Δε μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Η ζωή δεν είναι απλή. Είναι τόσο πολύπλοκη. Ο Αλ Καπόνε είχε πει πως Τίποτα δεν είναι πιο φθηνό από μια κενή υπόσχεση. Έτσι θα πω μια μεγάλη κουβέντα, αλλά θα τη στηρίξω με μπόλικη επιστήμη, φιλοσοφία και λογική. Και φυσικά με άπλετο συναίσθημα.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Η ώρα για την επανάσταση ήρθε!

Είναι η ιστορία του ήρωα, ο οποίος συναντά μια μαγική οδηγό, που τον καθοδηγεί σε ένα ταξίδι στον εαυτό του. Τελικός στόχος το Νόημα της Ζωής. Μια υδρόγειος σφαίρα που περιστρέφεται μυστηριωδώς παίζει τον ρόλο της…

Τσάι στην Ουγκάντα

Για να αλλάξεις κάτι, πρέπει πρώτα να κατανοείς πώς λειτουργεί. Όταν το αυτοκίνητό σου παρουσιάζει πρόβλημα, βοηθάει να γνωρίζεις πώς δουλεύει η μηχανή.

Θυμάμαι το 2019, στο ταξίδι στην Ουγκάντα, είχε τρυπήσει το ψυγείο από το αυτοκίνητό μας, καθώς οι δρόμοι ήταν κακής ποιότητας χωματόδρομοι. Η θερμοκρασία ανέβαινε και έπρεπε κάθε λίγα χιλιόμετρα να σταματάμε και να βάζουμε νερό για να την κατεβάσουμε. Ο οδηγός σταμάτησε σε ένα χωριό και αγόρασε φύλλα τσαγιού.

«Θα του κάνει ένα τσαγάκι να ηρεμήσει;» σκέφτηκα. «Τι φάση;»

Κι όμως ο οδηγός έβαλε στο ψυγείο τα φύλλα τσαγιού με λίγο νερό. «Θα πάνε τα φύλλα στον πάτο του ψυγείου και θα σχηματίσουν μια στρώση πάνω από τις τρύπες» μας εξήγησε. «Έτσι θα σταματήσει η διαρροή». Πράγματι αφού το αυτοκίνητο ήπιε το τσαγάκι του, σταμάτησε να χάνει νερό και συνεχίσαμε το ταξίδι μας με ασφάλεια μέχρι που ο οδηγός μας άφησε στο ξενοδοχείο και πήγε να το φτιάξει.

Ήξερε πώς λειτουργούσε το αυτοκίνητο και έτσι βρήκε τον καλύτερο για τα δικά του δεδομένα τρόπο ώστε να το φτιάξει.

Αποκτήστε το βιβλίο Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής μέσω του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Έτσι κι εμείς

Έτσι και εμείς, για να αλλάξουμε τον εαυτό μας, βοηθάει πάρα πολύ να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το δικό μας όχημα: Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, πώς έρχονται οι σκέψεις στο μυαλό μας, πώς δημιουργούνται τα συναισθήματά μας, τι είναι το άγχος και πώς λειτουργεί.

Αν ο οδηγός μας δε γνώριζε το πώς λειτουργούσε το ψυγείο μπορεί να εφάρμοζε λύσεις που ακούγονται καλές στη θεωρία αλλά δεν λειτουργούν στην πράξη. Μπορεί να μας έβαζε να φυσάμε να κρυώσει η μηχανή ή να βάλει το αιρκοντίσιον για να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία γύρω από τη μηχανή, κάτι που θα τη ζόριζε ακόμα παραπάνω και θα χειροτέρευε τα πράγματα.

Έτσι και εμείς αν δεν κατανοούμε πώς δουλεύει το μυαλό μας, μπορεί να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε συμβουλές που ακούγονται καλές στη θεωρία, αλλά είτε δε δουλεύουν στην πράξη, είτε κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Συμβουλές όπως: «Διώξε το άγχος από τη ζωή σου», «Να πιστεύεις στον εαυτό σου», «Σκέψου Θετικά», «Άκου την καρδιά σου», «Να έχεις αυτοπεποίθηση» ακούγονται ωραίες στη θεωρία, αλλά είναι έως και επικίνδυνες στην πράξη.

Στο βιβλίο θα διαβάσεις ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις για το πώς δουλεύει το μυαλό σου.

Όπως είπε μια αναγνώστρια που είναι θεραπεύτρια: «Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ότι το «Τι» και το «Πώς» έχουν πιο πολλή ψυχή και όχι μόνο λογική!»

Αντισυμβατική ψυχο-λογική γνώση

Ο ήρωας του βιβλίου ανακαλύπτει πως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από ό,τι μας λέει η επικρατούσα κουλτούρα της αυτοβοήθειας και της αυτοβελτίωσης.

Ανακαλύπτει πώς ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο (για την ακρίβεια τον δημιουργούμε δεν τον αντιλαμβανόμαστε) και πώς δημιουργούμε τα συναισθήματά μας. Συνειδητοποιεί πως έρχονται μόνες τους οι αρνητικές σκέψεις και ότι δεν μπορεί να τις διώξει. Υπάρχει άλλος τρόπος να απαλλαγούμε από το συναίσθημα που μας προκαλούν.

Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης αλλά και της νέας επιστήμης του άγχους, θα διαβάσεις κι εσύ, πως όχι μόνο δε γίνεται, αλλά και δε θέλεις να μην αγχώνεσαι και πως το άγχος μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου, μέχρι και να σου δώσει νόημα στη ζωή!

Ο ήρωας του βιβλίου μαθαίνει πως δεν χρειάζεται να έχει αυτοπεποίθηση, και απελευθερώνεται από το βάρος του να βρει τον πραγματικό του εαυτό. Δεν το είχε ξανακούσει αυτό…

Θα διαβάσεις στο βιβλίο πως αν δεν ξέρεις τι θέλεις, δεν είσαι μόνος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε σε πέντε χρόνια από τώρα. Ο Abraham Maslow είχε πει πως: Το να ξέρεις τι θέλεις δεν είναι φυσιολογικό.

Είναι ένα σπάνιο και δύσκολο ψυχολογικό επίτευγμα. Εγώ ας πούμε δεν ξέρω τι θέλω να κάνω σε 5 χρόνια από τώρα. Αλλά μια κουλτούρα του coaching, της στοχοθεσίας και του πώς να πετύχουμε τα όνειρά μας, μάς κάνει να νιώθουμε διαρκώς ανεπαρκείς που δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Θα διαβάσεις με ποιον τρόπο μπορείς να ζήσεις ευτυχισμένα ακόμα και αν δεν ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή σου μακροπρόθεσμα.

Πώς να βρεις τι θέλεις από τη ζωή σου και να το κάνεις πράξη

Αν τώρα πάλι θέλεις να βρεις τι θέλεις από τη ζωή σου, μια χαρά. Θα διαβάσεις πώς η υπαρξιακή φιλοσοφία, αλλά και άλλες πρακτικές τεχνικές, μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις τι σε γεμίζει και να σου δώσουν πυξίδα στη ζωή.

Για να το κάνεις πράξη όμως πρέπει να υπερπηδήσεις τα εμπόδια που η πράξη σου φέρνει. Στην πράξη υπάρχουν πειρασμοί και υπάρχει βαρεμάρα, φόβος και δισταγμός. Η δύναμη της θέλησης για την αλλαγή δεν πάντα είναι τόσο δυνατή…

Η επιστήμη της κινητοποίησης δίνει τους πιο επιστημονικά έγκυρους τρόπους ώστε να αντιμετωπίζεις τους πειρασμούς στην πράξη και να βρεις το κουράγιο να προχωρήσεις και να κάνεις όσα έχεις βρει ότι θέλεις.

Θα διαβάσεις πώς μπορείς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, όχι μόνο να λες ότι θα πας. Πώς μπορείς να τρως υγιεινά στην πράξη, όχι μόνο να το αφήνεις για Δευτέρα. Το βιβλίο παρέχει τεχνικές που εφαρμόζονται σε οποιοδήποτε πεδίο αποφασίσεις να τις εφαρμόσεις.

Έως το νόημα της ζωής

Ο ήρωας του βιβλίου ανακαλύπτει τους καλύτερους πρακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει τη μοναξιά που βιώνει σε όλα τα επίπεδα. Όπως τόσοι άνθρωποι. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ευτυχίας, αλλά η ανθρώπινη επικοινωνία είναι από τις δυσκολότερες δεξιότητες που μπορείς να κατακτήσεις.

Η μαγική οδηγός του, του εξηγεί τον ευκολότερο τρόπο ώστε να κατανοήσει πώς λειτουργεί η αποτελεσματική επικοινωνία στην πράξη, για να τον εφαρμόζει όποτε έχει το κουράγιο.

Η ζωή δεν είναι εύκολη. Θέλει και κόπο και τρόπο. Τόσο η ανθρώπινη βιολογία όσο και η κοινωνία θέτουν παγίδες στην ευτυχία μας. Θα διαβάσεις τις σημαντικότερες από αυτές ώστε να μπορείς να τις διαχειριστείς.

Τέλος, θα βρεις τη σημαντικότερη γνώση από όλες. Το πώς να απαντήσεις στο ερώτημα για το νόημα της ζωής. Αυτό δεν θα το αποκαλύψω τώρα…

Στραβός είναι ο γιαλός

Μέχρι τώρα ίσως να νόμιζες ότι η ζωή σου έχει πρόβλημα επειδή δεν είναι όπως φανταζόσουν ότι θα έπρεπε να είναι. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα συνειδητοποιήσεις πως η φαντασίωση είναι το πρόβλημα. Όχι η ζωή σου!

Πέτα τα βάρη της κοινωνίας από πάνω σου και επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει την ανακούφιση που έρχεται από την κατανόηση ότι δεν αρμενίζεις στραβά. Το Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής είναι παράδοξο…

Στραβός είναι ο γιαλός. Και δεν πειράζει.

Ώρα για την επανάσταση

Δεν μου αρέσει να λέω μεγάλα λόγια, όμως ίσως να είναι από τα σημαντικότερα βιβλία που θα διαβάσεις. Αναγνώστες με τεράστια εμπειρία σε βιβλία του χώρου το αποκαλούν ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία που έχουν διαβάσει ποτέ. Τα πρώτα σχόλια, τόσο από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας όσο και από απλούς αναγνώστες, είναι ενθουσιώδη.

«Αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από όλους!»
Ευάγγελος Ζουμπανέας – Διατροφολόγος, Συγγραφέας, Διευθυντής Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

«Ξεκάθαρο, εύπεπτο, γεμάτο αλήθειες που εύκολα εφαρμόζεις. Το βιβλίο παίρνει τους μύθους της αυτοβελτίωσης και τους μετατρέπει σε πρόοδο και βελτίωση της ζωής!»
Κατερίνα Τσεμπερλίδου – Συγγραφέας του βιβλίου: Η Ψυχική Μπουγάδα.

«Πρακτικό, Ρεαλιστικό, Διαφορετικό, Ψυχο-ανακουφιστικό. Δίνει ανατρεπτικές λύσεις στις δυσκολίες της ζωής»
Βασιλική Μακαρώνη – ΒΑ Ψυχολογίας, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας.

Το βιβλίο συνδυάζει τις τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης, την υπαρξιακή φιλοσοφία, την νέα επιστήμη του άγχους, την επιστήμη της κινητοποίησης, την αρχαία σοφία αλλά και την απλή λογική. Όλα δένονται μέσα από την ιστορία του ήρωα και παρουσιάζονται με πολύ απλό και πολύ προσιτό τρόπο, όπως σε όλα μου τα βιβλία.

«Σε αυτό το βιβλίο ο Δημήτρης Φλαμούρης καταφέρνει να προσεγγίσει θεματικές της ψυχής που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. Έχει μια ψυχολογικά ολιστική ματιά, δοσμένη με έναν μοναδικό τρόπο. Ένα βιβλίο τόσο για θεραπευτές, όσο και για το ευρύ αναγνωστικό κοινό»
Ζωή Γιαννακούρου - Ψυχοθεραπεύτρια

Η ώρα για την επανάσταση ήρθε!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δημήτρης Φλαμούρης

Flamouris DimitrisΨυχολόγος. Σπούδασε μαθηματικά, μετά master και διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά. Σπούδασε ψυχολογία, με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Ομιλητής στο TEDx και συγγραφέας των βιβλίων: Ψυχο-λογικές Σχέσεις, Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα) και To Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής..