συναισθηματική υπερφαγία

Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια που συμβαίνουν, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα (για 3 μήνες ή και περισσότερο). Η υπερφαγία σημαίνει ότι κάποιος καταναλώνει αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτήν που φυσιολογικά κάποιος θα έτρωγε στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι το είδος του φαγητού, αλλά η υπέρογκη ποσότητα τροφής που καταναλώνεται ανεξέλεγκτα και παρορμητικά σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο. Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υπερφαγικά επεισόδια τρώνε ακόμα και όταν νιώθουν ότι έχουν χορτάσει. Συνήθως αισθάνονται ντροπή λόγω των διατροφικών τους συνηθειών και τις περισσότερες φορές προσπαθούν να κρύψουν τα συμπτώματα. Έτσι, προσπαθούν να τρώνε κρυφά ή μόνοι τους και μετά από κάθε υπερφαγικό επεισόδιο διακατέχονται από αισθήματα ενοχής, ντροπής και απόγνωσης.

Ποια είναι τα συγκεκριμένα συμπτώματα;

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας (συνήθως μέσα σε 2 ώρες καταναλώνεται μια σημαντικά μεγάλη ποσότητα φαγητού). Η ποσότητα φαγητού είναι πολύ περισσότερη από αυτή που θα έτρωγαν οι υπόλοιποι άνθρωποι το ίδιο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει έντονα η αίσθηση απώλειας ελέγχου την στιγμή του υπερφαγικού επεισοδίου. Το άτομο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή ότι έχει χάσει τον έλεγχο.

Η συναισθηματική υπερφαγία συνδέεται με 3 ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Τρώει πιο γρήγορα από ότι συνήθως.

Τρώει μέχρι να νιώσει άβολα (ακόμα και αν έχει χορτάσει).

Τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού ακόμα και όταν δεν πεινάει.

Τρώει μόνος του επειδή ντρέπεται σχετικά με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει.

Αισθάνεται αηδία για τον εαυτό του αλλά και ενοχές για το υπερφαγικό επεισόδιο.

Υπάρχουν αυξημένα επίπεδα άγχους γύρω από την διατροφή και το ενδεχόμενο υπερφαγικού επεισοδίου.

Τα επεισόδια υπερφαγίας συμβαίνουν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για διάστημα 3 μηνών ή και περισσότερο.

Τα υπερφαγικά επεισόδια δεν συμβαίνουν αποκλειστικά κατά την διάρκεια της Ψυχογενούς Ανορεξίας ή της Ψυχογενούς Βουλιμίας.

Πολλοί άνθρωποι με συναισθηματική υπερφαγία υποφέρουν σιωπηλά χωρίς να αναζητούν βοήθεια. Έτσι, τα αισθήματα ντροπής και ενοχής αυξάνονται οδηγώντας το άτομο στην απελπισία και απόγνωση αυξάνοντας την πιθανότητα για την ανάπτυξη κατάθλιψης. Επίσης, η αύξηση βάρους ενισχύει το αίσθημα απόγνωσης με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται αρνητικά συναισθήματα που το άτομο θέλει να ρυθμίσει και να κατευνάσει με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Ποια είναι η διαφορά της συναισθηματικής υπερφαγίας με την κατάσταση που απλά κάποιος "τρώει πολύ";

Τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι αρκετά αυξημένα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πάσχουν από συναισθηματική υπερφαγία. Πολλοί πιάνουμε τους εαυτούς μας να τρώμε πολύ σε διάφορες γιορτές-διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα ) ή σε οικογενειακές/φιλικές συγκεντρώσεις. Μπορούμε απλά να καταναλώσουμε πάνω από χίλιες θερμίδες σε ένα γεύμα και να συνεχίσουμε να θέλουμε να φάμε ακόμα και αν αισθανόμαστε χορτασμένοι.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πάσχουμε από συναισθηματική υπερφαγία.

Οι διαφορές είναι οι εξής:

Τα επεισόδια υπερφαγίας συμβαίνουν συχνά, τουλάχιστον για 2 φορές την εβδομάδα για 6 μήνες.

Το άτομο με συναισθηματική υπερφαγία αισθάνεται δυσφορία μετά το επεισόδιο. Αν δεν υπάρχει συναισθηματική αναστάτωση κατά την διάρκεια ή μετά το φαγητό, τότε δεν υφίσταται η συναισθηματική υπερφαγία.

Το άτομο με συναισθηματική υπερφαγία συνήθως δεν τρώει σε δημόσιους χώρους και για αυτόν το φαγητό είναι μια ‘ιδιωτική’ συμπεριφορά. Για τους υπόλοιπους ανθρώπους, το φαγητό είναι μια ευκαιρία να περάσεις καλά με συγγενείς και φίλους.

Το άτομο με συναισθηματική υπερφαγία δεν έχει τα φυσιολογικά σημάδια πείνας ή το αίσθημα κορεσμού, αλλά τρώει με βάση το συναίσθημα (όταν υπάρχει άγχος, στενοχώρια, θυμός).

Σημάδια για την συναισθηματική υπερφαγία

Αληθεύουν οι περισσότερες από τις παρακάτω δηλώσεις για εσάς;

- Κάποιες μέρες, ενώ θέλω να σταματήσω να τρώω, δεν μπορώ να το ελέγξω.

- Κάποιες μέρες δεν μπορώ να πιστέψω πόσο φαγητό έφαγα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

- Νιώθω δυσφορία και πολλές ενοχές όταν συνειδητοποιώ πόσο φαγητό κατανάλωσα.

- Κάθε μέρα πριν κοιμηθώ σκέφτομαι για το πότε θα ξεκινήσω δίαιτα.

Συγγραφή Άρθρου

Επταήμερος Μιχάλης
Ψυχολόγος, MSc Ψυχολογία της Υγείας, MSc Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών. Ειδίκευση στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Ομάδες και συμβουλευτική γονέων
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Επιλόχειος κατάθλιψη
Επιλόχειος κατάθλιψη

Αυτά είναι λόγια γυναικών που υποφέρουν από την επιλόχειο κατάθλιψη:
«Όλη την ώρα κλαίω. Δεν μπορώ να οργανωθώ με τίποτα εδώ και καιρό. Είναι τόσα που πρέπει να κάνω. Νιώθω μια ολοκληρωτική αποτυχία ως μητέρα.»
«Δεν μπορώ να αποφασίσω τι θέλω ή τι πρέπει να κάνω. Νιώθω γεμάτη με μπερδεμένες σκέψεις και νιώθω ότι ξεσπάω σε όλους για μικροπράγματα. Θα έπρεπε να νιώθω χαρούμενη και ευτυχισμένη, αλλά αντιθέτως νιώθω μίζερη και δυστυχισμένη.»

Πρώιμα σημάδια διαταραχών διατροφής και πώς μπορείτε να βοηθήσετε
διατροφικές διαταραχές

Η συνειδητοποίηση και μόνο ότι κάποιος αγαπημένος/η σας πάσχει από κάποια ψυχολογική διαταραχή, φέρνει άγχος και φόβο και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Οι διατροφικές διαταραχές ανήκουν στις ψυχολογικές διαταραχές και αντίθετα με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, δεν έχουν να κάνουν τόσο με το φαγητό και το βάρος, αλλά με τον τρόπο που κάποιος αντιμετωπίζει τις συναισθηματικές δυσκολίες στην ζωή του και το πώς χειρίζεται στρεσογόνες καταστάσεις.

Ο δεκάλογος του γονέα
γονεϊκότητα

Η γονεϊκότητα αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες "δουλειές" που ένας ενήλικας μπορεί να κάνει, από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία προετοιμασία ή εκπαίδευση για κάτι τέτοιο. Τα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών και μετά, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η φαντασία και η πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικά πράγματα και μπαίνουν σε έναν κόσμο με δομή και κανόνες.

Έπαινος: εύκολος στην πράξη, μεγάλη η σημασία του για τα παιδιά! Με ποιό τρόπο μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός;
Έπαινος

Κάποιες φορές επαινούμε τα παιδιά, αλλά με έναν αναποτελεσματικό τρόπο. Παρακάτω θα περιγραφούν τρόποι για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από τον έπαινο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares