ιδιαίτερα όσο αφορά τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες στα ελληνικά μαθήματα ή και στα αγγλικά, θέλουν μια πιο ευαισθητοποιημένη προσέγγιση και προετοιμασία για το σχολικό πλαίσιο, με υπομονή και κατανόηση από τους γονείς, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς.

Παιχνίδια για αγγλικά στο αυτοκίνητο

Την περίοδο του Πάσχα είτε θα ταξιδέψουμε για να πάμε στο χωριό μας ή σε κάποιο ξενοδοχείο ώστε να περάσουμε όμορφες σύντομες διακοπές, είτε λόγω των γιορτών και της εποχής θα κάνουμε πολλές βόλτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί λοιπόν να μη τις αξιοποιήσουμε με παιχνίδια στην αγγλική γλώσσα για εξάσκηση αλλά και να περάσουμε ευχάριστα αυτές τις ώρες με τα παιδιά μας.

Γιορτινή Παιχνιδομάθηση

Υπάρχουν δύο διαφορετικά «μοντέλα» μαμάδων των γιορτών. Από τη μια πλευρά οι πιο παραδοσιακές μαμάδες που πιστεύουν ότι οι διακοπές των γιορτών αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για επανάληψη και μάθηση, ώστε ο νέος χρόνος να φέρει στα παιδιά τους πολλή γνώση.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares